DIY

Zelf deodorant maken

Easypeasy bleek het, je eigen deodorant te maken. En: duurzaam. Want: geen schadelijke stoffen voor je lijf, herbruikbare verpakking en allemaal pure ingrediënten die jij waarschijnlijk ook in het keukenkastje hebt staan.

Is deodorant schadelijk?

Er is bekend dat er aluminiumchloride in deodorant zit en als ik het bij mezelf mag houden: die jongens hoef ik niet per se in mijn lijf. Ze worden in verband gebracht met o.a tumoren en nee, dat wil ik niet. Daarnaast, de verpakking van deodorant is vaak niet biologisch afbreekbaar of nog een keer te gebruiken. Jammer! En zo niet duurzaam. Je kunt deodorant eenvoudig zelf maken en je hebt er ook niet veel voor nodig.

Wat heb je nodig:

  • Een glazen pot om de deodorant in te bewaren
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
  • 2 eetlepels maizena
  • etherische olie voor een fijn geurtje, zoals lavendel

Verhit de kokosolie kort voor een vloeibaar effect. Meng de ingrediënten door elkaar en voeg als laatste de druppels olie toe. Giet de deodorant over in de pot en zet deze in de koelkast. Al snel zal deze hard worden. Je kunt de deodorant eenvoudig onder je oksels smeren. Ik heb een aan theelepeltje deodorant genoeg voor twee oksels.

Het potje is ongeveer 3 maanden houdbaar. Tip: ook fijn als gezichtscrème. Let er wel op dat je steeds met schone vingers een beetje deodorant pakt uit het potje anders is het uiteraard niet zo fris meer na een tijdje!

Mijn ervaring is dat het in het begin even afkicken voor je lijf is. Net als bij natuurlijke shampoo gooit je lichaam eerst even de afvalstoffen naar buiten. Het kan dus best zijn dat je iets harder stinkt in het begin dan normaal. Doe dit een weekje en je zult merken daarna dat je geen zwetende oksels meer ruikt.

Natuurlijke deodorant kopen

Uiteraard kun je ook natuurlijk deodorant zelf kopen. Ik heb een lijstje voor jullie gemaakt met merken en winkels met gezonde alternatieven.

Een tijdje terug testte Iris de natuurlijke verzorgingsproducten van Urtekram. Lees hier meer over dit fijne merk. En wil je zelf een gezichtsmasker maken? Kijk dan even hier.

Dit bericht verscheen eerder op The Baby Project

4 Reacties

Geef een reactie