Wat ik leerde van 4 weken plantaardig eten
Afgelopen maand heb ik een 4 weken cursus gedaan om plantaardig te leren eten. Het doel voor mijn persoonlijk was om meer energie uit mijn voedingspatroon te halen. Dit deed ik onder begeleiding van Ilse Huizenga die de cursus ontwikkelde en voedingscoach is. Of me dat beviel en of ik nog steeds plantaardig eet, dat lees je in dit blog!
Plantaardig eten
Mijn doel was om vooral meer energie te halen uit mijn voeding. Want zo best en gezond eet ik niet altijd. Ik vind koken op doordeweekse avonden niet per se heel leuk. Er is altijd wel een kind wat het niet lust of de ander is te moe en valt half in slaap boven zijn bord. Daarnaast heb ik zelf nooit zoveel eetlust. Met als gevolg dat ik vaak loop te snaaien, te snoepen tussendoor en dit is natuurlijk geen goed voorbeeld en al helemaal niet gezond!
Mijn doel was niet om 100% plantaardig te gaan. Daarvoor houd ik teveel van die zeldzame keer dat ik zalm eet, een kaasplankje buiten de deur, het portie kibbeling op de markt en ik eet al geen vlees dus wilde mezelf niet nog meer beperken. Daarnaast, zuivel nuttig ik al amper. De eieren komen van (onze) biologische buur-kippen, melk drink ik enkel in de koffie (een kopje per dag gemiddeld) en de rest laat ik vrijwel altijd staan. Kortom, ik vind eigenlijk dat ik al heel goed bezig ben! Dat scheelt natuurlijk ook dat we straks weer veel van de moestuin kunnen eten. Lang verhaal kort, mijn focus was dus niet diehard vegan te worden.
Feel the Plant Power
De opzet van de cursus is dat je door middel van skype calls (1 keer per week), een besloten facebookgroep en week bestanden je eetpatroon langzamerhand omzet naar een volwaardig plantaardig dieet. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik zelf vind dat je altijd goed moet kijken naar hoe je lichaam hierop reageert. Als je drastische tekorten in bouwstoffen hebt, pak dit dan eerst aan voordat je op volledig plantaardig dieet gaat. En dit kun je het beste aanpakken met een orthomoleculair arts!
In week 1 leerde ik wat onbewerkt plantaardig eten is. En dan hebben we het ook niet over vleesvervangers want dat is ook bewerkt. Je neemt je eigen voedingspatroon onder de loep. Wat kan er beter? Wat gaat al goed? En na de week evalueer je. Wat ging er afgelopen weken niet goed en wat waren je successen? Deze deel je ook met je mede cursisten in de besloten facebookgroep.
Daarna leer je in week 2 hoe je aan alle voedingstoffen komt en Ilse kijkt met je mee of je genoeg binnenkrijgt. Je leert en reflecteert ook wat je eetpatroon nu is, en je mindset hierover in week 3. Heb je bijvoorbeeld de gewoonte om jezelf te belonen met een lekkere koek? Op zich hoeft dit niet verkeerd te zijn maar hoe zou je deze beloning van snoep om kunnen zetten in iets gezonds en onbewerkt? Kortom, je leert hoe jij je eetpatroon stap voor stap kunt verbeteren!
Wat ik ervan vond?
Ik heb heel veel van de cursus opgestoken. Omdat ik toegang heb tot het PDF materiaal (e-books) kan ik het op mijn gemak rustig terug lezen. Mijn eetpatroon is echt verbeterd! Ik kies voor veel meer groente tijdens de maaltijden en dat vond ik in het begin best lastig. Ik ben geen brood-eter maar prop mijn brood wel vol met groente, hummus en spreads als ik lunch bijvoorbeeld. Ik merk dat ik er op vooruit ga! Ik had een tijdje terug echt een vermoeide periode en bloed prikken kwam niets uit. Ik heb wel het idee dat door de combi van gezond eten en sporten er een kleine vooruitgang geboekt is. Het kookboek van de foto’s kreeg ik voor mijn verjaardag en dat was een schot in de roos.
Dit vond ik lastig:
- de Skype calls kwamen niet echt goed uit in de agenda. Dit kun je gelukkig wel terugkijken.
- mijn eetpatroon helemaal 100% veranderen. Dit is nog niet gelukt.
- oude gewoontes doorbreken met een goede gewoonte. Dit is voor mij nog zoeken en leren.
En dit vond ik super:
- (theoretische) inzichten krijgen in voedingspatronen, voedingsstoffen en plantaardig en onbewerkt eten
- het eetdagboek bij houden voor Ilse en daarop feedback krijgen
- de reflectiemomenten
- ‘voelen’ dat er een kleine winst is geboekt
- straks nog meer gebruik maken van de moestuinoogst op mijn bord!
- weten hoe ik meer energie kan halen uit mijn voedingspatroon
Wil jij ook de cursus volgen? Binnenkort start er weer een nieuwe ronde! Schrijf je hier in en bekijk wat de cursus jou kan bieden.