spinnen bestrijden
Lifestyle

Milieuvriendelijk ongedierte bestrijden

Ongedierte. Of het nu in de vorm is van fruitvlieg, rat, wesp, muis of muggen. Ze hebben allemaal 1 ding gemeen: ze zijn ongewenst. Maar hoe bestrijd je deze beestjes op een milieuvriendelijke en diervriendelijke manier? In mijn blog geef ik tips hoe je thuis ongedierte kan voorkomen en bestrijden. 

Ongedierte in de tuin en in huis kan erg vervelend zijn. Zelf hebben we wel eens last gehad van wespen, mieren, zilvervisjes of zelfs maden via de hond die in de dode vis had liggen rollen. Echt zo vies en vervelend!

Sommige soorten ongedierte in huis kunt je met eenvoudige maatregelen zelf bestrijden. Met zakjes lavendel bijvoorbeeld in huis bestrijd je muggen. Met balletjes cederhout houd je motten weg uit de kledingkast. Lavendel etherische olie is een maden killer. Kaneel zorgt ervoor dat mieren de weg kwijt raken. In dit blog mijn bescheiden ervaring en tips! Je kunt dus op veel manieren kiezen voor milieuvriendelijke ongediertebestrijding.

Tips om ongedierte te bestrijden

Als je op tijd bent met het signaleren van de ongewenste bezoekers, kun je al heel veel voorkomen. Zo hadden wij met onze hond eens dat deze bij de hondenoppas in de rotte vis had liggen rollen. Hij stonk een uur in de wind en bracht ook een aantal ongewenste bezoekers mee: maden. Zodra ik de nestplaats wist ben ik als een gek al het speelgoed, alle plekken waar de hond graag zit of ligt gaan bestrijden. Met lavendel etherische olie en warm water. Elke made die ik tegenkwam kreeg een plens gekookt heet water en een dopje azijn. Daarna in de kliko met nog voor de zekerheid gekookt water erover heen. Better save than sorry. Nee, dat is allesbehalve diervriendelijk maar ja. Het zijn maden… Wel een vorm van milieuvriendelijke ongediertebestrijding.

Overige tips

  • Plaats horren voor deuren en ramen of schaf een vliegengordijn aan
  • Check de nestplaats of voedselbron om ongedierte te bestrijden en verwijder deze
  • Dicht kieren en naden en scherm luchtgaten af

Diervriendelijk wespen verjagen

Ieder jaar dartelt er hier in huis wel een wesp of 4. Die hebben dan overwinterd op zolder of een ander holletje in huis en ze verlaten hun oude nest. De grote, de koninginnen wespen, dood ik direct. Het is zielig, maar ik wil niet dat er een nest wordt gebouwd in ons oude dakbeschot bijvoorbeeld. Want voor je het weet zitten ze daar met de hele familie. En die is groot!

Maar ik ben achter een diervriendelijke manier gekomen om ook te voorkomen dat er een nest wordt gebouwd. Dat is een nep nest ophangen. Dit laat zien aan rond vliegende wespen ‘hier is al een nest, ga weg’ en daar houden die beestjes zich keurig aan. Het werkt echt, ik hang nu al een aantal jaar een nep nest op en ik zie geen enkele wesp meer zoeken naar een plekje om hun nest te bouwen! Ook kruidnagel is zeer effectief bij wespen verjagen van het terras. Leg een paar stukjes kruidnagel in een bakje water en ze zullen wegblijven door de sterke geur.

Fruitvliegjes bestrijden doe je zo

Fruitvliegjes komen af op rottend fruit. Lees hier mijn blog hoe je de levensduur van fruit kunt verlengen en welk fruit je beter niet naast elkaar kunt leggen op de schaal. Ook GFT afval vinden fruitvliegjes lekker en laagjes alcohol in blikjes en flesjes zijn een grote lokker. Afval opruimen dus en ook zorgen dat je flesjes en blikjes omspoelt voordat je deze weg gooit of weg zet! Rottend fruit kun je ook beter direct weggooien. Weten hoe je helemaal zonder afval kan leven? Lees dan mijn boekreview van Leven zonder afval

Heb je een echte plaag? Dan kun je ze gelukkig ook zonder gif bestrijden. Alles wat je nodig hebt is een stukje papier. Deze vouw je tot een trechter met een smalle tuut. Daarna vul je een glas met een laagje natuurazijn en een scheutje afwasmiddel. Hier zet je de trechter in. De vliegjes zullen er direct op af komen maar niet uit kunnen!

Help, een spin! Zo bestrijd je spinnen

De langpootspin zien we hier graag. Hij is een natuurlijke bestrijder van muggen en vliegen in huis en het is ook de enige spin van wie ik niet gillend wegren. Maar de landkaartspin, kruisspin of kelderspin? Brrrr! Gelukkig heb ik iets ontdekt waar deze spinnen zelf het van een hollen opzetten: etherische olie pepermunt! Munt neerzetten kan natuurlijk ook en is ook een stuk veiliger voor de kinderen. Maar heb je nou bijvoorbeeld een diffuser, zet deze dan op een veilige plek en diffuse in elke ruimte in huis met pepermunt etherische olie. Ongeveer 30 minuten per kamer is voldoende. Bosjes munt ophangen is ook een goed idee. Verder kun je ook letten op: ventileren van de ruimtes en het plaatsen van horren.

Op een milieuvriendelijke ongediertebestrijding kiezen bij mieren

Mieren zijn ook een vorm van ongedierte als deze met teveel in huis op de thee komen. Je hoort wel eens iets over lokdoosjes die niet werken maar los van dat feit vind ik die plastic lokdoosjes ook erg onhandig. Of de peuter zit er aan met zijn grijpgrage handen of je struikelt erover.

Mieren op een natuurlijke manier bestrijden kan gelukkig eenvoudig en snel!

  • zorg ervoor dat zoete etenswaren afgesloten zijn of zoals een pot jam, ook bewaard wordt in de koelkast
  • ga na waar de mieren binnenkomen en veeg hun routes weg met kaneel of gekookt water
  • als je het nest vindt en deze zit op een zeer onhandige plek dan kun je daarom heen kaneel strooien om hun routes naar het nest te verstrooien
  • anders is gekookt water nog een optie om het nest uit te roeien maar dat is natuurlijk niet diervriendelijk!

Milieu Centraal schreef ook een uitgebreid artikel over ongedierte en bestrijding zonder gif. Collega-blogger Mirjam Hart schreef ook nog een toffe blog met tips voor duurzame bestrijding van ongedierte in huis

Heb jij nog meer tips om ongedierte op een natuurlijke manier te bestrijden? Plaats ze dan gerust onder dit blog zodat we elkaar verder kunnen inspireren!

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden

 

Reacties uitgeschakeld voor Milieuvriendelijk ongedierte bestrijden