verwarming ontluchten
Wonen

Stappenplan verwarming ontluchten

Stappenplan verwarming ontluchten, heb jij daar al aan gedacht nu de temperaturen weer dalen? Als de verwarming straks weer volle bak draait omdat we richting de koudere maanden gaan wil je dat de ventilatie goed zit. 

De ventilatie in binnenshuis werkt alleen goed als de hoeveelheid water en lucht in het systeem in orde is. Wanneer dit niet het geval is dan ga je dat merken door bijvoorbeeld borrelende geluiden of half warme radiatoren of zelfs toeterende geluiden van de cv ketel. Dat laatste hadden wij vorig jaar en dat is echt een vreselijk geluid kan ik je vertellen.

(tekst loopt verder onder foto)

verwarming ontluchten

Verwarming ontluchten

Als er luchtbellen in het radiator systeem zitten en in de leidingen, is het tijd om de verwarming te ontluchten.  Daarna ook het water opnieuw bijvullen indien nodig .

Volg deze stappen en het komt goed:

  1. Zet eerst alle verwarmingen aan , zodat het water en de lucht in de leidingen worden verwarmd.
  2. Zet de thermostaat op de laagste stand en zet de cv-ketel uit. Draai alle radiatorkranen dicht.
  3. Eet een appel, doe een toiletbezoekje of loop een rondje door het huis en doe nog wat sit-ups en pak daarna een sleutel om te ontluchten (voor het ventiel) en een doekje.
  4. Draai met de sleutel het ventiel open.  Houd een doekje erbij voor eventueel water. Als er veel water uit komt, kun je hem weer dichtdraaien. Zo ga je alle verwarmingen af, van laag naar hoog.
  5. Draai vervolgens de kranen weer open en zet de thermostaat aan op de gewenste temperatuur.
  6. Controleer de waterdruk van de cv-ketel. Als de wijzer in het rood uitkomt is de druk te laag en moet de ketel worden bijgevuld.

Hoor je daarna nog steeds geluiden of nog erger, de ‘scheepstoeter’ ? Dan is het beter om de cv ketel te laten controleren en de cv monteur te bellen.

Nog meer leesinspiratie:

Alles over de e-boiler 

Een uitgebreide stappen video kun je hier bekijken