boek leven zonder afval
Lifestyle

Boekreview: Leven zonder afval

Het boek ‘Leven zonder afval’ heb ik onlangs gelezen. En ik had jullie nog een boekreview beloofd. Op een regenachtige dag als vandaag kruip ik graag weg in de bank met een goed boek. ‘Leven zonder afval’ is daarvoor heel geschikt. Een stuk kennis in leesbare brokken op een vlotte manier gebracht. Aanrader!

Plasticvrij leven is niet mijn missie. Ik doe wel mijn best om flink te minderen met plastic maar ik vind het nog best een pittige klus. Leven zonder afval? De badkamer bleek de beste plek om mee te starten en dat is ook waar het boek mee opent eigenlijk: leg de lat niet te hoog. Toch legt de schrijfster in 10 vlotte stappen uit hoe je zelf een minimalwaste-lifestyle kunt bereiken.

Leven zonder afval: een onbegonnen zaak?

Emily-Jane opent met het bekende gezinstafereel: spitsuur. Mij niet onbekend. Onze ochtend start om 6.30. Daarna moet de hond uit, er wordt een tas klaargemaakt voor school en natuurlijk het ontbijt. Op onze tafel staan best wat plastic producten. Zo eet manlief graag worst op zijn brood en ook kaas passeert geregeld. Dan heb je nog de plastic verpakkingen van fruit (een doosje aardbeien bijvoorbeeld). Omdat onze weekboodschappen geleverd worden komt er ook veel plastic verpakkingen voorbij. Voor de gein heb ik het eens lopen tellen en alleen al voor 1 avondmaaltijd was ik 5 plastic verpakkingen verder. Boo!

boek leven zonder afval

Inspiratie deed Emily-Jane op via de BBC. Iemand die zonder plastic leefde schoof haar ‘afval pot’ naar voren. Dat was slechts een mason jar! Wow. Is het dan toch mogelijk? Zijn er hele grote veranderingen voor nodig?

Shop hier het boek rechtstreeks:

Het afvalprobleem in Nederland

De grootste eyeopener voor mij was: in Nederland produceren we gemiddeld 500 kilo afval per jaar. Het lijkt alsof er geen probleem is als je alles netjes kunt scheiden. Maar dat is slechts schijn. Het meeste wordt niet eens goed hergebruikt en daarom is goed om te weten welk plastic bijvoorbeeld wel herbruikbaar is en welke soort niet.

In het boek staan daarvoor handige afbeeldingen van schema’s en tabellen. Zo let ik nu veel meer op de nummers op plastic verpakkingen. Eigen groente en fruitzakjes nam ik al mee naar de winkel. Sinds kort door de Corona crisis komt er een fruitteler aan huis die gebruik maakt van papieren zakken en karton. Super! En gelukkig blijft hij door bezorgen. Een paar van mijn eerste stappen naar leven zonder afval. Op het aanrecht staat nu een GFT emmertje met deksel voor de fruit en groente afval. Deze blog over het natuurlijk bestrijden van fruitvliegjes is aan te raden.

boek leven zonder afval

De webshop voor leven zonder afval

Gelukkig hoef je niet flink te zoeken voor plasticvrije producten. Dat heeft Emily-Jane al gedaan. Haar grote webshop Leven zonder afval staat vol met producten die voor elk huishouden en daarbuiten een plasticvrij alternatief biedt. Ik bestelde hier onlangs houten tandenborstels bijvoorbeeld maar ook tandenpasta tabletten en een handige katoenen stokbrood zak. Je wordt wel erg hebberig van al die mooie zero waste spullen dus hier een aantal tips van mij:

  • kijk in huis wat je kunt hergebruiken zoals mandjes
  • maak eerst op wat je al in huis hebt staan (wel zo duurzaam)
  • zie leven zonder afval niet als een einddoel maar als een proces
  • maak ook gebruik van de handige recepten in het boek

Conclusie: dit boek is echt een aanrader voor iedereen die duurzame stappen wilt zetten in afval verminderen. Emily-Jane is een echte ervaringsdeskundige en haar website, boek en shop is professioneel aangepakt. Dit boek legt aan de hand uit van kennis en stappen hoe plastic van invloed is en hoe we dit kunnen verminderen. Het fijne van dit boek vind ik de vlotte schrijfstijl. Ik heb niet het idee dat ik de hele tijd wetenschappelijke onderzoeken zit te lezen. Het kwartje valt vrij snel. Echt een goed boek voor de beginner!

Lees ook: Levensduur van fruit en groente verlengen

Lees ook: Zelf deodorant maken

Volg Thuisbijstella op Instagram (nieuw account!)

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden