Lifestyle

Biologisch: wat is dat dan?

Speciaal voor die mensen die denken dat biologisch niet bestaat, onzin is, het niet snappen of zien als ’te duur’: voor jullie ja, schreef ik een blog. Leun achterover met je glas drinken en lees dit blog. Echt. Doe het nou. 

Wat is biologisch?

De ham-vraag: wat is biologisch? Biologisch wil zeggen dat biologische producten altijd geteeld zijn zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen en geproduceerd worden zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. De Europese Unie heeft hiervoor bepaald dat de term biologisch wettelijk beschermd is. Daarnaast hebben ze het bekende keurmerk van het groene blaadje toegevoegd zodat je zeker weet dat wat je koopt, echt biologisch is.

Ook zijn er  voor handelaren, importeurs en opslagbedrijven van biologische producten voorschriften. Zo moet het duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen en is er rekening gehouden met dierenwelzijn. Biologisch vlees is vlees van dieren die volop de ruimte hebben, biologisch voer eten, niet opgejaagd worden in hun groei en pas medicijnen krijgen wanneer dat echt nodig is. Kortom, vlees van dieren die zich op een natuurlijke manier kunnen gedragen. Biologische vleesproducten hebben altijd een ‘Beter Leven kenmerk’ met 3 sterren. Dit, door de dierenbescherming ontwikkelde kenmerk, geeft aan hoe diervriendelijk het vlees is. Het aantal sterren varieert van 1 tot en met 3 waarbij geldt: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. (Bron: natuurwinkel.nl)

Is biologisch gezonder?

Ja, natuurlijk. ja en amen zonder dit statement heel hard te maken maar iedereen snapt toch dat onbespoten eten gezonder is? Geen gekke stoffen in je lijf, voedsel wat voedt. Er zijn geen synthetische stoffen toegepast dus het is altijd gezonder. Ik vergelijk het altijd maar met een reallife voorbeeld van mezelf. Toen ik zwanger was van Fender werd er een streptokokken B bacterie ontdekt. Paniek, paniek want dan moest en zou ik volgens de verloskundigen antibiotica krijgen. Uit voorzorg, tijdens de bevalling een infuus. De bacterie was na dubbele test inmiddels niet meer aanwezig! No way dat ik antibiotica wilde voor mezelf en voor mijn kleine Fender. Gezond is het niet. Dus dat weigerde ik (ik was en werd ook niet ziek, alleen in geval van nood had ik het overwogen maar hier was geen sprake van). Waarom zou ik, als ik als normaal denkend mens antibiotica afsloeg, dan wel antibiotica in mijn eten willen? Bij niet-biologisch vlees is hier bijna altijd sprake van. Nu eet ik geen vlees vanuit duurzaam en dierenwelzijn oogpunt (die laatste wordt bij biologische boeren wel meer in acht genomen maar alsnog wordt er uiteindelijk een dier vermoord voor mijn consumptie en dat kan ik niet goedkeuren). Dan mijn vraag aan jou, als jij nu mijn verhaal weet van die antibiotica en roept ‘oh ja Stella je hebt groot gelijk, goed van je!’ waarom prop je dan wel een stuk speklap in je mond vol met antibiotica? Just asking you know.

Biologisch eten is onbespoten. Dat betekend dat je de schil van groenten en fruit gewoon kunt eten. Je hoeft het niet stevig af te boenen in de hoop dat de gifstoffen er ook af glijden. Een andere reden is dat dieren het over het algemeen beter hebben bij biologische boeren. Dat alleen al is een belangrijke reden voor meer mensen om biologisch te eten en hierin bewustere keuzes te maken.

Zo krijgen ze geen preventieve antibiotica en hormonen en worden snavels en krulstaarten niet ontdaan. Dieren worden gestimuleerd zo natuurlijk mogelijk gedrag te vertonen, dus varkens mogen gewoon wroeten en biologische vleeskippen krijgen maar liefst tachtig dagen de tijd om te groeien (bij gangbare vleeskuikens en plofkippen is dit maar 35 tot 42 dagen). (Bron: Ekonoom)

Als je dat iets kunt schelen, kies dan voor biologisch. Hoe groter de vraag naar biologisch eten wordt, hoe betaalbaarder het worden zal. Want, dat is wat de consument tegenhoudt: de prijs. Maar, als je al vlees mindert met een paar dagen in de week en dan voor biologisch kiest, betaal je uiteindelijk hetzelfde. Als je net als ik geen vlees eet en matigt en mindert met zuivel betaal je ook minder. Probeer wel niet teveel belastende vleesvervangers te kopen want dan is er niks duurzaam aan natuurlijk. (plus er zit ook veel suiker in al die vleesvervangers, lekker maar niet per se iets om blij om te worden)

Hé you!

Als je dan toch voor biologisch gaat, kies dan voor seizoensgebonden en bij voorkeur koop je alleen van Nederlandse bodem. Dat scheelt weer een dot uitstoot enzovoort. Kijk, ik zal maar eerlijk zijn: ik heb niet veel op met mensen die vanuit een oppervlakkigheid menen dat ‘het allemaal wel mee valt’. Die denken dat het onzin is wat duurzaam of biologisch heet en wel blij zijn als ze een zak spinazie vers van het land krijgen maar zelf geen reet bijdragen. Die hippies en gekkies en geitenwollen sokken moeders voor gek zetten en doen alsof ze de baas zijn, lekker op de tenen walsen van een ander en vooral hun verantwoording niet willen dragen. Het valt dus NIET mee met onze aardkloot en ook jij hebt je steentje bij te dragen. Jij die net als ik, niet ziek wilt worden, lang en gezond van de (klein)kinderen wil blijven genieten en iedereen een betere wereld gunt (met name jezelf, laten we wel wezen). Het is heus geen hogere wiskunde hoor om gezondere keuzes te maken. Uiteindelijk worden we er allemaal beter van, mens en milieu. Wat valt het me soms vies tegen dat christenen hierin geen voorlopers zijn, we of all people. Zijn wij zoveel beter, groener, groter? Nee. Maar we geloven in een God die de aarde schiep, waarom zorgen we er dan niet beter voor? Ook dat droeg Hij ons, de mens op. Maar goed. Stokpaardje dit. Schrijf een andere keer nog wel eens over. Of geef me een kratje en ik verkondig mijn groene evangelie in de kerk.  Kies voor biologisch, wat recht doet aan de schepping om je heen. Kies voor fair trade, waarmee je zegt ‘ik kom op voor verdrukten en zwakken’ en kies voor een bepaalde mate in duurzaamheid omdat je nu eenmaal net als de rest zorg hebt te dragen voor de wereld om je heen en voor de toekomst van morgen. Can I get a amen? Overigens, dit is dus mijn schreeuw naar die groep mensen die denken dat biologisch en duurzaamheid en duurzaam leven/wonen/werken onzin is. Speciaal voor jullie deze brul. Terugbrullen mag, wel respectvol blijven. O ja, en nee niemand lukt het om 100% zo te leven. Mij ook niet. Maar je kunt wel stapjes zetten. Groot en kleine. Ben jij de druppel op de gloeiende plaat of de druppel die de emmer doet overlopen? (Goeie hé, niet van mezelf) 

Grappig om te weten is dat mijn man en ik hierin vaak van mening verschillen. Mannen zijn over het algemeen mensen die vooral denken ‘het mot goedkoop en zuunig’ of ‘da’s onzin’. Nu weet ik dat Matthias het stiekem vet goed vind dat ik zo groen bezig ben maar goed, het verschil is wel aanwezig in die zin dat hij nooit/amper biologische boodschappen doet en ik 90% wel. Eieren, vlees voor de mannen, you name it. Ik heb een bamboe biologisch afbreekbare tandenborstel, hij niet. Zijn leven, zijn keus. Mijn leven, mijn kapot gebeden knieën. I’m kidding. 

Op een dag zal mijn gebed verhoord worden, echt. Voor God zijn alle dingen mogelijk.

Als je een biologisch keurmerk op een verpakking ziet staan, weet je dat het product voldoet aan strenge wettelijke eisen én dat de producent een eerlijke prijs ontvangt voor zijn product. Biologische producten zijn vaak iets duurder, maar er wordt wel beter gezorgd voor de dieren, de aarde en jouzelf. De goedkope kiloknallers lijken voordelig, maar kosten de samenleving veel. En als je slim boodschappen doet, eet volgens de seizoenen en bijvoorbeeld niet dagelijks vlees eet, hoeft biologisch eten niet veel duurder te zijn. Natuurlijk hoef je niet alles biologisch te kopen; met elke aankoop draag je al een beetje bij. (Bron: de Econoom)

Scheelt natuurlijk ook dat we een volkstuin hebben. Daar koop ik biologische zaden voor, dat is een vereiste als je zelf telen wilt en ik gebruik geen kunstmatige middelen. Je kunt op een balkon ook een moestuin beginnen, zat Pinterest voorbeelden. Iedereen aan de moestuin, hup!

Een paar tips van deze groene chick:

  • Koop lokaal (steun de boeren in je omgeving, biologische boeren natuurlijk of vraag ernaar)
  • Koop seizoensgebonden, zo eet je vaak ook al producten die niet platgespoten zijn.
  • Biologische producten hebben een eerlijke prijs. Je hoeft heus niet alles biologisch te kopen maar kies wel bewust voor één of meerdere producten. Doe je toch mee.
  • Eet een paar dagen in de week minder vlees, en als je vlees koopt: koop duurzaam in. Bijv. via koopeenkoe.nl
  • Neem een groentepakket af, even googelen: meerdere winkels en boeren zijn aangesloten. Een pakket met (vergeten) groente waarmee je heel de week kunt doen.
  • Als je voor een maaltijdbox gaat, kies dan de biologische variant.
  • Probeer je eten zelf te verbouwen. Het is leuk, makkelijk en scheelt geld.
  • Eet producten waar geen vreemde stoffen aan toegevoegd zijn. Dat is gezonder.
  • Eet alleen diervriendelijk geproduceerde zuivel, vlees, vis, eieren. Mét een biologisch keurmerk.
  • Je gezondheid is je toch alles waard? Betaal meer voor optimale gezondheid.
  • Verspil geen eten, deel met je buren, vries in, geef weg.
  • Kook zelf, weet wat je eet.
  • Eet met smaak. Gezond eten is super smaakvol, zonder vlees ook. Echt waar!
  • Als je toch sporadisch kiest voor vlees of vis, eet dan op die speciale schaarse momenten goed biologisch vlees.

Nou, iemand moest het doen maar hierbij zijn we aan het einde van de blog gekomen. Overtuigd? Mooi. Zo niet, reageer eens maar dan wel graag inhoudelijk en onder dit blog.

 

2 reacties