Lifestyle

Waar moet ik op letten bij het kopen van etherische olie?

Waar moet je op letten bij het kopen van etherische olie? Deze vraag is geheel terecht want in de wirwar van informatie kun je door de bomen het bos niet meer zien. In dit blog help ik je waar je echt op moet letten. Heb je aanvullende tips of merken? Ik hoor het graag!

In de natuurvoedingswinkel, bij de groene drogist en de Tuinen bijvoorbeeld kun je ook EO kopen. Maar, hoe kan je deze nou onderscheiden en waar moet je op letten? Laten we beginnen met het onderscheiden:

Etherische olie kopen

 

 • Standaard industriekwaliteit is altijd wel parfumolie. Deze olie is gemaakt op een ‘fabrieksmethode’. De plant is niet botanisch gewaarborgd, en het is industrieel gekweekt en verwerkt. Misschien ken je wel de aanbieding van 3,00 voor een flesje parfum rozenolie? Links laten liggen. Meestal zijn deze EO volledig chemisch samengesteld. Deze EO zijn voor huidverzorging ook niet geschikt maar voor diffusen ook niet, want je brengt de chemische stoffen in het lichaam. En dat wil toch niemand? Je belast hiermee de lever, en die moet dan weer aan het werk en het is simpelweg niet gezond. Deze parfumolie vind je al snel bij de Tuinen maar ook Jacob Hooy biedt parfumolie voor zeer goedkope prijzen aan, maar ook Etos en de reguliere drogisten. Ik koop het vrijwel nooit. Goedkoop is duurkoop in dit geval.
 • 100% puur en 100% natuurlijk. Nou, deze kennen we allemaal wel. Er is geen wettelijk beschermd label voor de term ‘100% puur/natuurlijk’ dus iedereen kan dit overal maar opplakken en toch chemische toevoegingen erin doen. Deze EO worden bewerkt maar niet vermengd met andere soorten olie. Je zou zeggen, een ‘medium kwaliteit’. Je hebt geen verzekering dat het hele proces (distillatie) 100% goed is verlopen. Doordat er geen beschermd label op zit kan er genoeg mee gesjoemeld worden. Je zou dit kunnen testen door een flesje weer te laten testen door een lab, op chemische toevoegingen.
 • Biologisch en voorzien van chemotype. Kijk, deze moet je hebben! Dit zijn EO die biologisch zijn, en 100% puur en natuurlijk en 100% integraal. Ze worden gewonnen uit biologische teelt en/of biologische wildpluk. Je weet duidelijk de botanische soort, teeltwijze, gebruikt plantendeel en het chemotype. Nou, wat is nou dat ‘chemotype’? Hieronder een beschrijvende uitleg (moest ‘m zelf 3 keer overlezen hoor)

Chemotypen uitleg van etherische olie

Chemotypen: ct’s:
Kennis en benadrukken van een ct. is belangrijk, omdat een en dezelfde plantensoort een olie kan voortbrengen die biochemisch zeer verschillend kan zijn. Dit hangt af van waar deze plant zich ontwikkeld en ze zullen totaal verschillende therapeutische eigenschappen hebben en een verschillende toxiciteit.
Een chemotype betreft botanisch en zichtbaar identieke planten, die echter door standplaats, bodem, klimaat (lengte- en breedtegraad), uv-staling, enz. totaal andere eigenschappen en inhoudstoffen kunnen vormen. Kan vastgesteld worden door de gaschromatografie. Komt voor bij de tijmsoorten, Thymus vulgaris, Rosmarinus officinalis, de Mentha soorten, Eucalyptus soorten en Myrtus communis en anderen, zoals helicryse, estragon, basilicum, salie, melisse, kamille. In feite komen ct’s bij elke olie voor, aangezien oogst in de winter, herfst, lente of voorjaar al vier verschillende ct.’s kan opleveren met toaal verschillende bestanddelen.
Belangrijk voor de ontwikkeling van een plant en de olie is ook de geografische plaats, het tijdstip van de oogst, de destillatie. In de winter bevat bonenkruid bijvoorbeeld alleen monoterpenen in de late zomer domineren fenolen (carvacrol). Ook bij tijm vinden we in het voorjaar 30% thymol, bij de oogst in de herfst 60-70%. Vooral het uv-aandeel van het licht is belangrijk voor de kwaliteit van een olie. (Bron: Gielen Aroma)

Waarom is die biologische teelt nou zo belangrijk?

 1. insecticide en pesticide zijn niet toegevoegd aan de grond, vorming van de plant en aan de teelt. Dit zijn gevaarlijke, zeer gevaarlijke stoffen voor dieren maar zeker ook voor mensen. Je wilt dit niet in je lijf, echt niet!
 2. Deze gevaarlijke stoffen veranderen ook de stofwisseling van de plant. Daarom is EO biologisch gecertificeerd de verzekering dat dit NIET is gebeurd.

Waar moet ik op letten bij het kopen?

 • Of het ‘gebruikte plantendeel’ erop staat
 • De Latijnse namen moeten erop staan want deze taal is botanisch universeel
 • Bestanddelen van het chemotype
 • Land van herkomst
 • Productiemethode
 • Staat er op het etiket ‘hoge therapeutische graad’ dan mag de olie niet vermengd zijn met andere soorten olie uit andere landen of andere producties
 • Vermelding van datum van productie en houdbaarheid datum (algemene regel is dat als men olie op een donkere en koele plek bewaard, deze tot 2,5 jaar goed kan blijven. Dit verschilt wel per soort olie.
 • De olie moet worden verkocht in donkerblauwe of donkerbruine glazen flesjes om het UV licht tegen te gaan
 • Informatie over de testrapporten zodat je die analyse zelf terug kunt lezen
 • Als er gemengd is met een draagolie dan moet dit vermeldt worden, hier staat de Latijnse naam vaak niet mee in verband met plagiaat maar je zou de namen wel op kunnen vragen
 • Op welke en juiste manier er is gedestilleerd

Biologische etherische olie

De gemiddelde prijs voor een flesje lavendel olie ligt tussen de 10-15 euro (ik heb het over biologische EO en/of wildpluk). Dus zie je een flesje staan van 3,00 dan is het vaak geen zuivere koffie. En ook MLM bedrijven die statements maken als ‘wij adviseren als enige..’ denk ik, mm. Waar heb ik die eerder gehoord? O ja: ‘wij van WC eend adviseren WC eend’. Vaak een wassen neus.

Ik heb liever een wettelijk beschermd label zoals ‘biologisch’ waar hele strenge eisen aanhangen. Als een bedrijf daarvoor geen moeite wil doen maar wel beweren blijft de beste te wezen dan haak ik persoonlijk altijd een beetje af. Waar een wil is is een weg! Toch zijn in sommige landen boerderijen wel biologisch, maar is de standaard van biologisch echt belabberd, of een boerderij biocertificaat kan gekocht zijn. Dat zijn wel de corruptere landen, vaak armere landen. Het is dus goed om te checken of de producent van je olie wel echt weet wie partners zijn en of de standaard van die boerderijen echt bio is en niet gekocht bijv.

En tenslotte, lees mijn blog over mijn ervaring met etherische olie merken die ik nog steeds met veel plezier en succes gebruik.

Tip:

 

Leestip: Groene Vrouw over aromatherapie

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden.

 

7 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *