Buiten

Meidoornbes limonade maken

Alweer een klein tijdje organiseer ik wildplukwandelingen. Wildplukken heeft echt mijn hart gestolen! Iedere dag leer ik wel iets nieuws bij. Ik ga vaak en graag wandelen en een bes die me enorm opviel is de meidoornbes. Zo’n vuurrode bes tussen donkergroene bladeren. Ken je de bes ook? Je kunt er hele lekkere limonadesiroop van maken!

De meidoorn komt in 2 soorten voor in Nederland: de eenstijlige en de tweestijlige. Ze horen bij de rozenfamilie. Van mei tot juni bloeit de Meidoorn met wit-roze schermvormige bloemtrossen. Zowel het blad als de bloem en de bes zijn eetbaar en worden medicinaal ingezet. De Meidoorn heeft een regulerende werking op de hartspier, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk. Hoewel het een relatief veilig kruid is moet je mijn inziens nooit zomaar iets inzetten, bespreek dat eerst met de huisarts of je behandelend (natuur)arts. Hier kun je nog meer lezen over medicinale toepassingen van de Meidoorn.

Wildplukken in Altena

Aanstaande 5 oktober ga ik weer op pad met een aantal enthousiastelingen. We zullen het rondje wandelen wat ik zelf altijd graag wandel omdat je er een diversiteit aan noten en bessen tegenkomt. Zo kom ik op deze route de Meidoorn tegen, maar ook walnoten, bramen, watermunt, sleedoorn en hondsroos (en nog veel meer). Een heerlijke korte route die goed te doen is nu de avond zo snel donker worden. Een andere favoriete spot is de tamme kastanjeboom die ik weet te vinden! De herfst is dan ook mijn favoriete seizoen.

Wil je op de hoogte blijven van de wildplukwandelingen die ik organiseer en verdere activiteiten? Volg dan wildplukken in altena op instagram

 

Meidoornlimonadesiroop

Meidoornbes limonadesiroop maken

Dit heb je nodig:

 • een schone fles
 • etiket
 • steelpan
 • 2-3 potten geplukte Meidoornbessen (en zoals je ziet heb ik er ook Hondsroos bessen tussen zitten)
 • 2 schijfjes citroen
 • (ten behoeve) iets minder dan een halve cup suiker

En zo maak je het:

 1. Spoel de bessen af of laat ze even weken in een kom met water (steeltjes eraf halen)
 2. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg de bessen als het water begint te koken toe
 3. Laat een drie kwartier ongeveer door sudderen, kook goed door!
 4. Voeg halverwege de suiker en citroen toe
 5. Zeef de siroop in de fles en laat afkoelen (warm ook erg lekker te drinken)
 6. Bewaren in de koelkast