Lifestyle

Waar moet ik op letten bij het kopen van etherische olie?

Deze vraag krijg ik heel vaak en kennelijk denken jullie dat ik daar heel vanaf weet: dat valt wel mee. Maar ik heb wel een nieuwsgierige neus die ik graag dingen laat uitzoeken, dus dat heb ik ook weer gedaan. Want hee, is de olie uit de winkel nou zo slecht? Uhm nee. Maar waar moet je dan wel op letten? 

Pas op, dit is een blog zonder plaatjes! 😛

Biologische etherische olie kopen

In de natuurvoedingswinkel, bij de groene drogist en de Tuinen bijvoorbeeld kun je ook EO kopen. Maar, hoe kan je deze nou onderscheiden en waar moet je op letten? Laten we beginnen met het onderscheiden:

 • Standaard industriekwaliteit is altijd wel parfumolie. Deze olie is gemaakt op een ‘fabrieksmethode’. De plant is niet botanisch gewaarborgd, en het is industrieel gekweekt en verwerkt. Misschien ken je wel de aanbieding van 3,00 voor een flesje parfum rozenolie? Links laten liggen. Meestal zijn deze EO volledig chemisch samengesteld. Deze EO zijn voor huidverzorging ook niet geschikt maar voor diffusen ook niet, want je brengt de chemische stoffen in het lichaam. En dat wil toch niemand? Je belast hiermee de lever heb ik me laten vertellen, en die moet dan weer aan het werk (en die lever, die moet al zoveel doen op een dag!) en afval scheiden en het is simpelweg niet gezond. Deze parfumolie vind je al snel bij de Tuinen (eigen merk bijvoorbeeld maar ook Jacob Hooy biedt parfumolie voor zeer goedkope prijzen aan), maar ook Etos en de reguliere drogisten. Ik koop het vrijwel nooit. Goedkoop is duurkoop in dit geval.
 • 100% puur en 100% natuurlijk. Nou, deze kennen we allemaal wel. Er is geen wettelijk beschermd label voor de term ‘100% puur/natuurlijk’ dus iedereen kan dit overal maar opplakken en toch chemische toevoegingen erin doen. Deze EO worden bewerkt maar niet vermengd met andere soorten olie. Je zou zeggen, een ‘medium kwaliteit’. Je hebt geen verzekering dat het hele proces (distillatie) 100% goed is verlopen. Doordat er geen beschermd label op zit kan er genoeg mee gesjoemeld worden. Je zou dit kunnen testen door een flesje weer te laten testen door een lab, op chemische toevoegingen.
 • Biologisch en voorzien van chemotype. Kijk, deze moet je hebben! Dit zijn EO die biologisch zijn, en 100% puur en natuurlijk en 100% integraal. Ze worden gewonnen uit biologische teelt en/of biologische wildpluk. Je weet duidelijk de botanische soort, teeltwijze, gebruikt plantendeel en het chemotype. Nou, wat is nou dat ‘chemotype’? Hieronder een beschrijvende uitleg (moest ‘m zelf 3 keer overlezen hoor)

Chemotypen: ct’s:
Kennis en benadrukken van een ct. is belangrijk, omdat een en dezelfde plantensoort een olie kan voortbrengen die biochemisch zeer verschillend kan zijn. Dit hangt af van waar deze plant zich ontwikkeld en ze zullen totaal verschillende therapeutische eigenschappen hebben en een verschillende toxiciteit.
Een chemotype betreft botanisch en zichtbaar identieke planten, die echter door standplaats, bodem, klimaat (lengte- en breedtegraad), uv-staling, enz. totaal andere eigenschappen en inhoudstoffen kunnen vormen. Kan vastgesteld worden door de gaschromatografie. Komt voor bij de tijmsoorten, Thymus vulgaris, Rosmarinus officinalis, de Mentha soorten, Eucalyptus soorten en Myrtus communis en anderen, zoals helicryse, estragon, basilicum, salie, melisse, kamille. In feite komen ct’s bij elke olie voor, aangezien oogst in de winter, herfst, lente of voorjaar al vier verschillende ct.’s kan opleveren met toaal verschillende bestanddelen.
Belangrijk voor de ontwikkeling van een plant en de olie is ook de geografische plaats, het tijdstip van de oogst, de destillatie. In de winter bevat bonenkruid bijvoorbeeld alleen monoterpenen in de late zomer domineren fenolen (carvacrol). Ook bij tijm vinden we in het voorjaar 30% thymol, bij de oogst in de herfst 60-70%. Vooral het uv-aandeel van het licht is belangrijk voor de kwaliteit van een olie. (Bron: Gielen Aroma)

Waarom is die biologische teelt nou zo belangrijk?

 1. insecticide en pesticide zijn niet toegevoegd aan de grond, vorming van de plant en aan de teelt. Dit zijn gevaarlijke, zeer gevaarlijke stoffen voor dieren maar zeker ook voor mensen. Je wilt dit niet in je lijf, echt niet!
 2. Deze gevaarlijke stoffen veranderen ook de stofwisseling van de plant. Daarom is EO biologisch gecertificeerd de verzekering dat dit NIET is gebeurd.

Waar moet ik op letten bij het lezen van een etiket?

 • Of het ‘gebruikte plantendeel’ erop staat (bijv. Sinaasappelolie wordt gewonnen uit ‘oranjebloesem’ of ‘neroli’ = het gebruikte plantendeel)
 • Of de Latijnse namen erop staan want deze taal is botanisch universeel
 • Bestanddelen van het chemotype (Bijv. ‘Rozemarijn ct. Verbenon’)
 • Land van herkomst (Lavendel bijvoorbeeld, kan uit zoveel verschillende landen komen)
 • Productiemethode
 • Staat er op het etiket ‘hoge therapeutische graad’ dan mag de olie niet vermengd zijn met andere soorten olie uit andere landen of andere producties
 • Vermelding van datum van productie en houdbaarheid datum (algemene regel is dat als men olie op een donkere en koele plek bewaard, deze tot 2,5 jaar goed kan blijven. Dit verschilt wel per soort olie. Dus, altijd even ruiken!)
 • De olie moet worden verkocht in donkerblauwe of donkerbruine glazen flesjes om het UV licht tegen te gaan
 • Informatie over de testrapporten zodat je die analyse zelf terug kunt lezen
 • Als er gemengd is met een draagolie (vaak in een blend) dan moet dit vermeldt worden, hier staat de Latijnse naam vaak niet mee in verband met plagiaat maar je zou de namen wel op kunnen vragen
 • Op welke en juiste manier (integraal) er is gedestilleerd

Waarom ik kies voor biologisch

Scoort dat goedkope flesje in je handen al erg slecht? Terugzetten en pak eens een duurder merk. De gemiddelde prijs voor een flesje lavendel olie ligt tussen de 10-15 euro (ik heb het over biologische EO en/of wildpluk). Dus zie je een flesje staan van 3,00 dan is het vaak geen zuivere koffie. En ook MLM bedrijven die statements maken als ‘wij adviseren als enige..’ denk ik, mm. Waar heb ik die eerder gehoord? O ja: ‘wij van WC eend adviseren WC eend’. Vaak een wassen neus. Ik heb liever een wettelijk beschermd label zoals ‘biologisch’ waar hele strenge eisen aanhangen. Als een bedrijf daarvoor geen moeite wil doen maar wel beweren blijft de beste te wezen dan haak ik persoonlijk altijd een beetje af. Ik denk altijd, waar een wil is is een weg! Toch zijn in sommige landen boerderijen wel biologisch, maar is de standaard van biologisch echt belabberd, of een boerderij biocertificaat kan gekocht zijn. Dat zijn wel de corruptere landen, vaak armere landen. Het is dus goed om te checken of de producent van je olie wel echt weet wie partners zijn en of de standaard van die boerderijen echt bio is en niet gekocht bijv.

Zoals je leest, wat een bubs dingen om rekening mee te houden. Ik weet ook lang niet alles maar ik merk wel dat er veel vraag is naar duidelijkheid. Nou denk ik dat het altijd goed is om zelf op onderzoek uit te gaan. Ik snap dat het makkelijk is als een ander alles uitzoekt (been there!) maar ik geloof dat we soms zelf ook best een beetje moeite mogen doen, toch? 😉 Tenslotte, zijn we zo ver vanaf onze roots en ‘basis schepping’ gaan leven: we moeten terug naar hoe de Schepper het bedoelt heeft (ik weet het, dit klinkt vaag. Het is mijn enthousiaste hart om meer en meer door te krijgen hoe God Zijn plan als Schepper bedoelt heeft, om genezing en kracht te ervaren uit de natuur!)

Maar, omdat ik de lastigste niet wil zijn tip ik hier een paar goede instagram accounts die ik met veel plezier volg! Waar ik veel van leer, kennis uit haal en tips en goede onderbouwde informatie want dat is het allerbelangrijkste mijn inziens:

Op instagram:

En tenslotte, de merken die ik momenteel met plezier gebruik en waarvan ik zelf een goede werking ervaar (ook belangrijk tenslotte!):

 • Tisserand (te koop bij de natuurvoedingswinkel en online zoals Koopjedrogist)
 • Farfalla (te koop bij o.a Aromalifestyle Nederland, Ecco-verde en Lanvendula)
 • Chi (te koop bij de natuurdrogist en online)
 • La Drome (eveneens te koop online en bij de drogist)

Ik heb meerdere merken gebruikt, die gebruik ik ook nog steeds met veel plezier zoals o.a Edens Garden, maar die kan heeft nog geen Europese verkooppunten en dat maakt het bestellen wat lastiger en vooral duurder door verzendkosten etc.

Volg Freekje en mij op ons gezamenlijke account

Leestip: Groene Vrouw over aromatherapie

 

2 Reacties

 • Esther

  Hoi,

  Ik merk dat ik steeds meer geïnteresseerd raak ik EO. Nu kom ik de laatste tijd veel tegen over de EO van Young Living. Heb jij hier ervaring mee? Zijn deze echt biologisch, zoals ze zelf zeggen?

  Groetjes Esther

  • Stella de Smit

   Hallo Esther, je komt ze veel tegen omdat iedereen die zo ongeveer bij Young Living koopt ook weer de producten verkoopt. Zo ontvangen ze comissie over de bestellingen van anderen (die bij hen kopen) en door actief te promoten zie je Young Living dus veel voorbij komen. Young Living is niet biologisch. Ze claimen beter te zijn met een eigen label (Seed to Seal) en ik durf te stellen dat hun kwaliteit ook echt goed is. Beter als olie van, eigen huismerk de Tuinen bijvoorbeeld. Maar tussen YL en huismerk Tuinen zijn er ook nog andere goede merken te vinden, die geen gebruik maken van een multi level marketing (piramide verkoop model) systeem zoals doTerra of Young Living.En ook nog eens biologisch zijn! En dat vind ik zelf een pre. In deze blog heb ik uitgebreid beschreven waar je op moet letten bij het kopen van een flesje olie in de natuurvoedingswinkel, de groene drogist enzovoort/die winkels. Merken die ik zelf gebruik en kan aanraden zijn: Tisserand, Farfalla, Edens Garden. Bij die laatste bestel je uit het buitenland, als je onder de 22,00 blijft inclusief verzendkosten betaal je geen BTW en invoerkosten 🙂 Mocht je nog meer vragen hebben, reageer gerust. Liefs ps. alle blogs over EO vindt je onder de hashtag. Zo ben ik begonnen ‘mijn eerlijke bevindingen’ (ik begon met de kit van Young Living) en daarna deel 2 ‘waarom ik YL niet meer ga gebruiken’

Geef een reactie