etherische olie
Lifestyle

Etherische olie kopen: waarom wel of niet?

Zo richting de feestdagen laait de trend weer op: etherische olie kopen. Je lijkt wel gek als je het niet doet! Misschien zie je door de bomen het bos niet meer, geen nood. In dit blog vertel ik je waar je het beste op kunt letten bij de aanschaf ervan. 

Ik wil vooraf even laten weten dat ik geen geld verdien aan deze blog. In tegenstelling tot verkopers die gauw geld verdienen wanneer jij via hen een starterpakket afneemt van etherische olie. Je leest het goed, die buurvrouw, tante, zus of via via vriendin die zo hysterisch doet over het merk wat ze gebruikt verdient aan jouw aankoop. Multi level marketing (MLM) wordt dit ook wel genoemd. In dit interview met de NOS lees je de misleidende en agressieve kant hiervan.

Waarom zou je etherische olie aanschaffen?

Een goede vraag die de meeste mensen zich beter eerst kunnen stellen is de waarom-vraag. Misschien ben je helemaal voor gek verklaard als je het niet zou doen. Misschien heb je het effect van de werking van etherische olie gezien of misschien wil je wel de olie kopen net als al je andere contacten online, want zien kopen doet kopen.

Een olie is niet een tovermiddel wat te pas en te onpas kan worden ingezet. Ook is het belangrijk dat je je verdiept in de werking en de veiligheid, want de olie is ontzettend geconcentreerd dus het ‘baat het niet dan schaad het niet’ principe gaat niet op. En tenslotte, omdat tante Truus een druppel citroen etherische olie in haar water doet wil dat niet zeggen dat het gezond is (eerder gevaarlijk, als je het mij vraagt). Kennis is dus heel belangrijk! Dat doe je door zelf onderzoek te doen. Niet door af te gaan op wat prille olie verkopers op hun instagram posten, omdat ze zelf graag het bedrag van hun starterpakket terug willen verdienen. En de plaatjes zo mooi sepia terracotta kleuren matchen. Ik bedoel maar.

Dat doe je ook niet door af te gaan op blogs online. Zoals deze. Ik zou zeggen, benader een aromatherapeut die er menig jaar voor heeft gestudeerd. Niet iemand die een cursus heeft gedaan van de LOI.

Waarom ik Young Living niet meer ga gebruiken

Een aantal jaar geleden schreef ik mijn eerlijke bevinden over etherische olie. Daar kwam veel respons op. Zowel positief als negatief. Later heb ik deze blogs overigens weer verwijderd. Jammer, het leverde me toch maandelijks 4000 unieke bezoekers op. Ik heb een eerlijk plaatje geschetst en een aantal keer op andere nieuwsmedia mijn ervaringen nog eens gedeeld. Ik ben ook ooit begonnen met het starterpakket van Young Living. Ik had ook goede ervaringen met dit merk olie maar ook minder goede. Vooral het gegeven dat je geen kritische vragen kunt stellen stak mij. Ik had oprechte vragen. Ook viel het me op dat dit merk andere merken graag zwart maakte. Onzin, je hebt ontzettend veel goede oliemerken.

Wil je hier mijn uitgebreide reactie over? Dan kun je me het beste mailen op liefsvanstella@gmail.com 

Verschillende merken etherische olie te koop

Breng eerst de reden in kaart en beslis of het een autonome keuze is. Misschien ben je net als ik een snelle impulsieve koper. Dan is het belangrijk om wat langer over je keuze na te denken. Ook over verschillende merken. Er zijn veel merken op de markt die een stuk goedkoper zijn dan de MLM merken zoals Young Living en Doterra. Het zijn beide merken die groot zijn geworden door het systeem waarmee ze zijn opgebouwd. Kwalitatief zijn het goede merken maar door hun systeem wel een stuk prijziger. Ook kloppen de claims niet welke zij beweren. Dit is recent in de V.S allemaal naar buiten gekomen. Als je een draadje hierover volgen wilt, stuur me dan een berichtje.

Wees geen dief van je eigen geld! De gemiddelde prijs van een flesje lavendel ligt rond de 12-13 euro. Niet rond de 30 euro! Om maar een voorbeeld te noemen.

Als je dan eenmaal helder hebt wat jouw budget is, dan kun je gaan nadenken waarvoor je etherische olie zou willen inzetten. Omdat het proces van olie winnen erg veel tijd kost zijn duurzame keuzes belangrijk.

Misschien denk je ‘het is wel zo handig om alles bij 1 merk te hebben’. De vraag die je je kunt stellen is beter: heb ik het allemaal nodig? 

Het is me opgevallen hoe snel er richting de feestdagen er behoeftes worden geschept terwijl dat gewoon een stuk marketing is. Nog meer, nog een betere aanbiedingen, er wordt ingespeeld op de cadeaus en de feestdagen die voor je liggen. Wow, voor zulke bedragen kun je ook hongerige monden ver weg voeden of duurzamere keuzes maken! Sta eens stil bij wat je aanschaft. Hebben we altijd maar meer nodig ? Of zijn we slachtoffer geworden van olie merken die ernstig inspelen op onze zogenaamde behoeftes? 

Met deze vragen wil ik dit blog afsluiten. Etherische olietjes zijn heel mooi om in te zetten. Ik ervaar dit ook zeker binnen ons gezin wanneer er een klacht is. Echter, het zijn geen tovermiddelen. Ga altijd naar de oorzaak van de klacht op zoek, onderzoek het HELE plaatje. Denk niet dat voor elke klacht er wel een olie bestaat. Het is verstandig om verder te zoeken en daardoor uit te komen op maatwerk oplossingen voor jouw klacht.

Liefs,

Stella