natuurlijke uitzetlijst
Kids blog

Een natuurlijke uitzetlijst voor je baby

Met nog 8 weken op de teller heb ik mijn uitzetlijst alweer aardig afgevinkt. Ik ga voor een natuurlijke uitzetlijst deze keer. Een uitzetlijst is erg handig maar soms staan er ook dingen op waarvan je denkt… heb ik dat nodig? Vandaag deel ik mijn natuurlijke uitzetlijst met jullie. 

Bij Lewis heb ik altijd de gebaande paden gevolgd. Op zich niks mis mee maar de valkuil is dat je dan vervolgens zelf niet goed onderzoek doet. Zo had ik graag willen weten over natuurlijk ouderschap maar het kwam gewoonweg niet op mijn pad. En de consultatiebezoeken waren ook niet erg verruimend destijds. Wat ik anders wilde of wenste werd niet met open hart beluisterd maar met een ‘zo doen we dat niet’ en daarmee was de kous af. Over een natuurlijke uitzetlijst sprak niemand.

Natuurlijke uitzetlijst

Bij mijn tweede zoon verdiepte ik me een natuurlijk kraampakket en een thuisbevalling in bad. Je kunt mijn bijzondere bevallingsverhaal hier terug lezen. Voor ons meisje is het bevalplan wat dat betreft hetzelfde: zo min mogelijk onnodige interventies, lekker thuis en weer in bad. Ook heb ik dit keer natuurlijke kraamzorg wat meer de moeder en baby centraal zet dan de medische handelingen en protocollen tijdens de kraamweek.

Hieronder mijn lijstje wat ik in huis heb gehaald. Het is dus mijn natuurlijke uitzetlijst maar voeg gerust je eigen wensen toe. Of mis je iets? Laat het dan weten in een reactie onder dit blog. Ik geloof dat baby’s niet wakker worden en al rondkijkend zich afvragen hoeveel de lamp of muziekmobile hebben gekost. Ze willen vooral JOU, JOUW liefde, melk en aandacht. Dat is de basis en daarnaast volgt de rest. Ik som eerst het lijstje op wat je daadwerkelijk in de kraamweken (en de tijd erna trouwens ook) goed kan gebruiken. Tip aan de kraamvisite: houd hier rekening mee!

(Borst)voeding

Baby’s zijn dol op de geur van hun moeder. Eerst de geur tijdens de laatste fase van de bevalling. Ja, het zweet en de lichaamsgeur van de moeder is als een drug voor de baby. Op die manier vindt de baby ook zijn weg naar de eerste druppels kostbare melk die in de mini maag worden gebracht. Genoeg om flink van bij te komen. En die geur is ook belangrijk om niet te beïnvloeden met zware parfums of etherische olie. Wees en blijf vooral je (stinky) zelf zou ik willen zeggen. Schrob jezelf niet direct af met geurende zeep maar behoud een beetje van die natuurlijke parfum voor je baby.

Daarnaast, de melk die uit je borsten druppelt (als je daarvoor kiest) is het witte goud. Ik schafte op kosten van de zorgverzekering een handkolf van Medela aan. Je kunt natuurlijk ook voor een elektrische gaan maar mijn ervaring is dat je met een handkolf je eigen lijf beter leert kennen. Je ervaart immers handmatig wanneer er wel of geen melk uit je borsten druppelt en hoe hard je moet pompen (of juist niet).

Erg handig daarbij zijn wasbare borstvoedingscompressen. De papieren variant is in verhouding erg duur! De wasbare kun je later nog eens gebruiken als reinigingsschijven voor het gezicht. Een potje tepelzalf is trouwens ook aan te raden.

Draagdoek of draagzak

Lewis heb ik amper gedragen en daar heb ik achteraf spijt van. Fender heb ik veel meer in de draagdoek gehad en dat vond ik ideaal. Laat ze maar kletsen over ‘wennen aan je eigen bed’. Je kunt een baby niet verwennen met een draagdoek en de baby dicht bij je houden is juist goed. Tenslotte zat die hummel ook 9 maanden in je buik dus logisch dat ze lekker snel inslapen. Natuurlijk is niet elke baby hetzelfde en wanneer je last krijgt van je rug is het goed om of advies te vragen aan een draagconsulent of om te stoppen als de oplossing niet in een andere doek/knoop e.d ligt. Naast de draagdoeken die ik heb schafte ik ook een draagzak aan. Een draagzak heeft een kliksysteem en is vanaf 3-4 kilo te gebruiken. Onmisbaar op de natuurlijke uitzetlijst.

Ik ging voor een ergonomische variant die ook op de heup en rug kan en lang kan worden gebruikt. Waar voor je geld! Plus, handig voor de partner. Naast het inslapen en tegelijk je handen vrij hebben is het ook erg fijn om je kindje dicht bij je te hebben. Hechting, warmte, bij krampjes of reflux: een uitkomst.

Samen slapen

Ik ben geen fan van kinderen IN bed maar toch lagen Lewis en Fender de eerste 5-6 maanden tussen ons in of aan de borst. Gezellig, maar zelf deed ik geen oog dicht. Nou, daar hebben ze de co-sleeper voor uitgevonden. In ons geval een op maat gemaakt ledikant die handig vast zit door middel van 2 klemmen aan ons bed. Samen slapen heeft vele voordelen:

  • voeding is zo binnen handbereik
  • de kleine hoort jouw ademhaling, een veilig geluid
  • mocht er iets mis zijn dan ben je er snel bij (bijv. de ademhaling die even ‘stopt’)
  • je leert je kindje zo goed kennen (huiltjes, krampjes)
  • het is voor beider nachtrust erg fijn

Persoonlijk moet ik er niet aan denken om vanaf dag 1 de kleine op een ander kamertje te leggen. Mijn hart breekt ook een beetje als ik dat hoor van anderen. Hoewel ik dat te respecteren heb vind ik het belangrijk dat iedere ouder goed reflectief inzicht heeft op eigen handelen. Een co-sleeper hoort dus echt op de natuurlijke uitzetlijst. Denk goed na en gebruik in alle situaties je gezonde verstand. Op een kamertje apart leggen en laten huilen is bewezen schadelijk maar na drie sigaretten en flink wat biertjes op naast je kindje in bed schuiven ook!

(Samen) in bad

Wij hebben een zitbad in onze kleine badkamer en daar ben ik erg blij mee. Voor de jongens is het ideaal maar voor mijzelf soms ook. Zittend even ontspannen! Momenteel niet erg praktisch met die dikke buik maar straks wel met ons meisje. Bij de webshop Moeder Aarde schafte ik deze speciale kruidenmelange aan met veilige kruiden voor baby’s eerste bad. Verder hebben we een tummy tub kunnen lenen van vrienden. En koos ik de doucheset van NAIF want ik geloof in goede, veilige producten. Hoewel je de eerste dagen nog nauwelijks hoeft te wassen. De laag huidsmeer op de baby beschermt de huid. En daarbij, je hoeft niet direct met allerlei toetsers en bellen te komen. Je baby is tenslotte door jouw geboortekanaal gekomen en dat was ook van tevoren niet driedubbel gereinigd (toch?). Als je graag gaat douchen met de baby dan is een anti slip handschoen perfect.

moeder aarde shop

Onderweg en op stap

Als je onderweg bent…wat zeul je dan mee? Als moeder, vind ik, word je steeds makkelijker. Hippe luiertas ja maar arsenaal aan babyspeelgoed e.d nee. Een baby heeft ook genoeg te ontdekken aan een houten pollepel, bij wijze van. Maar als ik dan toch echt tips mag geven, vergeet dan niet om naast luiers en zo het volgende in je tas te stoppen:

  • een houten lepel dus, perfect speelgoed voor een kwijlende baby!
  • de kolf, altijd handig
  • een XL hydrofieldoek als je in het openbaar moet voeden en dat een beetje discreet wil doen en zo
  • een verschoonmat of diezelfde hydrofieldoek
  • de draagdoek (dag wipstoeltje en kinderwagen)
  • de zonnekap als je met de maxi cosi vertrekt in de auto, deze is een uitkomst in de hete periodes

Tips voor de kraamvisite (in en buiten Corona tijd om)

Tenslotte nog wat tips voor de kraamvisite. Of raamvisite momenteel. Weet je, ik zit er als moeder van bijna 3 kinderen echt niet op te wachten om weer rammelaars, speelgoed (in lelijke kleuren) e.d te krijgen. Ik prijs de Heer echt voor vrienden die snappen dat je veel meer baat hebt bij praktische cadeaus in plaats van die dertien in een dozijn dingen. En ik prijs de Heer extra voor die mensen die snappen dat je ook niet zit te wachten op schreeuwerige, lelijke kleuren en takkeherrie waarvoor je 5 schroeven verder bent als je de batterijen er uit wilt halen.

Waar heeft de kraamvrouw en diens gezin dan WEL baat bij? In Corona tijd zou het zomaar kunnen wezen dat het bezoek beperkt is. Maar buiten dat heb ik bijvoorbeeld de wens gehad bij Fender een borrel te organiseren. Zou ik nu niet meer willen, want introvert alert! Kraambezoek ’s avonds zit ik ook niet op te wachten. S’avonds komen alle prikkels en verwerking los bij de baby maar ook bij de andere gezinsleden. De hond moet dan nog uit en we willen op tijd naar bed. Dat.

Cadeautips kraamvisite

  • kook een gezonde maaltijd die niet al te ingewikkeld is om af te bakken/koken/op te warmen. Ik weet uit ervaring hoe welkom het is om te geven en te ontvangen
  • bied aan om de kinderen een uurtje mee te nemen naar de speeltuin of om de hond uit te laten. Deze praktische, waardevolle ‘cadeaus’ doen veel meer dan de zoveelste rammelaar.
  • ‘ding dong’ Bel maar niet aan. Klop zachtjes.
  • Kom niet ongevraagd langs. Hoe lief bedoeld ook, zul je net zien dat de kraamvrouw zit te voeden (en daarbij is RUST nodig)
  • Accepteer dat je misschien wel door Corona regels de baby niet mag vasthouden of knuffelen. Die acceptatie is soms moeilijk maar ook een groot ‘cadeau’ voor de ouders om zich niet zorgen te maken om jouw onvrede daarover.
  • een pak luiers of luiertaart in plaats van een speelgoed-cadeau is altijd fijn!
  • een herinnering cadeau geven zoals een fotoshoot is ook erg speciaal (een samen-cadeau)

Lees ook: mijn natuurlijke EHBO trommel

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden