Alles over verschillende soorten cv-ketels
Onze cv- ketel lekte gisteren ineens. Reden voor mij om toch maar eens wat onderzoek te doen welke verschillende soorten cv-ketels er allemaal zijn. Ooit zal deze moeten worden vervangen, en welke zijn er dan allemaal op de markt? Ik zocht het voor je uit!
Morgen zal de monteur komen en volgens manlief is het vast geen ramp. Ja, dat zal wel… Hoop ik! Een cv-ketel aanschaffen doe je namelijk niet zomaar. Het is een flinke aankoop waarvan je wenst dat het lang meegaat. Bij ons is de cv ketel aangesloten op de douche en waskraan boven, en beneden natuurlijk de verwarmingen en keukenkranen. Zoals in de meeste huishoudens, gok ik.
Verschillende soorten cv-ketels
- VR ketel
- HR ketel
- UHR cv- ketel
- HRe cv- ketel
- Open of gesloten ketel
Ik ontdek dat het goed is om te weten dat de meeste cv-ketels vallen in de categorie solo- of conventionele ketel. Het rendement hiervan is 70 tot 80%. De resterende 20 tot 30% warmte gaat verloren tijdens het verwarmingsproces. Alle soorten cv-ketels die in Nederland worden verkocht, vallen minimaal in de categorie VR-ketel. Extra zuinig en duurzaam is de zogeheten HR-ketel.\
(tekst loopt verder onder afbeelding)
Type cv-ketel: de VR-ketel
Een VR-ketel levert, ten opzichte van ouderwetse soorten cv-ketel, een Verbeterd Rendement. Een VR-ketel zet zo’n 90% van de energie om in nuttige warmte. De warmte van de verbrandingsgassen gaat verloren. Voor een VR-ketel heb je geen aparte afvoer nodig.
Type cv-ketel: de HR-ketel
HR staat voor Hoog Rendement. HR-ketels geven een rendement van meer dan 100%. Deze extra opbrengst wordt gerealiseerd door met de warmte van de rookgassen het koude retourwater in een warmtewisselaar voor te verwarmen. Hierbij condenseert een deel van de waterdamp, waarbij veel warmte ontstaat. Bij deze ketel is wel een afvoer nodig.
Nieuw type cv-ketel: de UHR cv-ketel
Dankzij technologische vernieuwingen is er nu ook de UHR cv-ketel (Ultra Hoog Rendement). Deze soorten cv-ketels werken in combinatie met een warmtepomp. Ook bekend als de hybride warmtepomp. De warmtepomp wint warmte door middel van temperatuurverschillen in de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem en geeft dit door aan de UHR cv-ketel.
Meer over de HRe cv-ketel
De laatste nieuwe soort cv-ketel is de HRe ketel. Deze wekt niet alleen warmte maar ook elektriciteit op. Dit is te danken aan een mirco-warmte krachtkoppeling. Voordat de opgewekte warmte door het cv-systeem wordt gepompt, gebruikt het micro systeem het om elektriciteit op te wekken. Niet-gebruikte stroom gaat terug naar de energieleverancier, zodat er zelfs geld wordt verdiend. Een duurzame keuze dus! En, minder CO2 uitstoot.
Open of gesloten cv-ketel
Een open cv-ketel haalt de lucht uit de ruimte waar de ketel hangt. Bij deze optie moet je ALTIJD voor ventilatie zorgen. Deze toepassing is in goed geïsoleerde woningen niet mogelijk, zoals nieuwbouw. Wij hadden eerst op zolder een open geiserketel hangen. Daar stond altijd het raampje open. Maar zelfs wanneer die dicht was en de wind nog door het huis raasde (oud huisje), was er voldoende ventilatie. Toch ben ik heel blij dat de geiser weg is. Het is, vind ik, gevaarlijk. De brander van een gesloten cv-ketel krijgt de benodigde lucht aangevoerd via een extra kanaal. Omdat extra ventilatie niet nodig is, treedt er geen onnodig warmteverlies op.
Welke ketel hebben wij?
Wij hebben een HR-ketel en dit oudje gaat al jaren mee. We hebben geen nieuwe hoeven aan te schaffen toen we 6 jaar geleden hierheen verhuisden. Natuurlijk zal ook deze ooit het loodje leggen en dan is het tijd voor een nieuwe, duurzame cv-ketel. Misschien vraag je je af, waarom geen warmtepomp? Ik vind dat de nadelen van een warmtepomp te weinig belicht worden. Voor ons huisje uit 1965 is het maar de vraag of de warmtepomp goed uitkomt met het systeem. Ook is het een flink grotere investering in aanschaf. Kort gezegd, we hebben die optie nog niet uitvoerig bekeken om een aantal redenen. Als ik me zo verdiep zal een HR ketel voor ons wederom een keuze worden mocht deze vervangen moeten worden. Wij hebben overigens een combi-ketel. Deze zorgt voor warm water uit de kraan en de verwarming. Je kunt ook een solo-ketel hebben maar dan heb je nog een losse boiler nodig.
Heb ik je zo wat wijzer gemaakt over cv-ketels?
Ook lezen: aangenaam warmer huis