Lifestyle

De voordelen van duurzame verpakkingsmaterialen

Duurzaam cadeautjes inpakken of bestellingen verzenden: dat doe ik geloof ik mijn hele leven al. Dozen hergebruiken, lintjes bewaren, zorgvuldig omgaan met tape en hergebruiken van materialen. Milieubewust! Duurzame verpakkingen hebben de toekomst, helemaal omdat we steeds meer bestellen. 

Tijdens de lockdowns zul jij vast net als ik ook veel hebben besteld online. Want hoe anders? De pakketbezorgers reden af en aan in onze straat. Zo druk! We zijn dus meer gaan consumeren de afgelopen tijd. Het is daarom erg belangrijk om te bekijken welke duurzame verpakkingen er zijn en waar we mee aan de slag kunnen.

Wist je dat een kartonnen doos wel tot 10 keer hergebruikt kan worden? Gelukkig maken steeds meer winkels zich bewust gebruik van deze manier van verpakken en verzenden!

Duurzame verpakkingsmaterialen mogelijkheden

De kartonnen doos is denk ik wel de bekendste duurzame verzenddoos. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld noppenfolie? Deze plastic folie (bubbeltjesfolie) wikkel je om breekbare stukken. Logisch, maar kan dat ook anders? Gelukkig wel! Denk eens bijvoorbeeld aan pakpapier. Stevig papier wat ook beschermd tegen botsen en stoten. Ook is er een alternatief voor verpakkingstape met de plastic laag, papieren tape. Net zo sterk! En wat dacht je van die groene ‘chips’? Ze zien er niet echt duurzaam uit qua vorm en textuur maar je kunt ze gewoon kwijt in de groene kliko. Wow! Wat een ruime keus in duurzame verpakkingsmaterialen.

Dan hebben we de doos gehad met vulmateriaal, tape en pakpapier. Maar wat dacht je van een kartonnen label in plaats van plastic tag? Een klein item waar je makkelijk iets duurzaams van kunt maken. Alle beetjes helpen tenslotte.

Ook moet ik nu denken aan papieren draagtassen, hartstikke stevig. Of denk aan papieren zakjes en kraft zakken waar iets in kan staan. Het staat ook een stuk leuker dan plastic, zeg nou zelf.

(tekst loopt verder onder afbeelding)

Mocht je nou toch graag luchtkussenfolie willen, kies dan voor een gerycelde versie. Daarmee ben je net even wat groener bezig. Als het gaat om cadeaus inpakken kun je ook duurzame keuzes maken: denk eens aan stof, papier, jute, bindtouw, linten, kant in plaats van de transparante folie met allerlei plastic tierenlantijnen eraan.

Ik hoop dat ik je genoeg inspiratie hebt gegeven voor duurzame verpakkingsmaterialen. Heb jij nog meer suggesties? Laat het in een reactie hieronder weten!

Dit blog bevat een link samenwerking.

 

2 reacties

 • Maria ten Hoeve

  Ik hergebruik ook veel inderdaad, zoals dozen en papieren draagtassen. Zonde om weg te gooien! Verder ben ik erg serieus met afval scheiden en probeer ik soms naar een plasticvrije winkel te gaan. En als je dan toch voor plastic kiest, doe dan gerecycled plastic!

  • Stella Kralt

   Goed bezig!!
   Met gerecycled plastic herinner ik me er zelf wel steeds aan dat het toch plastic blijft, maar het is wel beter dan nieuw plastic. Dank voor je aanvulling!