Buiten

Moestuinupdate mei

Wow, de afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen! Nu we aan begin juni zijn aangekomen nadert ook mijn uitgerekende datum. De gezette stekken in de moestuin en pluktuin komt goed op en het is dan ook tijd voor een update van mei. Met veel foto’s en de nodige reflectie want er is een hoop gebeurd. 

In de moestuinupdate van maart en april kon je al lezen over de nieuwe indeling van het gedeelte waarop ik de groente heb gezet. Na ijsheiligen was het dan zover: alle stekjes gingen de volle grond in. Het is altijd weer hard werken maar zo leuk als het af is gekomen. Met de dikke buik in de weg heb ik staan werken van 10.00 s’ochtends tot 15.45 s’middags. Ondanks dat ik daarna een dag niet meer kon lopen van het vele bukken en de bandenpijn was het me wel waard!

De volgende dag ging ik natuurlijk kijken wat er nog overeind stond. Slechts 1 tomatenplant was gesneuveld, de meloen had een hitte flauwte en sommige zinnia’s waren verschrompeld. De komkommerplanten zijn later gesneuveld. Dat viel me alles mee! Op Stelly’s Flowers had vingerhoedskruid het loodje gelegd maar de rest stond goed overeind.

Zo zet je een stekje in de volle grond

  1. Verwijder voorzichtig het kweekpotje (tenzij deze biologisch afbreekbaar is)
  2. Maak een kuiltje waarvan je denkt ‘dat is groot genoeg voor het stekje’
  3. Giet hier water in en dompel direct het stekje met wortels en al in het water (in een aparte emmer bijvoorbeeld) zodat de wortels zich goed volzuigen
  4. Zet nu het stekje in het plantgat en druk de aarde erom heen goed aan
  5. Als laatste nog een beetje water!

Zelf was ik het laatste gedeelte van stap 3 vergeten (oeps). Dat zal verklaren waarom sommige stekjes wat ongelukkig bleken de volgende dag. Maar ook het meeste stond wel fier overeind gelukkig.

Niet alles is geplant die dag. Er moest ook nog gezaaid worden. Lage slabonen bijvoorbeeld en nog een rij bietjes. Maar ook een aantal bloemen zoals duizendschoon. Dit heb ik in week 21 en 22 gedaan. Met de warmte van die weken kregen de meeste stekken en zaden echt enorm veel groeikracht. Natuurlijk heb ik ook veel heen en weer gelopen met gieters water. Ik heb in de pluktuin ook veel rond gestrooid in plaats van rechte rijtjes. Want ja die buik…

Mei werkzaamheden moestuin

  • stekken overgezet na ijsheiligen
  • eerste kroppen sla gingen de grond in (en zijn nu lekker groot)
  • veel onkruid verwijderd (waaronder kruipende boterbloem, Haagwinde)
  • lage slabonen gezaaid en dhalia knollen gezet in de moestuin
  • de grond her en der lopen mulchen (mulchen is goed tegen onkruid maar ook om vocht vast te houden

Mei werkzaamheden pluktuin (in spe)

  • stekjes overgezet in de volle grond
  • dhalia knollen geplant
  • cosmea, duizendschoon en biologische mengsels gezaaid
  • veel Haagwinde moeten verwijderen
  • anti-onkruid doek besteld
  • eerste aardbeien geoogst
  • Elly en Marie waren zo lief het gras te maaien en distels weg te halen
  • grond mulchen met gedroogd gras

In de bloementuin was ook het een en ander gebeurd. Er staan naast ook bloemen ook 2 pompoen soorten. De bekende flespompoen (Butter Nut) en ‘Pattinson’. Elly verzette een pol margrieten voor me en een pol komkommerkruid. Helaas is er zonder overleg onkruidverdelger gespoten op het aangrenzende stuk van mijn tuintje naar die van de tuin er naast. Omdat ik graag biologisch tuinier werd me geadviseerd door een biologische bodemexpert alle dood gespoten gras en onkruid weg te halen. Dat bleek voor mijn zwangere status onbegonnen werk. Daarom heb ik anti onkruid doek besteld. Dit doe ik dan als ‘grens’ met tegels erop. Het is wel lelijk vind ik en om eerlijk te zijn haalde het hele gebeuren ook mijn plezier naar beneden voor dit tuintje. Helemaal toen bleek dat er bij de aardbeien ook gespoten is, door de eigenaar van het landje (dat ben ik niet, ik help diegene slechts met een gedeelte van de tuin). Daar baal ik echt ontzettend van dus ik weet niet of ik dit landje volgend jaar ook nog zal hebben. Je staat er soms echt van te kijken wat tuinders op hun land spuiten. Zo eet je het gif van je bord! Maar goed. Dat is het nadeel van een volkstuin: je weet niet wat degene naast, achter, voor jouw tuintje doet en spuit.

Onkruid is een plant op de verkeerde plaats (en zegt heel veel over de bodem)

Het plan is om nog een simpel hekje te timmeren waar we Haagwinde tegenaan zullen laten groeien. Deze slingerroos is vervelend voor andere planten omdat ze ondergronds en bovengronds verstikt. Maar s’ nachts gaan de bloemen open en zijn ze vol met nectar voor nachtvlinders! Bij het hekje mag ze groeien van me. De oude houten tafel verhuisde ik voor de bamboe ‘haag’. Hoewel de bamboe er niet bij hoort in mijn ogen is hij perfect voor schaduw en om het zicht te ontnemen van de provinciale weg. Ook hier slingert de Haagwinde zich er tegenaan. Prima!

De korenbloemen kwamen op begin mei, en ook ‘meisjesogen’, zomeraster en zonnehoed had ik gespot. Ik bestelde direct voor voorjaar 2021 biologische bloembollen maar deze zal ik in mijn voortuin gaan planten aangezien ik winters eigenlijk nauwelijks op de tuin kom.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.