Uitjes & adressen

Fort Giessen

Giessen. Geen wereldstad, eerder een ‘vlek op de kaart’. Niet te verwarren met het Duitse Giessen. Maar, een Fort rijk. Binnenkort zelfs op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Een rijke geschiedenis en nu ook te bezoeken! We waren er even, afgelopen zaterdag. Een pareltje dicht bij huis. Kom je ook?

Vooral aan de kinderen is gedacht. Met speciale routes, een insectenhotel en een speciaal educatie plan. Allemaal mogelijk gemaakt door het Brabants landschap en de provincie. Giessen kan nu eindelijk ook zelf het fort bezoeken waar de afgelopen 2 jaar (als ik me niet vergis) hard aan is gewerkt. Speciale wandelroutes leiden langs stukjes geschiedenis uit oorlogstijd. Niet op de foto, wel te bezichtigen en te bewonderen is het kanon wat ver terug nog is gebruikt in de oorlog.
Fort Giessen maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Het werd gebouwd rond 1880 en diende om een aanval op Woudrichem af te slaan. Dat is er (gelukkig) nooit van gekomen, hoewel het fort tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wel bemand was. In 1926 verloor Fort Giessen zijn militaire functie, maar bleef het in gebruik als opslagplaats van leger, politie en douane. Het hoofdgebouw is nu in gebruik bij de natuurvereniging Altenatuur en de Archeologische Vereniging van het Land van Heusden en Altena. De meidoornhagen, eens bedoeld om de vijand te hinderen, zijn nu ideale broedplaatsen voor vogels. En de muren bieden plaats aan allerlei soorten muurplanten. De bomvrije bijgebouwen dienen als overwinteringsplaats en kraamkamer van vleermuizen. (Bron Brabants Landschap)

Geef een reactie