Meat Free Monday: snijbiet quiche
Nieuwe rubriek: wekelijks op maandag een vegetarisch recept om te delen! Als je een dagje minder vlees wilt eten, doe hier dan je inspiratie op. Ik houd van lekker, gezond en makkelijk dus hier kan iedereen mee aan de slag. Met vandaag snijbiet in de hoofdrol. Uit eigen tuin uiteraard!
Nodig voor de (hartige) bodem:
- 250 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- optioneel: gedroogde Italiaanse kruiden
- 75 ml water
- mixer
- beslagkom
- 100 gram margarine
- springvorm
- bakpapier
- oven
Mix de bloem met het bakpoeder, zout, kruiden, water en boter tot het een kruimelig maar plakkerig deeg is. Laat 30 minuten in de koelkast staan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid daarna de vulling voor:
Nodig voor de vulling:
- ongeveer 500 gram snijbiet, de steel kan je ook in kleine stukjes mee bakken
- 4 eieren
- 250 ml slagroom
- 1 ui
- 2 gele courgettes middelgroot
- een bakje oude geraspte kaas
- olijfolie
- naar behoefte gedroogde kruiden (lekker: citroen tijm)
- teentje knoflook
- klein beetje zeezout (echt maar een mini beetje)
(Was altijd alles goed van tevoren, de snijbiet en courgette). Snij de ui fijn en zet op een laag vuur, totdat de stukjes glazig worden. Voeg de gesneden snijbiet toe en smoor deze. Klop ondertussen de eieren en slagroom en voeg hier het mini beetje zeezout aan toe. Breng verder op smaak met kruiden. Haal ondertussen het deeg uit de oven en bekleed hier de springvorm mee, zorg ook voor een rand. Bak het deeg binnen 15-20 minuten gaar. We hebben zelf een wat onbetrouwbare oven dus let vooral zelf goed op.
Voeg plakjes courgette toe bij de snijbiet, zorg ervoor dat er niks aanbrandt. Voeg als laatste de knoflook toe.
Deeg gaar? Voeg nu de vulling toe: voeg de snijbiet, uit en courgette toe aan het eimengsel. Bewaar wat plakjes courgette. Roer ook de kaas erdoor en vul de taart. Leg de laatste plakjes courgette dakpansgewijs toe bovenop de taart. Bak goudbruin zo’n 40 minuten op 180 graden. Eet smakelijk!
Ook lekker als lunch of met een frisse salade erbij.
Eén reactie
Pingback: