Meatfree Monday: rijk gevulde pompoensoep
Vandaag een recept met pompoen in de hoofdrol. Deze oranje krachtpatser zit vol met belangrijke vitaminen en daarbij ook een favoriet voor in de koudere maanden. Je kunt de pompoensoep makkelijk invriezen als je teveel over hebt.
De herfst, mijn favoriet, is gearriveerd en ik oogstte mega grote soep pompoenen. ‘Oenen’, zoals Lewis het zegt. Ze zijn echt mega en moesten nog wat oranje kleuren maar nu liggen ze in de Shelter te wachten om aangebroken te worden. Het is wel een helse klus en ik heb natuurlijk veel te veel soep, maar dat wordt allemaal ingevroren. Kunnen we deze herfst flink veel saus en soep smikkelen.
Deze soep zit niet alleen vol met pompoen maar ook tomaat (eigen oogst), enkele kruiden en om het wat dikker te maken wat puree van tomaat en een mix aan (vegan) crème fraîche. Heel lekker met een flinke snee brood om mee te dippen.
Wat heb je nodig: (4-6 personen)
- 2 grote fijngesneden uien
- peper, zout
- 1 flinke soep pompoen
- 5 tomaten
- blikje tomatenpuree zonder toevoegingen
- basilicum
- (vegan) crème fraîche
- bio kokoslie
- 1 of 2 grote wortelen
- 2 tenen knoflook
- 1,5 liter kraanwater
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- beetje venkel, beetje komijn
Snipper de uit en fruit deze in de olie in de pan. Snij de pompoen in schijven, verwijder de draderige binnenkant (droog desnoods de pitten, om volgend jaar te planten) en snij de schijven in kleine stukken. Snijd met een scherp mes de schil er vanaf. Snij de wortel en knoflook fijn en fruit deze erbij in de pan.
Bak de pompoen erbij. Schenk het water erbij en voeg het bouillontablet toe. Breng aan de kook en laat alles in 30 min. gaar worden. Voeg als laatste de kruiden toe.
Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Roer de crème fraîche los met een lepeltje, zodat deze smeuïg wordt. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er crème fraîche op. Dip het op flinke snee brood!
Eet smakelijk.
Eén reactie
Pingback: