polswikkels
Lifestyle

Alles over polswikkels aanbrengen

Eerder schreef ik over mijn natuurlijke EHBO trommel en wat daarin zit. Vandaag een blog over polswikkels aanbrengen, voor het begeleiden van koorts. Hoe werkt dit precies en wat doet het? Polswikkels behoren tot de wikkel therapie en deze gaat al een flinke tijd mee. 

Polswikkels zet je in bij het begeleiden van koorts. Het is niet hetzelfde als een zetpil: daarmee onderdruk je de koorts. Juist koorts is een fantastisch stukje afweer van ons lichaam. De temperatuur stijgt om virussen, infecties en andere indringers te elimineren. Eenmaal vrij van de virusverwekkers, daalt de koorts. Koorts ruimt dus op! Wanneer je dit proces continue zou onderbreken kan het lijf niet goed zijn werk doen, en dat schiet natuurlijk niet op. Dan ga je kwakkelen.

Koorts natuurlijk begeleiden

Ik weet nog dat mijn oudste flinke koorts had toen Fender werd geboren. Man man man, het hield wel een week aan en het was enkel hoge koorts en verkouden. De kraamweek was dus voor hem (en indirect ons) niet gezellig. Ik kijk er graag naar holistisch naar: de spanning van een nieuw gezinslid was hem eventjes teveel geworden. Afijn, de huisarts gaf toen aan dat het continue geven van een zetpil niet meeviel voor zijn kwakkelende lijf. Dat heb ik altijd onthouden! Ik geef eigenlijk alleen nog maar een zetpil als er a) pijn is wat niet met natuurlijke remedie oplost en b) wanneer het lijf niet kan uitrusten nacht na nacht. Verder laat ik de koorts zoveel mogelijk zijn werk doen! (tenzij ik natuurlijk vermoed er ECHT iets ernstigers aan de hand is maar dat spreekt voor zich)

Polswikkels en wikkel therapie

Koorts kun je dus in plaats van afbreken beter begeleiden. Voor meer rust. Zodat de zieke even wat kan eten of kan worden afgeleid. Een makkelijke manier daarvoor is polswikkels of kuitwikkels aanbrengen. Met deze techniek of therapie, net hoe je het noemen wilt ondersteun je het lichaam zonder het gebruik van medicatie.

Wat is een wikkel?

Een wikkel bestaat uit verschillende doeken en in combinatie met diverse natuurproducten kan het erg effectief werken bij gezondheidsklachten. In het geval van koorts zet je bij voorkeur kuitwikkels of polswikkels in. Hiermee trek je de warmte van het hoofd waardoor er zichtbaar meer ademruimte komt om te spelen en/of te eten. Het doel is niet om de koorts drastisch te verlagen, juist omdat we het doel van koorts (opruimen van indringers) erg belangrijk vinden (Bron: In de wikkels)

Zelf heb ik een kind set polswikkels in huis. Ik bestelde deze bij Wikkelfee. Een hele fijne webshop met deskundig advies!  Hieronder leg ik uit hoe je de wikkels in zet:

  1. Meet de temperatuur rectaal op bij je kindje
  2. Gebruik een badthermometer om het warme water in een kom te meten. Deze moet 1 graad lager zijn dan de koorts.
  3. Meng het water met appelazijn. Appelazijn doodt bacteriën en schimmels en zorgt daarnaast voor een betere weerstand. Daarom deze ook hierin inzetbaar.
  4. Drenk de binnenste wikkel (de linnen wikkel) in de kom en knijp uit.
  5. Leg deze om de pols in en sla de wollen buitenwikkel erom heen.
  6. Herhaal dit elke 10 minuten tot je merkt dat de koorts lager wordt.