natuurlijke medicatie
Lifestyle

Natuurlijke medicatie bij griep, verkoudheid, hoest

Maandenlang heb ik lopen blaffen als een zeehond, vorig jaar november. Taai groen slijm kwam er uit mijn longen wanneer ik hoestte alsof mijn leven er vanaf hing. Ik hapte naar adem voor een volgende hoestbui en kokhalsde iedere keer. Kinkhoest, daar moest ik aan denken maar zonder keelkweek niet zwart op wit, en toch was ik er zeker van. 

En ik was niet de enige. De ene persoon heeft een longontsteking, een ander blaft net zo gezellig mee en weer een ander heeft griep of covid en ga zo maar door. Denk je er net vanaf te zijn, val je weer in een volgende verkoudheid. Het is mij wel duidelijk: er ‘waait’ genoeg rond. Tijd dus om de weerstand te versterken en je lijf te ondersteunen met de juiste supplementen, kruiden en voeding!

Natuurlijke medicatie tegen kinkhoest en griep

Gelukkig kunnen we onszelf ondersteunen met een hoop (verse of gedroogde) kruiden. Hieronder som ik enkele tips op die ik zelf vaak probeer of geprobeerd hebt.

Bij koorts, drink vlierbloesem thee. Vlierbloesem werkt vocht afdrijvend. Andere soorten thee bij koorts: lindebloesem, gember, tijm, salie (grote griep killer!), weegbree, heemst. Goede kruidenthee-mixen koop je via het Kruidenrijk.

Je kunt de koorts uiteraard gewoon zijn werk laten doen. Vaak willen we de koorts onderdrukken maar het heeft juist een belangrijke functie. Onderdruk de koorts alleen wanneer je een nacht goed wilt slapen of je hebt erge pijn zoals bijvoorbeeld bij een oorontsteking.

Bij keelpijn: maak een citroendrank van biologisch citroensap, water en biologische rauwe honing. Zet er thee van, laat afkoelen en drink meerdere keren per dag een flinke kop thee. Ook verse tijm thee is helpend voor de pijn en verzacht de keel. Ook gember, salie en kamille zijn kruiden die helpend zijn. Gorgelen met zout water helpt mijn keel ook altijd goed. Na een paar dagen merk ik al verschil!

Bij een longontsteking: zet longkruid in. Neem je rust, hele belangrijke!!!! Drink voldoende water, rook NIET, vermijd mensen die roken. Wanneer je blijft lopen met de klachten, ga dan naar een huisarts. Soms is een AB kuur wel nodig.

Bij oorpijn (wanneer het oor niet ‘loopt’): stukken ui of knoflook in de pers doen en het sap opvangen op een gaasje of watje. Dit in het oor doen. Je zult gelijk verschil merken. Een oorontsteking is zeer pijnlijk maar probeer te voorkomen dat je antibiotica moet slikken/innemen. Antibiotica dood namelijk ook alle goede bacteriën in je darmen. Slik altijd een probiotica kuur na antibiotica en voed je zelf met goede gefermenteerde voeding.

Bij kinkhoest: een vreselijke hoest die maanden aan kan duren. Dit supplement kan ik iedereen aanbevelen: NAC supplement. Na alle middeltjes die ik zelf had ingezet kon ik bij deze direct verlichting merken. Het is een goed opneembare vorm van L-cysteïne, ook voor kinderen inzetbaar. Slik daarnaast dagelijks de aanbevolen hoeveelheid vitamine C, D en levertraan voor ondersteuning. Verdere ondersteuning: kamille, heemst, koningskaars tinctuur, paardenmelk capsules, drosera druppels of korrels. Raadpleeg een natuurarts of homeopaat wanneer de kinkhoest ieder jaar terugkomt.

Bij corona / covid: gelukkig hebben de meeste mensen dit niet meer zo heftig als jaren terug. Zelf heb ik het erg heftig gehad en mijn man ook. Wat hadden wij veel aan deze tips van zelfzorg covid. Standaard heb ik nu zinktabletten in huis, vitamine C en een aantal andere middelen.

Overige tips algemeen bij verkoudheid, snot en volgelopen holtes

 • stoom meerdere keren bij volgelopen holtes, een stoombadje met eucalyptus, tea tree olie of pepermunt kan heel goed helpen
 • gorgelen met zout water: eenvoudige tip, groots effect
 • neem je rust, vooral bij griep
 • was je handen met regelmaat en sop de deurklinken extra af (voorkomen van besmettingen), verschoon met regelmaat je beddengoed (zeker wanneer je koorts hebt gehad of hebt)
 • slaap voldoende, je lichaam heeft energie nodig om door ziekte heen te komen
 • drink voldoende water of verse fruitsappen en kruiden infusies. Zo voer je ook weer veel snot af.
 • Een ui naast je bed helpt je op vrijer te ademen
 • Vermijdt zuivel want zuivel bevordert de slijm productie.
 • Een warme, natte halswikkel met citroen erop of mosterd kan je keel al verplichten. Meer informatie op Wikkelfee.nl
 • Maak een ‘golden tea’: een lepeltje kurkuma aan je thee. Kurkuma is een superkruid bij hoesten en keelklachten omdat het slijmoplossend werkt. Zorg wel dat je biologische kurkuma hebt.
 • Meer lezen? Lees dan mijn blog over de natuurlijke EHBO trommel

Succes met deze tips! Wat ongevraagd advies vanaf mijn kant: mijn inziens werkt het niet om allerlei middelen van de farmacie tot ons te nemen. Zogenaamd voor onze gezondheid. Ziek zijn levert geld op (nadenkertje) Ook vaccinaties zijn schijnveiligheid. Die zijn na een aantal jaar gewoon uitgewerkt. Plus er kleven veel bijwerkingen aan (let maar eens op wat er nu allemaal over de C vaccinatie naar buiten komt) , en wie verdient daar aan? Betrouwbare informatie kun je hier lezen. Ook steeds een AB kuur inzetten is slecht voor je weerstand, plus bacteriën worden steeds meer resistent. Heel duurzaam is het ook niet om steeds maar naar pillen te grijpen. Je kunt beter achter de oorzaak van je ziek-zijn of terugkerende ontsteking komen dan puur aan symptoombestrijding doen. Dat geldt ook voor natuurlijke medicatie inzet. 

 

 

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Natuurlijke medicatie bij griep, verkoudheid, hoest