voorzaaien
Buiten

Wanneer starten met voorzaaien?

Ga jij dit jaar beginnen aan een moestuin of bijvoorbeeld een moestbuinbak? Grote kans dat je nu al wat potjes op de vensterbank hebt staan. Bij mij begon het eind februari alweer flink te kriebelen, toch houd ik me altijd nog even in! Want wanneer is nou een goed moment om te beginnen met voorzaaien?

Veel mensen om mij heen beginnen dit jaar ook aan een stukje moestuin of volkstuin. En bij gebrek aan een tuin kun je ook goed uit de voeten met een teil of bak, horizontaal of verticaal. Ook dit jaar tuinier ik op de gedeelde volkstuin en in de achtertuin in potten en in de hoge kweekbak.

Voordelen van voorzaaien

In sommige facebookgroepen gaan mensen compleet los voorzaaien, groeilampen, stekken enzovoorts. Ikzelf ben daarin wat trager. Groeilampen heb ik eigenlijk niet en speciale stekgrond koop ik ook nooit. Er zullen best wat voordelen aan kleven maar zo fanatiek zit ik niet in elkaar. De voordelen van voorzaaien zijn er wel. Het zit ‘m erin dat de ene groentesoort een langere tijd van ontkiemen nodig heeft dan een ander soort. Radijs bijvoorbeeld, hoef je niet voor te zaaien. Die komt zo op! Maar neem zoiets als knolselderij doet er veel langer over van zaad tot oogst dus binnenshuis op tijd voorzaaien is dan een goed idee.

Voor groente zoals tomaat, peper, aubergine en paprika heb je de zomer zon nodig om de vruchten goed te laten rijpen. Wil je in mei dus een sterke plant hebben dan is het logisch om voor te zaaien, om zo tot sterke plantjes te komen die dan direct goed verder kunnen groeien. Maak je gebruik van een kas dan gaat dat natuurlijk ook harder en leidt het tot een vroege oogst. Smakelijk!

voorzaaien

Nadelen van voorzaaien

Het grootste nadeel van voorzaaien is als je vroeg begint dat je al snel met grote plantjes zit, slungels van tomatenstekken en zo. Die moeten dan nog wel afharden enzovoorts maar het kan dan best nog een tijdje duren voordat ze in de volle grond gaan. Je kunt namelijk het beste pas de stekjes naar buiten doen na ijsheiligen (mei), en ja dat duurt dan nog best eventjes. Zo zonde van alle moeite als daardoor je plantjes om knakken/bungelen!

En wat ik altijd doe? Braaf de achterkant van de pakjes volgen! Alle informatie die je nodig hebt om op tijd te beginnen met zaaien staat daarop. Natuurlijk kun je ook een moestuinkalender aanschaffen. Maar ik vind de pakjes net zo informatief. En bedenk, je kunt ook ik de volle grond zaaien in plaats van alles voorzaaien. Mijn inziens hebben sommige gewassen het nodig maar de meeste niet.

Ook lezen: Zaaikalender voor de moestuin en boeken tips