Lifestyle

Zelf geurverfrisser maken met witch hazel

Hoewel de naam anders doet vermoeden, verfrist een geurverfrisser niets. Er wordt wel een geurstof in de ruimte gespoten en dat is precies wat je vandaag zult leren van dit blog: zelf geurverfrisser maken met witch hazel. Ofwel, de toverhazelaar. 

De toverhazelaar is een geneeskrachtige struik. De plant is uitermate geschikt voor gezichtsverzorging, en een ‘verbinding’ in veel producten. De toverhazelaar is een echte winterstruik: de goud gele bloemen bloeien prachtig in de koude maanden. Deze struik verlicht onder andere huidongemakken, vermoeide spieren en andere kwalen.

De kracht van Toverhazelaar

De gunstige eigenschappen van witch hazel zijn te danken aan een hoog percentage tannine en polyfenolen. Tannine is een stof die een samentrekkende werking heeft en witch hazel is rijker aan tannine dan andere plantensoorten. Door deze sterk samentrekkende werking heeft witch hazel een gunstig effect op onzuivere huid en huidkwalen.

Het hoge aantal anti-oxidanten in witch hazel helpt ook de huid jong en soepel te houden door vrije radicalen onschadelijk te maken.

Zelf geurverfrisser maken

Luchtverfrissers houden je een beetje voor de gek. Ze maskeren vieze luchtjes, maar verwijderen die niet. De oplosmiddelen uit deze ‘verfrissers’ dragen bij aan luchtvervuiling. (Bron: Milieucentraal

Wist je dat je van luchtverfrissers verkouden kunt worden? De stofjes die er in zitten zijn namelijk niet zo gezond. Zelfde met geurkaarsen, wierookstofjes en geurzakjes trouwens. Hoe lekker ze ook ruiken, gezond is het niet. (tenzij je ze zelf maakt natuurlijk of een vet hip groen biologisch merk hebt)

Je haalt dus wel een aangename lucht in huis, maar geen schone lucht. Luchtverfrissers zitten vol met chemische parfums en oplosmiddelen, die je dus inademt en via je huid opneemt. Voor vervelende luchtjes kun je dus beter een raam of rooster openzetten zodat nare geuren wel direct worden afgevoerd of je eigen geurverfrisser maken die wel gezond is.

Dit heb je nodig:

 • spray-fles van amberkleurig glas
 • witch hazel van You Madu / toverhazelaar
 • gekookt water
 • trechter
 • 20 druppels etherische olie naar keuze (voor de geur)

Gebruik wel een merk etherische olie die zuiver is, biologisch en natuurlijk niet andere stoffen bevat die je er niet in wilt hebben. Hier lees je aantal van mijn ervaringen met andere merken.

De witch hazel is hierbij de emulgator en zorgt ervoor dat de olie en het water mengen zodat je een goede krachtige spray krijgt.

Vul de fles voor de helft met gekookt water en de andere helft met toverhazelaar. Voeg de druppels etherische olie toe. Goed schudden en klaar is Kees!

 

 

2 reacties

 • Brigit Morgan

  Hallo! Ik wil graag zelf room spray gaan maken en las hier net dat witch hazel goed is om toe te voegen. You Madu heeft twee verschillende producten: witch hazel met alcohol, witch hazel hydrosol. Welke van de twee is het die voor de geurverfrisser wordt gebruikt? Hartelijk dank alvast!

  • Stella Kralt

   Ha Brigit, leuk dat je aan de slag gaat met de verfrisser. Ik heb even voor je gekeken, het is die zonder alcohol. Succes!