Wonen

Gast-blog WarmerHuis: Aangenaam warmer huis (zonder grote investeringen)

Vandaag een gastblog van Kees Rozemijer. Kees geeft ons tips hoe je je huis nog beter kunt isoleren. Ik heb zeker wat aan de tips gehad want ons huis is niet zo goed geïsoleerd helaas. Dus aan deze tips heb ik veel! Hoe krijg je het aangenaam warm in huis zonder diep in de buidel te tasten? Met de onderstaande tips gaat je wooncomfort niet alleen omhoog. Je bespaart ook nog een beetje energie en spaart het milieu.

Tocht

Bij tocht denk je wellicht aan de koude lucht dat ontstaat als ramen of deuren tegen elkaar openstaan. Maar het kan ook tochten zonder dat er ramen of deuren openstaan. Als koude met warmere lucht in aanraking komt lijkt het alsof het tocht. Dit wordt daarom ook wel ‘schijntocht’ genoemd. Maar of je nu last hebt van echte tocht of schijntocht: het wordt niet aangenaam warm in huis ook al zet je de verwarming hoger.

 

Met de onderstaande tips pak je op een voordelige manier tocht en schijntocht aan.

  • Tocht opsporen 

Weet je niet waar de tocht of schijntocht vandaan komt? Je kunt eenvoudig de luchtstroom opsporen met een kaars. Zet een kaars op plekken waar je vermoed dat het tocht. Plekken waar het vaak tocht is bij ramen en deuren. Als het kaarslicht begint te wapperen, dan zit er (lichte) tocht. Je kunt de tocht op de volgende manieren verkleinen of voorkomen.

  • Plaats een brievenbusborstel

Via een brievenbus zonder borstel. Zorg dat je brievenbus plaatst met een borstel. Voel je koude lucht bij de brievenbus klep? Koop dan niet alleen een borstel, maar een nieuwe brievenbus met een klep die goed afsluit.

  • Kattenluik vervangen

(Oude) kattenluiken zorgen voor kou in huis. Controleer het kattenluik. Sluit de kattenluik niet goed, dan verlies je warmte. Zeker als je een kat hebt die vaak door het kattenluik gaat. Vervang het kattenluik voor eentje die beter de kou buiten houdt.

  • Tochtstrippen

Last, but not least: tochstrips. Met strips rond de ramen en deuren kun je ook tocht voorkomen. Er zijn verschillende soorten tochtstrips. Hieronder zie je enkele opties:

  • Tochtwering in het deurprofiel / kozijn profiel
  • Tochtwering aan de onderkant van de deur.

 

Er zijn nog meer mogelijkheden wat tochtstrips betreft. Vraag advies bij de bouwmarkt of zoek op internet naar de mogelijkheden.

  • Verwarming

De verwarming een paar graden hoger zetten helpt een beetje om het warmer te krijgen. Helaas kost het ook meer energie. Die energieverspilling willen we liever voorkomen, toch? Daarom is het slim om op de juiste manier met de verwarming om te gaan. Hieronder lees je enkele tips.

  • (Slimme) thermostaat slim instellen

Wil je energie besparen en toch geen kou lijden? Regel je thermostaat dan slim in. Wees niet bang om ‘s nachts de thermostaat lager in te regelen. In een normaal geïsoleerd huis zakt de temperatuur niet onder de 17 of 16 graden. Stel je thermostaat als volgt in voor een aangenaam warm huis en lagere rekening.

‘s Ochtends: Stel de verwarming zo in dat deze een half uur voordat je opstaat aanslaat.

Overdag: Een ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden. Maar je kunt deze desgewenst lager of hoger instellen.

‘s Avonds: Stel de thermostaat zo in dat het om ongeveer 18.00 ongeveer 21 graden wordt. Je kunt uiteraard kiezen om de temperatuur hetzelfde te houden als overdag. Net wat jij (en je huisgenoten) fijn vinden.

‘s Nachts: Stel de thermostaat in dat het ‘s nachts pas aanslaat als de temperatuur beneden de 16 graden zakt.

Radiatorfolie

Door radiatorfolie achter je radiator te plakken hoef je minder hoog te stoken. De folie weerkaatst de warmte. Zo wordt het aangenamer warm in de kamer en worden de muren niet onnodig opgewarmd. Er bestaan twee soorten radiatorfolie. Een die je direct tegen de radiator plakt en een variant die je tegen de muur (achter de radiator) aanbrengt. Het mooie aan radiatorfolie is dat het goedkoop en niet zichtbaar is. Radiatorfolie breng je als volgt aan:

  1. Kies of je de radiatorfolie tegen de muur of direct tegen de radiator plakt.
  2. Knip de radiatorfolie op maat.
  3. Plak met dubbelzijdig tape de folie tegen de muur. Gebruik magneetstrips om de folie direct tegen radiator te ‘plakken’. De strips zijn vaak bijgeleverd.

Zet je meubels niet tegen de radiatoren aan

Als je je bank of stoel tegen de radiator plaats mis je de stralingswarmte. Je meubels worden warmer en de rest van de warmte stijgt naar het plafond. De directe warmte loop je mis. Omdat je de achterkant van je meubels verwarmt duurt het ook langer voordat het aangenaam warm wordt in huis. Zet je banken en stoelen minstens 20 centimeter van de radiatoren vandaan.

Buizen isoleren

Je kunt energie besparen door je buizen te isoleren. Dit is eenvoudiger dan je denkt. En voordelig ook: je bent voor een meter buisisolatie een paar euro kwijt.

Je hoeft niet alle buizen in huis te isoleren. Breng buisisolatie aan op leidingen in ruimtes waar je weinig of niet komt. Zo wordt het niet ijskoud in de kamer maar hoef je ook niet onnodig hoog te stoken.

Extra: investeren in isolatie

Met de bovenstaande methodes zorg je dat er minder kou binnenkomt en warmte uit huis verdwijnt. Maar als je een echt aangenaam warm huis wilt met een lage energierekening is het belangrijk om te isoleren. Maar niet alleen dat: je helpt ook het milieu. Doordat je minder energie verbruikt gaat je CO2 ook omlaag. Dat is mooi meegenomen, toch? Het mooie aan isolatie is dat je de investering ook terugverdient. Bij spouwmuurisolatie bijvoorbeeld heb je de kosten al binnen 4 jaar terugverdient. En de warmte? Daar hoef je niet 4 jaar op te wachten. Daar kun je direct van genieten.

 

Lees op WarmerHuis meer over isoleren en het besparen van energie en dus geld.

Dankjewel Kees voor je waardevolle gastblog!

Fotocredits: Newnrg, Van Walraven, Elton.nl en GAMMA.