groene voornemens 2024
Lifestyle

Mijn groene voornemens voor 2024

Doe jij aan goede groene voornemens? Misschien wil je in het nieuwe jaar meer bewegen, minder vlees eten of een betere zelfzorg voor je hanteren. Of, minder vliegen en meer naar buiten. In dit blog deel ik mijn groene voornemens en die zijn best haalbaar denk ik. 

Ik wil graag afvallen in 2024….van wegwerpplastic. Man man man, wat kan een mens toch veel PLASTIC verzamelen. Soms schrik ik van de hoeveelheid zakken voor de plastic ophaaldag. Is het me weer niet gelukt, tijd om het boek van Leven zonder afval er weer eens bij te pakken.

1 Afvallen van afval

Een eigen waterfles of duurzame thermoskan (zoals deze Dopper waar ik eerder over schreef), een herbruikbare tas naar de supermarkt en denk ook aan de stoffen groentezakjes en vaker kiezen voor niet voorverpakte producten.

2 Bespaar water

In de zomer staat zo ongeveer overal wel een zwembadje op. Dom! Want we zien en merken steeds meer dat we langere hete zomers hebben. Mijn groene voornemens is vaker het riviertje in het dorp op te zoeken voor een verkoelende duik met de kinderen. Of er meer gebruik van te maken bij anderen in het zwembad te hangen. Ook een waterbesparende douchekop is een goed voornemen om aan te schaffen, als je een minuut korter doucht bespaar je al 6000 liter water op een jaar! De moeite waard dus.

3 Koop vaker lokaal

En dan bedoel ik niet alleen de gezellige landwinkeltjes maar vooral ook de Nederlandse ondernemer steunen die cadeautjes verkoopt e.d

En dan ja het liefste niet producten uit China! Natuurlijk zondigen we allemaal wel eens. Moet kunnen. Maar vergeet de Nederlandse zelfstandige ondernemer niet. Op dit platform vind je unieke en vooral duurzame webshops. Kijk ook rond op de plek waar je woont. Welke ondernemer ken je nog niet? Maak er samen met een vriendin er een leuk uitstapje van om nieuwe winkeltjes te leren kennen. Een heel leuk groen voornemen!

4 Hergebruik en repareer

Over hergebruik heb ik al veel geschreven: het is duurzamer en vaak ook nog eens een leuke switch in huis. Ook kun je bij de meeste kringloopwinkels terecht voor een repair moment. Als er iets kapot gaan aan een apparaat kun je daar terecht. Behulpzame (vaak) oudere mensen staan voor je klaar.

5 Koop tweedehands kleding

De kledingindustrie is nog altijd de meest vervuilende industrie. Kilo’s kleding belanden er op de vuilbulten in lage loonlanden. Ook een rondje Vinted levert vaak veel merken als Zara, Primark en andere goedkope merken op die geen prijs hebben gevraagd voor de milieuvervuiling wat hun processen opleverde.

Om die reden koop ik zo’n 90% van mijn kleding tweedehands. Ik kijk vaak naar de duurdere merken die dan preloved worden aangeboden. Dan weet je dat de kwaliteit vaak ook langer meegaat.

Nu weet je mijn groene voornemens. Wat zijn de jouwe?