Kids blog

Duurzaam shoppen: waar dan wel?

Je wilt geen kleding voor jezelf en je kindjes waar anderen kinderen aan hebben gewerkt. Of waar die papa of mama uit India voor een te laag uurloon aan heeft lopen zwoegen. Je wilt dus duurzame kleding, biologisch, fair trade. Het hele pakket. Maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Waar wel duurzaam winkelen voor je kroost?

Kennis is macht

Zodra ik wist dat Zara kinderen uit Syrië in Turkse fabrieken uitbuitte, Primark niks deed na het Bangladesh incident en Zeeman voor spotgoedkope prijsjes (niet realistisch) kleding aanbiedt maakte ik een black list. Deze winkels, waar ik al amper wat kocht, daar koop ik nu niets meer. Waar ik dan wel koop? Hieronder een lijst met tips, adressen en mijn ‘groene regels’!

  1. Second hand is the best: op marktplaats, in de kringloop of op hét platform voor tweedehands, duurzame keuzes: Little Green Company. Mijn kastje al gespot?
  2. Doorgeven of kleding ruilen met vrienden en familie, voor jezelf maar ook voor de kinderen. Dat kan natuurlijk ook met babyspullen en uitzet. Zo is de box, het badje, het bedje en tal andere baby dingen hier allemaal tweedehands. Likje verf, poetsdoekje erover en het kan weer een ronde mee. Uit gegeven? Doneer het aan pleegzorg Nederland of Stichting Babyspullen.
  3. Via #instagramkoopjeshoek en #instagramkoopjeshoekkids heb ik heel veel gekocht voor de jongens. Vaak van duurzame merken zoals Noeser, Noppies, Gray Label, Carlijnq. Maar ook nieuw: Made by Beppe, Studio Kaatje.
  4. Alles wat een GOTS keurmerk heeft is én biologisch geproduceerd en de arbeider heeft een eerlijk loon gekregen.
  5. H&M heeft een biologische lijn. Ik koop nu enkel nog kleding uit die lijn als ik voor nieuw ga.
  6. TOMS schoenen heeft ook een baby en kinderlijn. De schoenen zijn ook biologisch geproduceerd, fair trade en daarbij doneren ze bij elk verkocht paar schoenen een arm kind een paar schoenen cadeau.
  7. Als je gaat voor een shopronde in de kringloop, let dan goed op vlekken (bij de oksels bijv.), of het stuk is (of je oma het nog maken kan), of het niet te verwassen is. Doe geen miskopen want dat is frustrerend. Bij marktplaats kun je vragen om meer en lichtere foto’s  van het verkoop item als je geen duidelijk beeld hebt.
  8. Tweedehands zoeken op deze duurzame merken loont: Mini Rodini, Noeser, Gray Label, Kidscase, Little Rookies, Carlijnq, Popushop, Imps & Elfs. Doordat bij deze kleding niet is bezuinigd op duurzame stof, blijft de kwaliteit langer goed en mooi en is het dus zeer geschikt voor een tweede, derde of vierde ronde.
  9. Je kunt ook kleding huren voor je kroost, bij Huulaloop bijvoorbeeld.
  10. H&M heeft heus geen fair trade beleid maar wel een redelijk beleid als het erop aankomt bij arbeidsomstandigheden. Natuurlijk kan het altijd beter! Andere winkels doen deze claim ook, check die eerst grondig. Bij twijfel, mail ze en als je een standaard-antwoord terug krijgt weet je vaak al genoeg. Laura mailde de ZARA en kreeg dit terug. Zegt genoeg toch?
  11. Handgemaakte kleding = superleuk. Zorg dat het biologisch is, met het GOTS keurmerk zit je goed over de productie en de arbeidsomstandigheden van wie eraan hebben meegewerkt.
  12. Er ligt hier veel kleding in de kast van goedkope merken, maar wel tweedehands. En dat is altijd beter!
  13. Houd de uitverkoop pagina’s in de gaten van duurzame merken. Dat scheelt weer en als je geen groot budget hebt maar duurzaam wil inkopen is dat fijn.
  14. Tenslotte, mijn lijftekst: ‘Doe recht aan weerlozen en wezen, kom op voor verdrukten en zwakken, bevrijd wie weerloos zijn en arm, red hen uit de greep van wie kwaad wil. — Psalmen 82:3-4’

Heb jij nog meer tips? Of leuke shop adressen? Deel ze hieronder! Ik ben benieuwd 🙂

3 reacties