Buiten

De klimaatimpact van bloemen

Iedere vrijdag probeer ik een bosje bloemen in huis te halen. Omdat ik zelf een grote moestuin heb en er hier momenteel volop dhalia’s, cosmea, zonnebloemen, lavendel, verbena, kaasjeskruid en wat al niet meer te vinden is, is dat niet zo lastig. Maar ik houd er ook van om een bosje van de bloemist te halen. Maar, is die bos nou wel zo duurzaam? Ik zocht het uit.

Bloemen uit de volle Hollandse grond hebben de minste Co2 uitstoot. Logisch, want een verwarmde kas kost heel veel energie en bloemen die worden ingevlogen een vervuilende vliegreis. En, dan heb je ook nog niet-biologisch geteelde bloemen: hier zijn bestrijdingsmiddelen bij gebruikt, pesticiden en om de bloemen lang mooi te houden zijn er ook chemische stofjes en trucjes aan de pas gekomen. Niet zo gezond dus, voor jezelf en mede-bewoners ook niet. Ik schreef trouwens al eerder over bloemisten met het duurzame keurmerk. 

 

Energieverbruik in de seizoenen

Een bos bloemen uit een verwarmde kas kost zoals ik al schreef, veel energie. Dat verbruik verschilt ook per seizoen. In de winter kost het veel meer energie dan in de zomer. In de winter zie je ook meer bloemen uit het buitenland, ingevlogen. Gek idee toch, dat jouw bosje helemaal uit Zuid-Afrika komt? En dat je dan 3,99 betaalt maar de prijs voor een vliegrijs voor het milieu veel groter (en rampzaliger) is?

Als je rekening wilt houden met het klimaat is er gelukkig nog genoeg te kiezen. Milieucentraal maakte een handige bloemenkalender die ons kan helpen met het maken van een bewuste keus:

Deze kalender laat maand voor maand zien welke bloemen klimaatvriendelijk zijn. Milieu Centraal heeft de klimaatbelasting per boeket uitgerekend voor 18 snijbloemen uit Nederland en van ingevlogen rozen. Een bos met een groen bloemetje is de beste keuze voor het klimaat en rood een afrader.

 

Omstreden bloemetje

Zo prachtig als een bloem kan wezen, zoveel gif kan er gebruikt worden om die bloem op te laten groeien en bloeien. Zo jammer! Het is zeker niet de bedoeling dat we de bermen kaal gaan plukken (want dat is weer niet goed voor de insecten en het ecosysteem) maar dat bloemetje van de bloemist of supermarkt heeft toch best een beetje een schaduwkantje. Bestrijdingsmiddelen, en het afval ervan komt in onze rivieren terecht. Dan is er nog de mest en het waterverbruik. En dan heb ik het nog niet gehad over de arbeidsomstandigheden elders waar we als consument te weinig bij stil staan. Gelukkig bestaan er keurmerken! Zoals het fairtrade keurmerk (o.a bij de Albert Heijn en JUMBO ook in de schappen te vinden). Toch blijft het ontzettend lastig om uit te vinden waar jouw bloemetje vandaan komt, of degene die er aan mee heeft gewerkt een eerlijke prijs heeft gekregen en wat er op jouw bloemetje te vinden is aan stofjes. Zo zijn de eisen voor de sierteelt ontzettend streng. Er mag geen enkel insect op het bloem en de plant te vinden zijn, de bloem / plant moet in topconditie zijn. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien in een gerbera kas: bloemen waar an sich niets mis mee leek (een geknakt blaadje hoogstens) werden zo weg gemikt. Bestaat daar al een Too Good Too Go initiatief voor?

Tips voor bewuste bloemen keuzes:

  • kies voor een bloemetje van Hollandse akkers voor de minste Co2 uitstoot
  • ga voor een bos met biologisch keurmerk want dit is ook veilig voor insecten, zoals bijen
  • zaai zelf (vaste) bloemen in je tuin
  • een kleine potplant die lang meegaat is een duurzamere keuze dan een bos bloemen
  • om langer van je bos te genieten: doe een scheutje natuurazijn in de vaas en ververs het water met enige regelmaat
  • koop geen ingevlogen bloemen of bloemen uit de verwarmde kas
  • bezoek in de lente en zomer eens een pluktuin voor een schone bos
  • maak je bloemist erop attent dat je graag schone bloemen koopt