DIY

Groene schoonmaakmiddelen voor in de badkamer

Groene, duurzame schoonmaakmiddelen zijn beter voor je huis, gezondheid en de centjes. Ik maak graag zelf poetsmiddelen om schoon te maken en in dit blog deel ik vandaag mijn receptjes voor de badkamer. Want wie wil er nu niet gezond en groen poetsen? 

Vorige week had ik flink ‘last’ van opruimwoede. En dan vooral met name over de schoonmaakmiddelen die ik in huis had staan. Ik verwijderde zo ongeveer 70% van alle chemische rotzooi die er stond. Wat luchtte dat op! Ik ben me namelijk steeds bewuster dat er zoveel zooi in de meeste poetsmiddelen zit. Daar wil ik niet mee werken thuis.

Natuurlijke middelen versus chemische middelen

Ik weet nog dat ik in de thuiszorg werkte als vakantiekracht en geregeld mezelf flauw en naar voelde. Boven de WC pot met een flinke scheut allesreiniger en bleek werd ik zelfs niet goed. Het is bekend dat het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen net zo ongezond is als een pakje roken per dag. Je ademt deze gassen ook in, geen wonder dat ik me ziek voelde. Het sloeg op mijn longen! Los van dat, het doet ook het milieu niet ten goede zo’n grote fles schoonmaakazijn. Maar laten we eerlijk wezen, ook sommige goedbedoelde zelfbedachte middelen maken niet proper schoon. Het is dus uitproberen met natuurlijke middelen tot je iets hebt wat wel werkt.

De badkamer en het toilet bevatten vaak het meest hardnekkige vuil. Hier thuis maak ik het toilet 1-2 keer per week schoon en de badkamer 1 keer per week. Inmiddels heb ik daarvoor een gouden trio in handen en wat kleinere, sterkere middelen. Helemaal puur natuur! Je hebt nodig:

Groen schoonmaakmiddel voor de toiletpot

  • glazen pot met deksel
  • 20 druppels etherische olie citroen
  • 2 kopjes baking soda
  • 1 kopje citroenzuur

Mix de baking soda met het citroenzuur en druppel de etherische olie erdoor. Even roeren met een lepel. Daarna lepel je de substantie in de toiletpot. Laat maar even schuimen! Daarna boen je uitgebreid de toiletpot met de toiletborstel. Tenslotte even doorspoelen en klaar!

Voor de tegels, vloer, bril e.d gebruik ik de allesreiniger van Marcel’s Green Soap. Je kunt ook zelf allesreiniger maken. Dat doe je zo:

  • sprayflacon
  • een deel natuurazijn
  • een deel (gekookt) water
  • 20 druppels etherische olie eucalyptus
  • 20 druppels etherische olie citroen of lavendel
  • klein pompje (groene) handzeep voor extra poetskracht

Even mixen en gaan met die banaan! Meer zelf groene schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten maken? Lees dan hier hoe je zelf deodorant maakt of ga aan de slag met lippenbalsem.

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden