tuinmeubelen aanschaffen
Buiten

Tips bij het aanschaffen van tuinmeubelen

Met onze nieuwe overkapping zijn we op zoek naar toffe, duurzame tuinmeubelen. Inmiddels hebben we zo onze wensen rond en kan ik je met dit blog heel wat tips geven bij het aanschaffen van nieuwe tuinmeubelen. Want geloof me, er is ontzettend veel keus en je wilt natuurlijk dat de meubelen lang meegaan. 

Onze uitzet bestond ooit uit gekregen kunststof tuinstoelen en een dito tuintafel. Hartstikke fijn voor toen maar dat gaat natuurlijk niet lang mee. De houten bank die Matthias zelf timmerde wel. Maar we missen nog een tafel en een set stoelen. Een stuk gezelliger ook voor de visite want goedkope party klapstoelen zitten niet zo lekker kan ik je verklappen.

Welke ruimte heb je tot beschikking in de tuin?

Ter voorbereiding voordat je over gaat op het aanschaffen van tuinmeubelen: noteer de ruimte die je tot beschikking hebt. Hoe groot is de ruimte waar de tuinmeubelen komen? Wat zijn de afmetingen? Ga eens met een rolmaat berekenen wat je beschikbare ruimte is. Dan weet je vanzelf of die schommelbank er wel of niet past. En hoe wil je die bank vervolgens zetten? Zit je lekker met je gezicht in de zon of kijk je uit op dat leuke moestuintje van je kind… Kortom, denk goed na over de maten en vervolgens ook over het uitzicht. Probeer met de oude meubels de setting eens na te bootsen en vraag ook anderen of dit bevalt. Misschien kom je dan wel tot de conclusie dat de schommelbank of tuinset eigenlijk op een andere manier beter past.

Ga voor duurzaam materiaal

Mijn tweede tip is: denk lange termijn. Je wilt niet tuinmeubelen aanschaffen en vervolgens een jaar later alweer op pad moeten voor een nieuwe set. Tenzij dat je hobby is maar echt milieuvriendelijk is dat niet. Duurzame materiaalsoorten voor tuinmeubelen zijn:

  • RVS
  • teakhout
  • hardhout met FSC keurmerk
  • bamboe en rotan
  • gerecycled plastic

RVS moet je wel mee oppassen omdat het roestdeeltjes kan aantrekken. Daarom is het goed om in de koude maanden je tuinset op te bergen of af te dekken. Teakhout is erg sterk net als hardhout met keurmerk, afkomstig van duurzame kap. Bamboe is ook erg sterk en gaat lang mee. Rotan ook maar is iets minder weerbestendig. Gerecycled plastic is duurzaam, zeker wanneer je dit weer in de milieustraat inlevert. Het is wel materiaal wat het minst lang meegaat uit dit rijtje.

Het maakt dus erg verschil welk materiaal je kiest. Ook zou ik adviseren om voor fair trade kussens en textiel te gaan. Als je je dit niet kunt veroorloven is zelf maken en tweedehands ook nog een optie natuurlijk.

(Tekst loopt verder onder afbeelding. Bron: Unsplash)

tuinmeubels

Geef niet meer uit dan dat je nodig hebt

Dit is misschien een gekke tip maar ik meen het! Wat heb je aan een te grote hoeveelheid tuinstoelen? Het slurpt ruimte op of het staat in de weg. Je zult al snel spijt hebben van je aankoop. Ook besteed ik dat bedrag dan liever in duurzame woonaccessoires voor in de tuin of beplanting. Dus, mijn beste tip is dat je zorgvuldig bent in wat je aanschaft aan tuinmeubelen. Een goed idee is om eens te kijken in een tuinmeubelen outlet. Je lijstje ernaast van wensen en eens afstrepen wat je in je tuin tof vindt staan en wat niet. En, niet vergeten: proef zitten en testen natuurlijk! Voldoen jouw wensen ook aan zitcomfort? Of uiterlijke wensen? Want het oog wil ook wat tenslotte.

Binnenkort laat ik jullie snel onze overkapping zien en de tuinset die wij aan zullen schaffen! Wat vind jij belangrijk bij de aanschaf van tuinmeubelen?

Lees ook: de klimaatimpact van bloemen