Zelf deodorant maken
DIY

Zelf deodorant maken

Super makkelijk bleek het, zelf je eigen deodorant te maken. En: duurzaam. Want: geen schadelijke stoffen voor je lijf, herbruikbare verpakking en allemaal pure ingrediënten die jij waarschijnlijk ook in het keukenkastje hebt staan.

Er is bekend dat er aluminiumchloride in deodorant zit en als ik het bij mezelf mag houden: die jongens hoef ik niet per se in mijn lijf. Ze worden in verband gebracht met o.a tumoren en nee, dat wil ik niet. Daarnaast, de verpakking van het product is zelden biologisch afbreekbaar of herbruikbaar. Zo jammer! En ook niet duurzaam. Je kunt deodorant eenvoudig zelf maken en je hebt er ook niet veel voor nodig.

Mijn ervaring is dat het in het begin even afkicken voor je lijf is. Net als bij natuurlijke shampoo gooit je lichaam eerst even de afvalstoffen naar buiten. Het kan dus best zijn dat je iets harder stinkt in het begin dan normaal. Doe dit een weekje en je zult merken daarna dat je geen zwetende oksels meer ruikt.

Zo maak je zelf deodorant

Dit heb je nodig:

  • een schone glazen pot
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
  • 2 eetlepels maizena
  • etherische olie voor een fijn geurtje, zoals lavendel

En zo maak je het:

Verhit de kokosolie kort voor een vloeibaar effect. Meng de ingrediënten door elkaar en voeg als laatste de druppels olie toe. Giet de deodorant over in de pot en zet deze in de koelkast. Al snel zal deze hard worden. Je kunt de deodorant eenvoudig onder je oksels smeren. Ik heb een aan theelepeltje genoeg voor twee oksels.

Het potje is ongeveer 3 maanden houdbaar. Tip: ook fijn als gezichtscrème. Let er wel op dat je steeds met schone vingers een beetje smeert anders is het uiteraard niet zo fris meer na een tijdje!

Natuurlijke deodorant kopen

Uiteraard kun je ook natuurlijk ook kiezen voor een duurzaam alternatief. Ik heb een lijstje voor jullie gemaakt met merken en winkels met gezonde alternatieven. Er komen steeds meer merken bij maar let erop dat de producten biologisch zijn, vegan en niet op dieren getest.

Nog meer zelf maken? 

Lezen: zelf lippenbalsem maken en zelf lavendelzalf maken