led verlichting huis
Wonen

Hoe verlicht je duurzaam je huis?

Duurzaam je huis verlichten, hoe doe je dat? In dit blog deel ik tips waar je allemaal zelf op kunt letten om je huis duurzamer te verlichten. Je kunt namelijk flink besparen door te kiezen voor duurzame verlichting. Had jij hier al aan gedacht?

Allereerst, vervang iedere lamp in huis (als je dat nog niet gedaan had) voor een LED lamp. Deze lampen zijn duurzaam en energiezuinig. Let daarbij op de lichtsterkte (het aantal lumen) van de lamp. Een lamp met meer lumen is natuurlijk duurzamer want die gaat langer mee. Ook ledverlichting kan juist heel sfeervol zijn.

Als tweede, laat natuurlijk ook niet onnodig de lichten branden. Een open deur maar vaak vergeten we het lichtknopje naar beneden te zetten! Het ene lampje wat nog brandt op zolder, die spots die nog aanstaan in het washok of de schuur TL buis die nog brandt… Uitzetten als je er toch niet bent, klinkt logisch! Beter voor het milieu en de rekening. En zo geef je ook direct het goede voorbeeld aan andere gezinsleden mee. Ook erg handig zijn tegenwoordig de handige apps die mee in de gaten houden of alle lichten wel uit zijn. Deze slimme technologie weet wanneer je zogezegd thuis komt van een afspraak en kan dan alvast het licht gezellig aan doen. Ook ergens wel handig! Wist je dat er ook duurzame led TL armatuur bestaat? De mogelijkheden voor LED verlichting zijn eindeloos.

En natuurlijk last but not least, recycle oude lampen. Gooi ze niet weg in de grijze kliko maar lever ze in bij supermarkten, lampenzaken of bouwmarkten. Zo voorkom je dat eventuele schadelijke stoffen niet op de verkeerde plek terecht komen. Ook energiezuinige lampen kunnen tot wel 90 procent geryceld worden!

Heb jij nog een aanvullende tip? Deel deze dan in een reactie hieronder! Samen kunnen we elkaar inspireren.

Ook lezen: boekreview Eenvoudig duurzaam bouwen

Dit artikel is bevat een link samenwerking.

led verlichting