kamille
Kids blog

Zelf billenzalf maken met etherische olie

Recent stond ik weer een middagje in de keuken om eens wat huismiddeltjes zelf te maken. Heel erg goed gelukt bleek de zelfgemaakte billenzalf op basis van kamille olie en etherische olie. In dit blog meer over over billenzalf ingrediënten en natuurlijk het recept. De zalf ruikt verslavend lekker!

Billenzalf heb je in alle soorten en maten. Van de bekendere merken zoals Zwitsal en Bepanthen tot de gewone huismerken. Maar wat zit er eigenlijk in die potjes voor je kleintje? Niet de allerbeste middeltjes kwam ik achter. Ongeveer dit lijstje met daarachter wat deze stoffen doen:

Paraffinum Liquidum is een minerale olie die de huid een zacht gevoel geeft. Alleen trekken minerale oliën het vocht uit de huid en worden de poriën verstopt. Hierdoor wordt het afvoeren van de afvalstoffen belemmerd waardoor de huid niet meer goed ademt.

Paraffine heeft een sterke antibacteriële werking en is erg goedkoop. Alleen wordt dit gemaakt van afvalstoffen uit de olie- en benzine-industrie. Yikes!

Cera microcristallina idem aan paraffine, ook gemaakt van afvalstoffen uit de olie- en benzine-industrie.

Benzylbenzoaat is een oplosmiddel en conserveermiddel. Deze werkt irriterend op de luchtwegen. Ook de natuurlijke vorm (verkregen uit etherische olie) kan irriterend zijn.

Propylene glycol is een goedkope vochtdrager die goed door de huid wordt opgenomen. Het ontvet, droogt de huid uit en kan opgenomen worden in de bloedbaan. In het lichaam kan het diverse allergische reacties veroorzaken en eczeem.

BHA (butylhydroxyanisol) is een synthetisch conserveermiddel dat contactallergie kan veroorzaken.

Zelf billenzalf maken

Zoals je kunt lezen hierboven zijn deze middelen allesbehalve gezond. Daarom hier een recept voor een fijne gezonde billenzalf die je in nog geen 10 minuten zelf maakt. Ook leuk om cadeau te geven!

Wat heb je nodig:

 • schoon potje (30 ml bijvoorbeeld)
 • etiket
 • pannetje en vuurvast schaaltje
 • roerstaafje
 • 10 gram bijenwas
 • 100 ml kamille olie (let op: getrokken olie van de kamille, geen etherische olie)
 • 1 eetlepel amandelolie
 • 6 druppels lavendel etherische olie

En zo maak je het:

 1. verwarm de bijenwas au bain marie
 2. roer goed door totdat deze gesmolten is en voeg dan de kamille en amandelolie toe
 3. roer goed door
 4. druppel daarna de lavendel olie erdoor
 5. giet het mengsel in schone potje(s) en laat het stollen
 6. etiket erop en klaar is kees!

Meer weten over etherische olie? Lees dan mijn ervaringen met verschillende merken of type ‘olie’ in het zoekvak en je komt bij een heel archief terecht.

Ook doen: mij volgen met mijn niet-merkgebonden / onafhankelijke olie account op Instagram! See you!

De kamille olie koop ik van het Blauwe Huis. Een betrouwbare leverancier met goede producten.

 

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden

 

Reacties uitgeschakeld voor Zelf billenzalf maken met etherische olie