Lifestyle

Voordelig boodschappen doen met een klein weekbudget

Op verzoek een blog met boodschappen bespaar tips en ons gemiddelde weekmenu. Jullie reageerden heel massaal op mijn instagram story met mijn vraag wat jullie kwijt waren aan de weekboodschappen. Ons gemiddelde weekbudget voor de boodschappen ligt op 60,00. Hoe dan? vroegen velen zich af. Dit blog duidt het een en ander.

Koken doordeweeks voor de kinderen en manlief is niet mijn favoriete hobby. In het weekend wil Matthias nog wel eens uitgebreid in de keuken staan en echt, die man heeft het verkeerde beroep gekozen want hij kookt erg lekker. En nog met weinig in huis ook vaak. Daarom zijn mijn weekrecepten door de week een stuk simpeler. Sommige zijn succesvol bij mijn twee kieskeurige zoontjes en soms ‘eten we naar de aanbiedingen’. Dus, bijvoorbeeld twee keer in de week diverse soorten stamppot. Om maar wat te noemen. Onderaan dit blog vind je een voorbeeld van mijn weekmenu.

Online boodschappen doen

Lang hebben we boodschappen gedaan op diverse plekken. Het meeste bij de Lidl, brood bij de Boon’s, af en toe nog wat lekkers bij de Spar. Dat is absoluut niet voordelig. Nu doen we online boodschappen bij de JUMBO en dat voorkomt impulsaankopen, het scheelt tijd (Matthias was altijd de Sjaak om op zaterdagochtend of vrijdagavond nog boodschappen te moeten doen) en we kunnen het een dorp verderop zelf oppikken. Dus, hier alvast een tip: 1 winkel, 1 keer per week. Daar doen wij gemiddeld genomen zo’n 1,5 week mee. Uitgezonderd bij feestdagen en verjaardagen, dan is het vooral vooruit zien. Want regeren is vooruit kijken.

Tips bij het boodschappen doen:

  • ga niet s’avonds laat want dan zijn de meeste schappen al een stuk leger en ga je toch vaker voor minder voordelige aankopen
  • maak een lijstje en houd je eraan
  • stel een budget vast (anders kun je lastig besparen)
  • ga als het kan zonder jonge kinderen en al helemaal niet met een hongerige maag
  • maak gebruik van de aanbiedingen (bijv. appels zijn in de aanbieding? Laat dan de dure druiven staan)
  • denk ook aan je vriezer: kook vooruit, meerdere porties of kies voor diepvriesgroente als voorraad
  • in de lente en zomer doe ik vooral boodschappen op mijn moestuin, bekijk eens wat een moestuin voor jou kan betekenen (al is het maar een moestuin bak!)
  • koop seizoengebonden en kijk of je ook lokaler kunt kopen om voordeliger uit te komen
  • kook zonder toevoegingen, dat scheelt veel zakjes, pakjes, sausjes e.d.
  • vlees is een duur product, dit koop ik niet (en als we het kopen, max. 2 keer per week voor de jongens en dan biologisch, dan ben je net zo duur uit)
  • ik koop dus niet alles biologisch want dat budget heb ik niet. Sommige vaste producten wel zoals eieren. Bananen graag fair trade.
  • ik koop ook geen vleesvervangers of veel zuivel vervangers. Zelf drink ik geen zuivel en de jongens alleen melk/yoghurt/boter/kaas en heel af en toe worst op brood. Hier koop ik gewoon een huismerk van. Plantaardige alternatieven zijn ook duurder. Deze koop ik niet meer. Vleesvervangers vinden wij tot nu toe niet echt lekker. Omdat ik degene ben die online bestelt is dat ook soms wat makkelijker keuzes maken voor de rest.
  • Snoep koop ik niet. Fruit wel veel (in de aanbieding)
  • Snoep/koek/lekkers alleen in het weekend of zelf maken. Bijv. een lading zandkoekjes of deze makkelijke apple-crumble van fruit wat melig is geworden.
  • Op limonade voor de kinderen na halen we geen frisdrank in huis. Zelf drinken we koffie / thee. Matthias af en toe een biertje.
  • Ik maak wel eens gebruik van Too Good Too Go. Bijv. bij de bakker brood ophalen, invriezen. Top voorraad!
  • Wij eten geen  luxe koekjes (mits we visite hebben) dus die koop ik dan ook niet. Ook geen ijsjes (enkel in de zomer). Ik heb wel koekjes in huis hoor maar dat zijn vaak van die simpele biscuits. Natuurlijk snoepen we hier ook wel eens.
  • Luiers koop ik supermarkt eigen merk. Wasmiddel/toiletpapier/wasverzachter vaak bij de Action of als er een aanbieding is bij de JUMBO zelf.
  • Ook kun je veel producten zelf maken zoals allesreiniger, deodorant, en bekijk eens wat je bijvoorbeeld allemaal met azijn kunt doen. Dat scheelt veel ongezonde schoonmaakmiddelen.

 

Voorbeeld gemiddeld genomen weekmenu huize de Smit

Hier wijken we soms vanaf doordat we bijvoorbeeld ergens anders eten, bij familie. Of omdat er feestdagen zijn of een verjaardag. Maar meestal ziet onze week er zo uit. Het weekmenu stel ik samen voordat ik de boodschappen bestel. Bedenk dat bijvoorbeeld wasmiddel of toiletpapier geen wekelijkse boodschappen zijn. En hondenbrokken koop ik 1 keer per kwartaal in grootverpakking (15 kilo voor 20,00 euro). Ook de hond eet geen snoep/tussendoor, af en toe een stick voor zijn gebit en dat is het dan ook wel.

MAANDAG – PASTA PESTO MET EEN TWIST (recept onderaan)

DINSDAG – STAMPPOT met stukje vlees of een eitje

WOENSDAG – AARDAPPELSCHOTEL UIT DE OVEN MET GROENTE (recept onderaan)

DONDERDAG – SPAGHETTI met courgette (recept onderaan)

VRIJDAG – FRIET (zelf gesneden is het lekkerst! Maar we doen ook wel eens uit zak. Of bij de lokale snackbar)

ZATERDAG – SOEP DAG / gebakken eitje, broodje gezond

ZONDAG – KLIEKJESDAG

Die kliekjesdag of soepdag kan nog wel eens verschillen maar meestal vallen ze wel aan het einde van de week. De ene keer een verspakket wat in de aanbieding was, de andere keer kijk in de voorraad wat er nog staat aan soep. Op kliekjesdag eten we de restjes op van de week en soms eten we 2 dagen achtereen hetzelfde omdat het anders moet worden weggegooid (en da’s zonde). Soms gebeurd dat wel eens, omdat de jongens het eten weigeren bijvoorbeeld. Daarom koop ik ook geen snoep want dan heb ik liever dat ze meer fruit eten.

Receptje pasta pesto met een twist: voor 4 personen 

  • 500 gram (volkoren) penne
  • half tonnetje snoeptomaatjes of cherry tomaatjes
  • potje pesto of 250 gram spinazie a la  creme uit de diepvries
  • optioneel: 4 gekookte eitjes
  • uitje
  • halve komkommer in kleine stukjes gesneden
  • optioneel: half bakje creme fraise / kookroom
  • half teentje knoflook

Kook de pasta volgens de verpakking. Snij de ui en knoflook fijn en bak deze op laag vuur in de wok. Voeg de pesto toe of spinazie (of beide) en als laatste de kookroom. Daarna de tomaatjes en afgegoten pasta. Schep meermaals om. Snij de eieren in plakjes en meng dit door de penne. Lekker met nog een frisse salade erbij eventueel of geraspte kaas.

Receptje makkelijke aardappelschotel met groente: voor 4 personen

  • 700 gram aardappelschijfjes (gewoon zelf aardappels schillen, snijden, koken)
  • 1 ui
  • 2 el kokosolie
  • 1 knoflook teen
  • boter om de schaal mee in te vetten
  • 500 gram broccoli
  • receptje kaassaus maken
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • optioneel: gehakt of kip of vega gehakt

Vet de ovenschaal in met boter en ga er daarna met de knoflook teen over. Snipper de ui en fruit deze in de pan. Kook de broccoli en maak ondertussen de kaassaus. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de schaal, dan een laagje saus en eventueel vlees, dan een laag broccoli, weer saus, dan weer de schijfjes en tenslotte de rest van de saus en de geraspte kaas. Bak de schotel in 45 minuten goudbruin gaar op 200 graden. Eet smakelijk! p.s dit kan natuurlijk ook makkelijk met andere groente.

Receptje Spaghetti met courgette: voor 4 personen

  • 1 1,5 courgette
  • bakje boursin of creme fraise
  • blender
  • zakje oude geraspte kaas
  • 1 knoflook teentje
  • 1 rood uitje
  • snufje zout, snufje peper
  • 500 gram volkoren spaghetti of penne
  • optioneel: gehakt
  • 2 el kokosolie

Verhit de kokosolie en snijd de courgette in halve maantjes. Wok in de pan, samen met een versnipperde ui en knoflook teen. Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking. Als de courgette zacht is, mik deze dan in de blender samen met de kookroom, kaas, knoflook, ui, peper en zout. Mix tot een gladde saus. (Het vlees bak je uiteraard apart) Giet de spaghetti af en giet de saus erover. Als laatste nog wat kaas toevoegen. Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie