Levensduur fruit verlengen
Lifestyle,  Zero Waste Leven

Levensduur van fruit en groente verlengen

Al eerder deelde ik al eens over voordelig boodschappen doen met een klein weekbudget. In dit blog deel ik tips om de levensduur van fruit en groente maximaal eruit te halen. Met deze handige adviezen geen rottend fruit meer op de schaal! 

Je hebt boodschappen gedaan, heerlijk veel verse groenten en fruit. Maar wat blijkt? Binnen een paar dagen lijkt de helft al aardig weg te rotten of aan een lijdensweg begonnen te zijn. Hoe dan? Gefrustreerd gooi je de rotte fruit en groente weg. Zit je dan met je half lege fruitschaal.

Fruit en groente bewaartips

IN DE KOELKAST WEL:

  • Sla
  • Roerbak/wok/stoof groenten
  • Groentemixen
  • Champignons
  • Witlof
  • Kool soorten
  • Wortels
  • Prei
  • Broccoli
  • Bospeen/worteltjes
  • Sperziebonen
  • Andere bladgroenten
  • Spinazie
  • Spruiten

En deze soorten fruit mogen ook in de koelkast:

  • Aardbeien
  • Appels
  • Frambozen en ander zacht fruit (ook goed in de vriezer te bewaren!)
  • Druiven
  • Kiwi
  • Peren

BUITEN DE KOELKAST:

  • Tomaten
  • Courgette
  • Aubergine
  • Paprika
  • Winterpeen
  • Knoflook
  • Uien
  • Aardappel
  • Bataat
  • Andere vruchtgroenten

En van fruit:

  • Sinaasappel
  • Mandarijn
  • Banaan
  • Meloen
  • Citroen
  • Avocado
  • Nectarine

Levensduur fruit verlengen

Bewaar je groenten en fruit op een slimme manier om bederf te voorkomen:

  1. Bewaar aardappelen droog en koel om bederf te voorkomen.
  2. Tomaten verliezen hun smaak in de koelkast maar in de zon buiten de koelkast bewaren is ook niet slim. Beter bewaar je ze op een koele plek en niet in de zon.
  3. Wat je koopt in plastic bakjes en in de koelkast moet kun je beter vervangen voor papieren zakken. In een bakje blijft het vocht namelijk zitten en dan bederft de groente of fruit sneller.
  4. Bewaar bananen apart van de fruitmand.
  5. Leg appels, kiwi’s en tomaten apart van het fruit. Deze geven een rijphormoon af wat het bederf van ander fruit kan versnellen. Wist je dat je de schil van de kiwi ook kunt eten? Zero waste! En rijk aan vitamine C.
  6. Last van fruitvliegjes? Mirjam Hart van Een Goed Verhaal deelt hier een slimme truc voor om fruitvliegjes te bestrijden.
  7. Check je koelkast. Staat deze goed? Eten moet worden gekoeld bij een temperatuur tussen de 1 en 5 graden Celsius voor maximale levensduur en versheid.
  8. Gooi niet zomaar zacht fruit weg maar gebruik het voor een smoothie of maak van melige appels apple crumble.
  9. Afval is onvermijdelijk. Gooi fruit en groente resten in de compostbak of groene kliko.
  10. Denk eraan om oudere groente en fruit eerst op te maken alvorens je aan nieuwe begint.
  11. En, als je ook wilt besparen op je aankopen: eet dan fruit en groente naar wat er in de aanbieding is.

Heb jij meer tips? Ik hoor het graag!