Duurzaam kamperen doe je zo
Afgelopen weekend gingen wij kamperen. Nou ja, met een gehuurde caravan dan. Aangezien het sanitair gebouw op de mini camping gesloten was vanwege Covid-19, moesten we onszelf behelpen. Duurzaam kamperen dus. In dit blog deel ik mijn tips!
Kamperen met kinderen
Want, hoe ga je naar het toilet als alle wc’s dicht zijn? Hoe was je jezelf en de kinderen als je niet (warm) kunt douchen? Dat zijn toch wel echte vragen waar je goed over na moet denken voordat je besluit te gaan kamperen 😉 Voor sommigen onder ons is kamperen al een no go area. Hoewel ik heerlijke jeugdherinneringen heb aan prachtige kampeervakanties met mijn ouders en zussen in Zuid-Frankrijk moest ik de eerste 3 jaar van Lewis er ook niet aan denken in een tent te kruipen met elkaar. Het leek me erg afzien met een bijna-kleuter. We hebben wel toen Fender er bij kwam genoten van Glamping Nunspeet.
Maar toen zag ik de post van Natuurmama die haar knusse caravan verhuurt. Magische momenten herbeleefde ik weer in gedachten. Dat schijnsel van een lampje en het gordijn om de tafel (tevens bed) waaraan mijn ouders s’ avonds op fluisterstemmen kletsten. Spelletjes Rummikub. Genoegen nemen met langzaam gezette filterkoffie. Boeken verslinden. Mijn vader die de ravioli opwarmde boven het gasstel en wij erom heen als zussen. Vrienden maken voor slechts een paar weken en toch het gevoel hebben alsof je elkaar al jaren kende. Lange boswandelingen, stops onderweg en mijn ouders die van de simpele dingen een feestje wisten te maken.
Corona maatregelen en sanitair tips
Maar ik dwaal af. Jij wilt tenslotte weten hoe we het gered hebben zonder douche. Dat bleek gelukkig eenvoudig. Ten eerste schafte ik een douchezak aan die ze ook op festivals gebruiken. Of in de rimboe. Het idee is simpel: het water (de inhoud) giet je erin en dan hang je de zak op aan een boom of paal. Gedurende de dag verwarmt de zon (die is wel essentieel) het water en aan het einde van de dag kun je met de slang die erbij zit jezelf voorzien van douche. Wel in badkleding anders kan de hele camping meegenieten. O ja, droogshampoo is ook een goed alternatief.
Een andere hindernis was natuurlijk het toilet. We gingen voor een draagbaar droogtoilet. Extra tip: mik er een luierzak in en een luier onderin. Die luier zuigt zich vol. Daarna is het legen heel simpel. Dit kan op de meeste campings in een chemische kliko of stortpunt. Hier hoef je dus geen ongezonde middelen voor te gebruiken!
Verder hielden we ons zoveel mogelijk aan de anderhalve meter afstand. Ik had handgel bij me en een badje voor de jongens. Daar konden we dan het opgewarmde water in kwijt en aan het einde van de dag kon hierin gebadderd worden. Met schone voetjes het bedje in! Is dat niet de charme van het kamperen? Jezelf moeten behelpen? Het scheelt dat Lewis zichzelf al zelfstandig kan aankleden enzovoort. Dat Max niet mee was (die was logeren bij Sandra en vriendje Guus) scheelde ons ook stress. Aan een huisdier zit je, hoe lief ook, toch vast.
Duurzaam eten op vakantie
- Koop zoveel mogelijk Nederlandse seizoengebonden fruit en groenten. Nog leuker zijn de stalletjes onderweg in de streek waar je zit. Zo steun je direct een lokale kleine ondernemer.
- Koop biologische producten van boeren en telers in de streek waar je zit. Kijk op www.vaneigenerf.nl voor locaties waar je rechtstreeks bij de boer kunt kopen.
- Bereken de hoeveelheden zo nauwkeurig mogelijk, om resten te vermijden. Ook heb je meestal geen vriezer tot beschikking. Heb je toch eten over? Wees dan creatief en verwerk het in de volgende maaltijd. Of deel het uit aan je buren.
- Check de Too Good Too Go app voor het redden van maaltijden in de buurt.
Duurzaam onderweg
- Fiets- en wandelvakanties zijn steeds meer in trek. Zelf veel gedaan in mijn jeugd en later verkeringstijd. Naast duurzaam ook budgetvriendelijk.
- Probeer uitstapjes op vakantie wandelen of fietsend te doen. Of ga met het OV (wel met mondkapje, voor mij een no go)
- Meestal kun je ook via de camping of fietsenwinkel een fiets huren.
Energie tips op vakantie
- Ik schafte een LED lamp aan die op 3 AA batterijen werkt.
- Ook een lamp op zonne-energie is een goede optie.
- Bespaar gas door je gasstel uit de wind te zetten en altijd een deksel op de pan te doen.
- Als je van huis gaat, zorg dat alle stekkers eruit zijn en niks op stand-by staat maar echt uit is.
Afval scheiden en plastic verminderen op vakantie
- Zwerfafval is niet alleen vervelend om naar te kijken, het is ook erg slecht voor het milieu. Sommige verpakkingen blijven honderden jaren liggen voor ze vergaan. Ruim het dus (samen) op.
- Schaf een duurzaam camping servies aan. Zoals van bamboe of RVS. Deze gebruik je dan alleen voor op vakantie. Dan gaat het ook langer mee.
- Neem fruit en groentezakjes en broodzakken mee als je boodschappen gaat doen.
- Kies voor schepijs uit een bekertje (karton) in plaats van een verpakt ijsje. Je kunt ook een eigen lepel meenemen en daarbij het plastic lepeltje weigeren. Zelfde geldt voor afhaaleten.
- Vergeet je shampoobar niet!