aardbeien
Buiten

Moestuin update maart en april

En toen was het alweer bijna einde april. Het leek me wel leuk om een update te schrijven over de moestuin en mini pluktuin in spe. Want er is toch wel een hoop gebeurd. Maart is de maand van het voorzaaien geweest en in april hebben we de moestuin uitgebreid. 

De bakken waar ik in mijn vorige blog met voornemens nog enthousiast over schreef, zijn definitief verleden tijd. Het hout was aan vervanging toe en bleek met spitten vooral een handicap. Rigoureus haalde Matthias alle bakken weg op 2 na vooraan. Hij kwam dat thuis enthousiast melden en nadat ik van de eerste schrik bekomen was, heb ik een nieuw tuinplan gemaakt.

Moestuin update maart en april

Dat leverde meer ruimte op en met een nieuwe indeling ook meer inspiratie! Het spitten nam een week in beslag voor Matthias. Het fijn hakken van de grond (het heeft nu best een tijdje niet tot nauwelijks geregend en dat merk je)  ook zoiets. En nog steeds is de grond keihard. Dus ik doe net als Elly. Als ik iets ga zaaien of zetten dan maak ik de grond eerst nat en daarna hak ik de grond zo goed mogelijk fijn.

Wat erg handig is, is trouwens een moestuinkalender. Met een kalender kun je zien wat je het hele seizoen kunt zaaien en planten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maart

  • ik pootte de aardappelen, een biologisch ras 
  • de appelboom werd aangeschaft (Elstar)
  • ik heb 4 verschillende bessenstruiken geplant (duindoornbes, frambraam, gele framboos en blauwe honingbes). Deze kocht ik bij Fruticos.com
  • een aardige buur spitte mijn mini pluktuin grond

April

  • de frezer kwam langs en freesde de mini pluktuin
  • ik legde zelf paadjes van tegels in ‘Stelly’s Flowers’
  • samen met Elly ruimden we her en der op de tuin flink op
  • ik bestelde moestuinmest en fruitmest van Pokon voor goede voeding op het land
  • de bietjes zijn vandaag gezaaid

Moestuinieren in de achtertuin

In de moestuinbak in onze achtertuin zette ik gekregen aardbeienplantjes. Over aardbeien gesproken, er ligt een heel aardbeienbed op mijn nieuwe stukje grond. Ik ga het onkruid verwijderen, er cacaodoppen of stro tussen strooien en een netje erover. Dit om de slakken en vogels tegen te houden. Zo vergroot je de oogst.

Verder staan er veel distels en boterbloemen op het landje van de mini pluktuin. Deze woekeraars wil ik weg hebben. Dit is wel een paar uurtjes werk. Onder de grote walnotenboom hoop ik een tuinbankje kwijt te kunnen. Ik weet niet of alles wat er in mijn hoofd zit allemaal nog gaat lukken dit jaar. Grote kans van niet. Nu ik in week 25 van de zwangerschap zit voel ik me nog wel energiek maar ik merk ook de belasting op mijn banden. Vooral aan het einde van de dag ben ik gesloopt. Toch houd ik goede moed! Ik zit goed op schema met mijn stekjes en het voorzaaien.

Hoe vergaat het jou in de (moes)tuin?

 

Volgende keer een aparte blog over de mini pluktuin. Met name over de bloemen die ik zal gaan zaaien en zetten. Inspiratie nodig? Kijk dan eens bij de bijenkalender.