pvc tegels
Wonen

Voordelen van pvc tegels

Wist je dat een klein deel van milieubelasting voort komt uit vloerbedekking? Maar als je voor duurzaam wonen gaat helpen alle kleine beetjes. Vandaag leg ik uit wat de voordelen zijn van pvc tegels. Vloerbedekking is al ontstaan voordat het bij jou in huis ligt: namelijk het winnen van grondstoffen en het bewerken ervan. 

Vervolgens de productie en de energie, dat kost fossiele brandstoffen. Ook wel bekend als onder andere Co2 uitstoot. De uitstoot is weer niet goed voor het klimaat en zo is de cirkel van vervuilen rond. Maar je kunt duurzame keuzes maken voor woongenot! En in dit blog licht ik de voordelen toe van pvc tegels.

Afhankelijk van de grondstof (en dus van het materiaal van de vloer) kunnen er aanvullende milieugevolgen zijn, zoals aantasting van het landschap, bedreiging van de natuur, bodem- en luchtvervuiling. Houten vloeren zorgen tijdens onderhoud nog voor wat milieubelasting, als ze worden onderhouden met een middel dat oplosmiddelen bevat (vluchtige organische stoffen, of VOS): die dragen bij aan smogvorming. (Bron: Milieu Centraal)

De voordelen van pvc tegels

Een pvc vloer is een stuk sterker en gaat langer mee dan bijvoorbeeld laminaat. Wij hebben zelf overal in huis laminaat van IKEA en we zeggen vaak tegen elkaar ‘pfff, daar hadden we beter over na moeten denken!’ Misschien als de kids wat groter zijn toch eens gaan nadenken over een duurzamere vloer die lang mee gaat want er zitten nu toch wel flink wat butjes en lichte beschadigingen op het laminaat (en de plinten trouwens ook, dus tip: bespaar niet op plinten).

Plinten op de vloer zijn niet nodig omdat je de vloer strak tegen de muur aan kunt leggen voor het mooiste resultaat! Ga jij voor strakke planken of de pvc tegel? Er is veel keus, ook aan houtlook soorten of tegellook soorten enzovoorts. Het handige van pvc tegels is dat je deze met een kliksysteem kunt leggen. Dan ben je ook nog eens hartstikke snel klaar.

(tekst loopt verder onder foto)

duurzame vloer

Dus, pvc gaat lang mee. Dat rijmt.

Daarnaast is het makkelijk te onderhouden, ook erg belangrijk! Door het gladde oppervlak kun je de vloer gemakkelijk verzorgen. Onderhoud kun je makkelijk doen met de stofzuiger en dweil. Ook een groot voordeel is dat het geluiddempend is. Fijn voor de buren! Pvc heeft ook de unieke eigenschap warmte doorlatend te zijn, wat weer een stuk duurzamer is voor de stookrekening. Ook is de vloer geschikt voor vloerverwarming maar let wel, let op WELKE lijm er is gebruikt. Dat is dan ook het minst duurzame aspect van een pvc vloer: de lijm. Het is heel erg raadzaam goed uit te zoeken welke lijm er is gebruikt want je wilt geen gezondheidsklachten oplopen via je vloer. Erg belangrijk ook met kinderen die op de vloer zitten te spelen, huisdieren enzovoort.

 

Dit artikel betreft een link samenwerking.