moestuinbak
Buiten

Aan de bak in je moestuin!

Het moestuinseizoen is weer begonnen! Heerlijk allerlei klusjes in de tuin doen, maar wat als je niet zoveel luxe hebt en toch graag een moestuin wilt? In dit blog laat ik je eenvoudig zien hoe je zelf met een moestuinbak aan de slag kunt gaan. En geloof me, groene vingers zijn geen vereiste. Die kweek je vanzelf.

Onze achtertuin is vrij klein daarom ben ik erg blij met onze volkstuin waar we een leuk paradijsje van hebben gemaakt. Je kunt meegenieten op het instagramaccount van onze volkstuin. Toch is onze achtertuin ook nog zo gek niet. Er lagen ooit allemaal stoeptegels erin, maar dat ben ik steeds meer gaan verminderen. Zo hebben we al een deel beplant, een deel heeft boomschorssnippers gekregen en een ander deel is nu weg door de komst van deze moestuinbak. De moestuinbak komt van Ecotuintje, een webshop vol duurzame artikelen die je in je tuin kunt gebruiken. Zoals bakken, kweekkassen, biologische zaden en vele andere artikelen.

worteldoek

Moestuinbak in je tuin zetten

Het is goed om tegels uit je tuin te halen. Ten eerste is dit beter voor de afwatering. Ten tweede omdat het bodemleven zo een grotere kans krijgt om zich goed en gezond te ontwikkelen. Het gaat namelijk niet zo goed met onze insecten en die hebben we juist hard nodig. En ten derde, het vult een tuin mooi op! Je kunt zelf kiezen wat je in een bak zet. Je kunt er een border van maken met geurende en bloeiende kruiden, kiezen voor groente of juist kleine boompjes. Je kunt er zomerbloeiers in kwijt of gaan voor vaste planten. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

Wat ik nou zo superhandig vind aan een moestuinbak van Ecotuintje is dat er worteldoek bij geleverd zit die ook nog eens biologisch afbreekbaar is. Het opzetten van de bak is simpel want een beschrijving zit erbij. Mijn lieve man had dit al gedaan toen ik thuis kwam en zelf had ik de tegels al weggehaald. Met een mix van potgrond en moestuingrond vulde ik de bak samen met Lewis. Daarna hebben we gekozen wat we gingen zaaien en schreef ik de houten labels.

aardbeien

Kidsproof moestuinbak

Omdat ik de bak samen met Lewis inrichtte koos ik voor kindvriendelijke gewassen die ook nog eens een beetje snel op zouden komen. Dat zijn geworden: tuinraap, tuinkers, bieten, sla, bijenmix bloemen, pronkwinde en een gele bes (ben de naam even kwijt). En inderdaad, de tuinkers en tuinraap schiet al omhoog! Lewis mocht alles zelf doen. Van het zaaien tot licht aandrukken en water geven. Hij vindt het erg leuk en ziet vooral uit naar de aardbeien!

(Tekst loopt verder onder de foto’s)

tuinraap aardbeien moestuinbak

Voor wie zich afvraagt: heb je altijd zon nodig? Nee. De zon staat hier niet de hele dag erop en je kunt ook goed groente kweken zonder zon. Zoals wortels, pastinaak, diverse soorten sla, tuinkers e.a Ook in half schaduw kun je allerlei soorten groente en vruchten kweken. In de volle zon is namelijk ook niet altijd optimaal! Dus heb jij een klein balkon, een kleine tuin of nauwelijks buitenruimte? Geen nood! Ga de hoogte in, tuinier in potten of bakken of begin op de vensterbank. Een goede tool zijn muurzakken. Zo vond ik nog wat plastic potten die ik vulde met de overige potgrond en daar zaaide ik kruiden, uien en zette ik sla. Het enige nadeel aan potten en bakken enzovoort is dat je zelf goed in de gaten moet houden of ze niet teveel of te weinig water hebben. Denk je dat je geen groene vingers hebt? Geen nood! Volg gewoon de uitleg op de pakjes of zakjes en je zit goed. Zo doe ik het al een jaar of 4 en dat levert tot nu toe mooie oogst op en waardevolle leermomenten.

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Ecotuintje. Ook samenwerken? Neem dan contact op.