Uitjes & adressen

Fort Giessen

Giessen. Geen wereldstad, eerder een ‘vlek op de kaart’. Niet te verwarren met het Duitse Giessen. Maar, een Fort rijk. Binnenkort zelfs op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Een rijke geschiedenis en nu ook te bezoeken! Fort Giessen is een historische plek met een rijke geschiedenis. 

Dit fort is klein maar heeft een grote, rijke geschiedenis. Het is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Brabants landschap heeft jaren aan dit fort gewerkt om het helemaal op te knappen. Er is een leuke, korte wandelroute om het fort heen gelegd met veel aandacht voor de geschiedenis. Op een educatieve manier kunnen kinderen leren over de natuur maar natuurlijk ook het stukje oorlogsgeschiedenis meekrijgen. Er is ook een voetveer naar het fort toe.

Vooral aan de kinderen is gedacht. Met speciale routes, een insectenhotel en een speciaal educatie plan. Allemaal mogelijk gemaakt door het Brabants landschap en de provincie. Giessen kan nu eindelijk ook zelf het fort bezoeken waar hard aan is gewerkt. Speciale wandelroutes leiden langs stukjes geschiedenis uit oorlogstijd. Niet op de foto, wel te bezichtigen en te bewonderen is het kanon wat ver terug nog is gebruikt in de oorlog.
Ingang Fort Giessen

Onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort Giessen maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Het werd gebouwd rond 1880 en diende om een aanval op Woudrichem af te slaan. Dat is er (gelukkig) nooit van gekomen, hoewel het fort tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wel bemand was. In 1926 verloor Fort Giessen zijn militaire functie, maar bleef het in gebruik als opslagplaats van leger, politie en douane. Het hoofdgebouw is nu in gebruik bij de natuurvereniging Altenatuur en de Archeologische Vereniging van het Land van Heusden en Altena. De meidoornhagen, eens bedoeld om de vijand te hinderen, zijn nu ideale broedplaatsen voor vogels. En de muren bieden plaats aan allerlei soorten muurplanten. De bomvrije bijgebouwen dienen als overwinteringsplaats en kraamkamer van vleermuizen. (Bron Brabants Landschap)
Educatief Fort Giessen
Entree Fort Giessen Fort Giessen in Brabant
Lees ook: wandelen in de Werkendamse Biesbosch
Bezoekersinformatie: Fort Giessen