passend hoofdkussen
Wonen

Tips voor het vinden van een passend hoofdkussen

Een nieuw hoofdkussen is een belangrijke investering. Je wilt tenslotte een goede nachtrust zonder hoofd en nekklachten.  Daarom is het belangrijk om te weten welk soort kussen geschikt is. In dit blog tips bij het vinden van een passend hoofdkussen. 

Ieder mens heeft een persoonlijke slaaphouding. Bijv. op de buik, rug of zij. Tijdens je slaap wissel je vaak van houding! Als je een nieuw hoofdkussen kiest, houd dan rekening met jouw slaaphouding. Zelf ben ik een echte zijslaper. Ik ga liggen op mijn zij en zo word ik ook vaak weer wakker.

Verschillende slaaphoudingen uitgelicht

De buikslaper: de beste keus is een soepel, zacht en laag kussen. Dit kussen belast de nek het minste in deze slaaphouding. Buikslapers slapen ook wel eens zonder kussen.

De rugslaper: mijn man is een echte rugslaper. Die vindt het fijn dat zijn nek extra goed word ondersteund. Hoe groter de kromming van je rug, hoe hoger het kussen moet zijn.

De zijslaper: als zijslaper ligt de grootste druk op je schouders waardoor je meer steun nodig hebt voor je nek. Kies daarom een hoofdkussen dat een goede ondersteuning aan zowel de nek als het hoofd biedt.

(tekst loopt verder onder foto)

passend hoofdkussen

Soorten vullingen in hoofdkussens

Tenslotte is het belangrijk om te kijken naar de vulling van het hoofdkussen. Hoofdkussens moeten wel goed aanvoelen en geen irritatie opleveren. De ene vulling is namelijk de andere niet. Natuurlijk gaan we voor de duurzaamste optie! Daarom de soorten vullingen hieronder op een rijtje:

Dons en veren – niet geheel diervriendelijk in eerste instantie. Dons en veren van eenden en ganzen. Het ligt wel uitermate heerlijk! Dit kussen kun je het beste professioneel laten reinigen en let ook goed op met wassen!

Wol – kussens gemaakt van scheerwol staan bekend om hun medicinale werking. Wol neemt namelijk jouw lichaamstemperatuur aan en de warmte blijft dan in de wol hangen. Ook hier wil ik je meegeven dat de wol niet altijd even diervriendelijk vervaardigd is (let hier dus op!) en check ook wanneer de wol gekleurd is welke soort verf is gebruikt. Chemisch gekleurde wollen hoofdkussens kunnen luchtwegen irritatie veroorzaken. En dat wil je s’nachts niet.

Synthetisch – kleine, harde bolletjes van polyester. Afhankelijk van het vulgewicht voel je zelf of een kussen hard of zacht is. Niet de meest duurzame optie qua vulmateriaal.

Traagschuim – het kussen met vulling wat zich naar de lichaamscontouren vormt. Ideaal bij nek en rug.

Latex – vorm vast kussen omdat het in een vorm is gegoten. Niet per se een gezonde of duurzame keuze.

Kapok – 100% organische vulling! Steviger dan dons of een synthetische vulling.

Een goed hoofdkussen kan ongeveer zo’n 3 jaar mee. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips bij het vinden van een passend hoofdkussen en ik wens je alvast een zalige nachtrust…