etherische olie starten
Lifestyle

Zo kun je gaan starten met etherische oliën

Wil jij graag starten met het gebruiken van etherische oliën maar zie je door de bomen het bos niet meer? In dit blog help ik je op weg! Ik deel in dit blog hoe ik zelf begonnen ben, waar je op moet letten, welke merken er allemaal zijn en hoe je gewoonweg simpel kunt starten. 

Als eerste, leuk dat je gaat starten met etherische oliën! Misschien heb je het voorbij zien komen bij een buurvrouw, online of valt het je op dat veel winkels etherische oliën zijn gaan verkopen. Is het dan een trend? Nee, etherische oliën zijn er al heel lang maar de afgelopen jaren zijn ze populairder geworden. Dit komt ook door het overgewaaide netwerkmarketing (MLM) vanuit Amerika. Twee grote merken in olieland zijn hierdoor groot en bekender geworden (Young Living en Doterra). Er zijn ook andere goede merken en een aantal die ik gebruik deel ik hieronder:

Wat zijn etherische oliën precies?

Essentiële oliën worden ook wel etherische, aromatische of vluchtige oliën genoemd. Dit zijn geurstoffen die worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Deze geurende oliën bevatten de essentie, de Chi, de levenskracht van de plant. (Bron: Stichting Aromatherapie)

Er zijn verschillende methoden  waarbij essentiële oliën worden gewonnen namelijk door koude persing, waterdestillatie, waterdampdestillatie en extractie door middel van oplosmiddelen. Etherische oliën kunnen op vele manieren ingezet worden. Ze zijn onmisbaar in de natuurlijke EHBO trommel maar ook erg handig bij zelfgemaakte pure schoonmaakmiddelen. Ook hebben ze een genezende kracht voor tal van fysieke maar ook mentale klachten.

Etherische oliën kun je op de volgende manier gebruiken:

  • een bad is een ideaal middel om met etherische oliën te starten. Denk aan een ontspanningsbad waarin het warme water de olie absorbeert. Etherische olie kan niet zonder draagolie of emulgator in bad worden gebruikt.
  • diffusie, een makkelijke manier om etherische olie in te zetten. Je kunt de lucht ermee verfrissen en gemoedstoestanden mee bevorderen (of juist wijzigen!). Wel een manier waarbij het van belang is om goed te letten of de olie geschikt is voor alle huisgenoten (baby’s, kinderen, huisdieren). Hier kun je meer lezen over de veiligheid en richtlijnen tijdens de zwangerschap, bij baby’s en kinderen.
  • in huis en de thuisapotheek, etherische olie is goed in te zetten in de groene huis-tuin-keuken apotheek en ook in schoonmaakmiddelen e.d
  • inhalatie, via een persoonlijke inhalator of direct snuiven via het flesje. Een snelle manier om met etherische oliën te starten. Denk bijv. aan een duizeligheid, even ‘sniffen’ aan een flesje peppermint en je bent zo weer opgepept! Een andere manier is om een druppel olie in je handpalmen te wrijven en deze als een kommetje voor je neus te houden: langzaam een ademteug nemen en ruik de geur diep in.
  • huidverzorging, ook hierbij is het weer belangrijk dat je een draagolie gebruikt. Wist je dat lavendel onmisbaar is bij brandwonden? Tea tree kan helpen bij huidirritaties. Gemengd in een zalf, balsem, spray of gel is het een krachtig middel.
  • ook onder de douche kan etherische olie worden gebruikt. Een echt spa moment en ideaal bij verkoudheid is een paar druppels eucalyptus op de douche vloer. Let hier ook weer op de veiligheidsrichtlijnen bij kinderen.
  • huid-haar en mondverzorging, ook hier hebben oliën een positief effect. Er zijn genoeg manieren om oliën in je dagelijkse verzorgingsritueel toe te passen.
  • massage, dit is een heerlijke en aangename manier om oliën toe te passen. Het helpt zeker bij ontspannen om lavendel of mandarijn etherische olie aan een draagolie toe te voegen en hiermee te masseren. Ook helpt het masseren van spieren na het sporten enorm als je oliën toevoegt.
  • kompres, ook in een kompres of wikkel kunnen etherische oliën gebruikt worden. Vooral bij gewrichtspijn, maar ook buikkrampen of zwellingen kunnen oliën direct ter plekke hun werk doen.

Let op: etherische oliën zijn ontzettend geconcentreerd. Welke kwaliteit merk je ook gebruikt: een kleine hoeveelheid geeft een groots effect. Neem nooit zonder overleg met een arts of therapeut olie in, al is het maar voor ‘een paar dagen’ als kuur-zijnde. Als je geen verstand hebt van de veiligheidsrichtlijnen aanbevolen vanuit de aromatherapie is druk ik je met klem op het hart om nooit zomaar advies aan te nemen van iemand, al dan niet een olie verkoper of iemand die bij de drogist werkt, of ik die een blog schrijft. Wees zuinig op je gezondheid en doe je eigen onderzoek ten eerste.

Verschillende soorten kwaliteit

Het ene merk is het andere niet. Ikzelf ben erg weg van merken met een of meerdere keurmerken, een duidelijke filosofie en vooral heel erg helder waar de oliën vandaan komen. Dat valt een stuk beter te begrijpen dat zogenaamde merken die het meeste uitbesteden en bij wie je geen idee hebt wie de leverancier is. Nu is het zo dat bedrijven als HEMA of Action e.d de oliën erg goedkoop aanbieden. In dat geval weet je al vaak: goedkoop is duurkoop. Bijv. 3,99 voor rozen olie van Jacob Hooy is natuurlijk shit.

Dit lijstje merken kan ik wel aanraden: (ik heb er achter gezet welke keurmerken ze dragen, biologisch is een wettelijk beschermde titel en te herkennen aan het groene EU blaadje)

Ooit ben ik zelf begonnen met de starterkit van Young Living. Het was mijn eerste kennismaking met de oliën. En ik kan je zeggen, ik raak (als leek) maar niet uitgeleerd! Om een niet-merkgebonden blik te delen ben ik samen met een Insta-friend dit account begonnen waar we overdenkingen, merkreviews en recepten delen. Voel je welkom om merk-verzoekjes in te sturen! (inmiddels is dit account offline)

Keurmerken

Het lastige (en vaak schimmige) bij etherische oliën is dat er geen keurmerken vast staan voor de verkoop. Dus kan iedere Jan Doedel erop zetten dat het pure oliën zijn en toch sjoemelen met de inhoudsstoffen. In deze blog leg ik uitgebreid uit waar je op moet letten bij het kopen van etherische oliën. Terug naar de keurmerken, op welke kun je wel letten?

Diverse oliën  hebben een ecologisch keurmerk, hier zitten verschillende eisen en strenge keuringen aan vast. Dit biedt al meer garantie op een zuivere essentiële olie. Daarnaast bestaat er ook nog Skal Biocontrole. Dit keurmerk houdt toezicht op biologische producten in Nederland. Te herkennen aan het groene EU blaadje!

Verschillende prijzen bij etherische oliën

Onderling verschil in prijs goed. Voor de ene olie betaal je zo vijftig euro voor 5 ml olie, maar voor een andere soort olie leg je 10 euro neer voor 10 ml. Elke olie brengt weer een ander kostenplaatje met zich mee (neem sinaasappel etherische olie bijvoorbeeld, de olie wordt geperst van de schil. Een afvalproduct bij de teelt waardoor de prijs aanzienlijk lager ligt) waardoor je dus ook verschil hebt in prijzen. Daarnaast is het verstandig om verschillende verkooppunten te vergelijken. Vind je een olie die veel goedkoper is dan ergens anders, dan kun je je afvragen of het ook wel een etherische olie van goede kwaliteit is. Deze is dus afhankelijk van veel factoren.

Goede, pure die bijvoorbeeld een mislukte lavendeloogst hebben, zullen geen lavendel dat jaar aanbieden. Of maken gebruiken van eerdere / oudere oogsten. Ook willen merken nog wel eens delen in plantenvelden voor hun eigen deel oogst.

Zo, ik hoop dat dit blog je geholpen heeft met iets meer kennis over etherische olie, merken, e.d Een stukje basis kennis wat ik binnenkort voor jullie in een gratis downloadbaar e-book af heb. Word aan gewerkt! Heb je vragen? Stuur dan gerust een mail naar liefsvanstella@gmail.com 

Tenslotte, om je op weg te helpen enkele suggesties:

starten met etherische olie

5 reacties