Buiten

Zo maak je de moestuin winterklaar

Wohoo! Mijn moestuin is winterklaar! Dat is voor het eerst sinds jaren dat ik er zo op tijd mee ben. Voorgaande jaren liet ik de tuin ‘versloffen’ en moest ik rond februari flink aan de bak. Dat wilde ik dit keer voorkomen. Ook wil ik niet meer spitten. In dit blog geef ik een update van de afgelopen maanden en tips voor een winterklare tuin. 

Toen ik in augustus bevallen ben heb ik sindsdien niet veel meer kunnen oppakken voor de moestuin. Dus lieten we alles maar groeien en bloeien. Met als resultaat een verwilderde tuin waar veel groenten tussendoor nog opkwamen. Op zich heus geen ramp, veel insecten vinden dat geen probleem. Voor de nette tuinder een doorn in het oog. Voor mij eerder een ‘shit moet straks veel doen’ belletje wat continue rinkelde. Aan de andere kant is op deze manier de tuin al een stukje gemulcht. Mulchen is het uitstrooien van afgestorven planten en bladeren over je tuin. Die laten bij het verteren de juiste stoffen los in de bodem. Een natuurlijk proces van bodembewerking dus.

 

Moestuin winterklaar maken

Vanaf half oktober tot eind november is het de geschikte periode om aan de slag te gaan in je tuin voor de winter. De laatste oogst wordt dan binnen gehaald en de bloemen kun je nog tot in de late herfst plukken. Daarna is het tijd om de tuin netjes te maken voor de winter. Ook kun je de grond bij voeden want die is na een seizoen wel uitgeput geraakt. Ook kunnen struiken, bomen en bloemen worden teruggesnoeid die vast staan.

Onder winterklaar maken verstaan we:

  • spitten (als je daarvoor kiest)
  • onkruid weghalen
  • wintergroente laten staan

Deze slideshow vereist JavaScript.

Niet meer spitten

De meeste tuinders gaan hun stukken grond nu ook omspitten. Dat wil ik niet meer want spitten is slecht voor de rug, daarnaast ook een flink karwei wat veel tijd kost. Plus het is erg boeiend om te ontdekken wat niet spitten nog meer kan opleveren. In dit artikel wordt er in gegaan op geen bodembewerking en waarom. Het is taaie kost maar erg verdiepend. Ik kocht daarom anti wortel doek. Eerst ruimde ik zoveel mogelijk op. Als in, onkruid weghalen. En omdat de tuin nu tot minstens maart met rust zal worden gelaten heb ik er bovenop anti-onkruid doek gelegd. Met strengere temperaturen zal het onkruid afsterven.

Natuurlijk zal er heus nog wel wat onkruid opkomen straks, maar dat zal ieder jaar minder worden. Een hardnekkig onkruid in mijn tuin is Haagwinde maar ook kruipende boterbloem. Onkruiden zijn eigenlijk signaalplanten, het zegt iets over de bodem. Ik kan de winter goed gebruiken om me daarin te verdiepen. Een wens van mij is toch weer moestuinieren in (liefste hoge) bakken met op de paden houtsnippers. Ik weet niet of me dit volgend jaar gaat lukken. Voor nu is deze winterklare moestuin een mooie eerste stap in zo min mogelijk bodembewerking. En zo is mijn moestuin winterklaar voor volgend seizoen.

Is jouw tuin al winterklaar?

Lees ook: hoe het met mijn pluktuin gaat