Wonen

Kenmerken van een kloostertafel

Een kloostertafel is de perfecte tafel voor een landelijk of industrieel interieur. In dit blog lees je welke kenmerken een kloostertafel allemaal heeft en hoe je deze grote robuuste tafel goed in je woonsmaak kan laten passen. 

Mijn schoonouders hadden een kloostertafel. Een loodzware tafel waar met man en macht mee moest worden gesjouwd toen deze verhuisde naar drie-hoog zonder lift in de studentenflat van mijn zwager. Met recht een joekel van een tafel! Naast de zwaarte is het vooral een doorleefde tafel met veel oneffenheden. Denk aan butsen, krassen, diepe sneden. Dat kenmerkt echt een kloostertafel.

De geschiedenis van de kloostertafel

Je voelt ‘m al aankomen: deze tafels gaan waaaaay back. De monniken werkten vroeger aan deze tafels, ook wel boomstamtafels genoemd. De houtsoort is eikenhout en deze houtsoort gaat levenslang mee. Daarom kozen kloosterlieden voor dit soort tafels omdat er veel aan tafels gewerkt werd. Het is een tafel waar je met het hele gezin aan kan eten, waar gezelligheid en knusheid voorop staat en welke goed tot zijn recht komt in een landelijk interieur. Het doorleefde uiterlijk is bijzonder sfeervol! Een tafel die dus echt past binnen het duurzaam wonen plaatje.

(tekst loopt verder onder foto)

kenmerken van een kloostertafel

Soorten materiaal kloostertafels

Tegenwoordig bestaan er ook kloostertafels gemaakt van grenenhout en teakhout. Zelf was ik nogal weg van de eikenhouten kloostertafel bij mijn schoonouders. Naast rechthoekige kloostertafels heb je ook vierkante, ronde en ook in grootte kan het wisselen. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen.

Voor ieder materiaal is een proces van borstelen en schrapen geweest. Dat houdt in dat de tafel een nog meer verweerde look krijgt. Er zullen dus altijd oneffenheden te zien zijn en dat maakt juist deze tafels zo gewild!

Tips voor het stylen van de kloostertafel

Een van de kenmerken van een kloostertafel is de verweerde look. Met onderstaande tips zorg jij voor het juiste onderhoud en de styling die de tafel recht doet.

  1. Houd de styling rond en op de tafel sober, zo gaat alle aandacht uit naar de tafel zelf!
  2. Mocht je toch een speelse twist willen, verf dan de voet of steunen/poten bijvoorbeeld wit.
  3. Je houdt de tafel langer mooi wanneer je deze afneemt met een droge doek voor het stof en voor viezigheden een beetje vochtig met water.
  4. Je kunt de tafel in de winkel laten aflakken met olie maar zelf bijhouden kan natuurlijk ook!
  5. Mooie, landelijke stijl stoelen erom heen maken het plaatje af

eten aan de kloostertafel