groene voornemen
Lifestyle

6 duurzame tips voor een groener en gezonder 2021

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Het afgelopen jaar heb ik veel mooie duurzame tips voorbij zien komen. Duurzaam leven is geen trend meer maar een blijvertje. Ook het komende jaar heb ik mezelf een aantal duurzame voornemens gesteld. In dit blog deel ik wat mijn groene voornemens zijn en ik deel ook direct mijn 6 beste duurzame tips met jou. 

Groene voornemens, wie heeft ze niet? De meeste mensen die ik ken dragen op hun manier hun steentje bij aan een groenere wereld. Of het nu gevelbekleding voor je huis is, meer plantaardig eten of het minderen van plastic verpakkingen: we doen allemaal ons best en gaan aan de slag met vele duurzame tips! De hele wereld op je schouders nemen lukt niet maar met elkaar komen we al een heel eind. Voor een betere leefomgeving voor de generaties na ons!

Duurzame tips voor in 2021

Het afgelopen jaar ben ik meer mijn eigen verzorgingsproducten en middeltjes voor de groene thuisapotheek gaan maken. Voor Jente bijvoorbeeld: zelfgemaakte billenzalf. En voor Lewis onlangs: anti-hoestzalf ter vervanging voor Dampo. Maar ook voor mezelf: lippenbalsem, deodorant, lavendelzalf. Ook schoonmaakmiddelen vervangen voor zelfgemaakte producten gaat steeds beter. Dit wil ik in 2021 verder oppakken en eigenlijk 90% van de badkamer en keukenkastjes producten helemaal vervangen hebben voor groene, gezonde en schone producten!

Dat is dus mijn eerste voornemen.

Mijn tweede voornemen is om te besparen op de boodschappen. Is dat duurzaam? Ja, eigenlijk wel. Door kritischer te kijken naar de weekboodschappen voorkom je meer verpakkingen. In mijn blog over het weekbudget kon je hier al wat meer over lezen. Het boodschappenbudget hier in week is 100,00 euro. Maar ik vind de uitdaging zo tof om dit voor minder te kunnen per week. Bijvoorbeeld voor slechts 70 euro (4 personen: 2 volwassenen, 2 kleine kinderen) en dan kijken wat je die week bespaard hebt. Jente wordt niet meegerekend in het weekbudget want we hebben een apart spaarpotje voor de kunstvoeding.

Het derde en laatste voornemen is om weer een frisse start te gaan met het streven naar een leven zonder afval. Dat heb ik het afgelopen jaar best lastig gevonden. Er is zo’n groot afvalprobleem! Leven zonder afval gaat me misschien niet helemaal lukken (keep it low lady!), maar ik hoop wel minder plastic zakken aan de lantaarnpaal te hangen op de dag van het ophalen. Nu zijn het er gemiddeld 2 of 3 per week. Dat kan en moet echt minder.

Gelukkig heb ik onderstaande boek(tip) in huis. Die ga ik er dus de komende maanden weer bijpakken!

6 tips voor effectief duurzamer leven

Waarom ik zelf maar 3 groene voornemens heb? De ervaring leert inmiddels dat als je jezelf heel veel doelen stelt, er vaak weinig van terechtkomt. Op deze manier houd ik goed mijn focus voor deze duurzame voornemens in plaats van dat ik diezelfde focus te snel verlies omdat ik door de bomen het bos niet meer zie.

De tips die ik hieronder in de infographic deel heb ik het afgelopen jaar veel toegepast. Ze zitten helemaal in mijn ‘denken’ verankerd. Soms zeg ik wel eens: ik denk vaak tweedehands. Wat heb ik nog liggen? Wat kan ik vermaken? Wat kan ik preloved scoren? En dan komt het ook vaak op je pad. Wat ik super tof vind want ik geloof echt dat je door duurzamer leven bijdraagt aan een betere aarde voor mens en dier!

tips om duurzamer te leven

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden