Kids blog

Duurzame babykleding online shoppen doe je zo

Ik mag weer losgaan! Want ja, twee zoons en dan een meisje? Er moet toch wel wat worden aangeschaft. Dat doe ik liefst zo duurzaam mogelijk al kan ik goedkopere (en daarmee dus niet duurzame) merken soms ook niet weerstaan. Het meeste koop ik tweedehands en dat is niet alleen goed voor de centjes maar ook beter voor onze planeet. 

Duurzaam shoppen op Instagram

Op Instagram koop ik graag (en veel) tweedehands kleding. Je moet wel goed opletten waar en bij wie je koopt en ook wat de nieuwprijzen zijn. Zodat je jezelf niet in de vingers snijdt want sommige verkoopaccounts vragen torenhoge prijsjes voor kleding die toch echt wel flink gedragen is. Met deze tips kom je al een heel eind:

  • zoek op #kastjevan #kastjevaneenjongen #kastjevaneenmeisje #instagramkoopjeshoek en #instagramkoopjeshoekkids om direct bij de kleding uit te komen
  • schakel ‘meldingen’ in bij je favoriete verkoopaccounts. Zo mis je niks!
  • de accounts met veel volgers laten vaak anderen bieden. Dat vind ik bij een merk als ZARA waar de nieuwprijs vaak onder de 20,00 ligt (en het feit dat het ook niet veel gekost heeft om het te maken) echt not-done.
  • bedenk welke merken je bijvoorbeeld echt laat links liggen. Voor mij is dat Zeeman, Wibra, Primark. Te goedkope merken die wat mij betreft eigenlijk niet voor 5,00 per stuk zomaar weer opnieuw kunnen worden aangeboden.
  • Maar betere merken met bijv. biologisch katoen of echte duurzame achtergrond zijn vaak prima voor nog een draagronde. En de echt duurdere duurzame merken, ja daar snap ik dat het bieden soms wat hoger op ligt. Dat is normaal.

(tekst loopt verder onder de foto)

Naast de # waar je op kunt zoeken zijn er ook ontzettend leuke online winkeltjes. Met biologische GOTS gecertificeerde stoffen. Let wel dat de stof niet alsnog uit China komt. Binnen de EU is een beter streven. Maar het echte fairtrade verhaal, daar schreef ik al eerder over in mijn capsule wardrobe blog.

Shops waar ik graag koop via Instagram (dus geen webshop maar een verkoopaccount) zijn:

  • Leafste – prachtige stoffen, heel fijn ingepakt en snelle levering
  • Petite Filou Handmade – erg leuke ‘eigen’ stijltje ontwerpen
  • Made by Beppe – deze Friese oma kan er wat van en de printjes vind ik erg fijn. Ook fijn: de overslag shirtjes. Deze zijn voor mijn budget iets aan de hoge kant maar het feit dat die gewoon effen zijn, vind ik heel prettig. Om te onthouden dus.

(tekst loopt verder onder afbeelding)

Duurzaam shoppen via online platformen

Marktplaats kennen we allemaal. Voor de jongens slaag ik hier goed al ben ik toch meer van de andere platformen. Gebruikersvriendelijk vind ik marktplaats niet heel erg, daarom haak ik toch af. Sinds kort kun je ook voor baby en kinderen shoppen via United Wardrobe. Ook het platform Vinted biedt die optie. Let op dat je wel ‘in Nederland’ selecteert anders zit je met hoge buitenlandse verzendkosten. En tenslotte Etsy, ook een fijn platform maar ook goed zoeken. Ook daar haak ik af omdat ik de site niet gebruikersvriendelijk genoeg vind.

Tenslotte ook nog een leuke tip: webshop Het Zusje Van Saar. Deze koopt ook kleding in en 10 procent van de inkomsten gaat naar een goed doel. Tweedehands kinder en babykleding en ook zwangerschapskleding en voedingskleding.

Hergebruik oude kleding 

Niet winkelen wel hergebruiken. Dat doe ik ook met kleding van de jongens voor hun zusje. Ik had al veel kleding cadeau gedaan aan goede doelen maar er zijn wel wat items blijven liggen. En daar maak ik een leuk setje van. Bijv. een spijkerblouse met leuke legging. En de zwarte Vans van Lewis (en de groen trouwens) ook kunnen straks vast nog een derde ronde. Ook zie ik wel wat in jacks en sommige winterjassen die niet te jongensachtig of lomp zijn voor een meisje. Kortom, wees creatief! Denk niet automatisch dat het niet kan. Tenzij je van glitters, eenhoorns en zuurstokroze tutu’s bent. Dan is het anders.