Kids blog

Over introvert moederschap

Ik ben moeder van 2 bengels en introvert. En ja, dat gaat soms niet helemaal samen. Met een kindje onderweg in mijn buik heb ik voornemens om meer aan de slag te gaan met mijn introverte persoonlijkheid. Hoe? In dit blog mijn verhaal, tips en tricks. Ik hoop dat andere introverte moeders hier ook iets aan hebben. Want het is best lastig. 

Ik ben een introverte moeder en dat ik introvert ben weet ik nog niet zo lang. Wel heb ik altijd meegekregen dat ik ‘anders’ was. Wat en hoe precies wist ik niet goed. Ik was als kind graag aan het lezen. Op een kinderfeestje was ik eens iedereen kwijt en toen ben ik maar heerlijk ergens een boek gaan zitten lezen terwijl de rest buiten aan het koekhappen was. Met 3 extraverte zussen werd ik automatisch in het rijtje gezet. Maar al snel ontdekten anderen dat ik anders in elkaar stak. ‘Jij bent zo anders’ kreeg ik dan te horen. Hoe anders dan? Ik begreep dat niet. Bang om raar te worden gevonden of afgewezen accepteerde ik zelf iedereen. Ik had daardoor een brede vriendengroep en een groot netwerk. Maar het putte me ook uit, al die contacten onderhouden. Ik was dan ook vaak erg moe.

De stille revolutie van de introverte mens

In 2018/2019 las ik diverse malen het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan‘. Wat een feest van herkenning. Ik herkende mezelf in alle punten van introversie al neig ik soms ook naar introvert-zijn met extraverte eigenschappen. Om een lang verhaal kort te schetsen, vanaf die ontdekking ben ik anders gaan leven en heb ik geaccepteerd dat ik zelf andere dingen nodig heb. Zoals extraverte mensen opladen van een grote groep mensen en veel vrienden, vind ik het heerlijk als de kinderen een dag naar oma zijn en ik een dag voor mezelf heb. En met dat laatste bedoel ik ook echt ‘mijzelf’. Ik raad je aan het boek te lezen wat ik noem, ook als je extravert bent trouwens. Om de ander, misschien wel je partner of beste vriendin, een stuk beter te begrijpen. En, omdat ik niet teveel een boekverslag wilt schrijven hier raad ik je ook aan om een zelftest te doen.

Introvert moederschap

Er komt steeds meer aandacht voor introvert moederschap. Als moeder ben ik dol op mijn zoons, maar ik ben ook een moeder die echt geniet van tijd voor zichzelf. Om op te laden voor de rest van de week bijvoorbeeld. Ik werk veel vanuit huis dus eigenlijk is er niet altijd een plekje waar ik me even terug kan trekken. Dat is vaak aan de keukentafel, met al het speelgoed om me heen (ik houd van een opgeruimd huis), en harde geluiden. Ik heb me jaren gedragen als extravert om meer geaccepteerd te worden en bij mijn zussen te passen. Dat is fysiek en mentaal erg uitputtend. Als je als introverte ouder jezelf niet op tijd ziet staan is het net zo. Het moederschap kan voor mij soms erg voelen als een te strakke jas.

Mama heeft even een time-out

Toen Lewis naar de peuterspeelzaal ging vond ik dat eerst lastig maar al snel heel fijn. Eindelijk even tijd voor mezelf! Daarna kwam Fender algauw en werden die schaarse vrije momenten weer in beslag genomen door voeden, een baby die huilde, een baby die moest slapen enzovoort. Begrijp me niet verkeerd, ik snap dat helemaal en mijn kind gaat voor. Maar het mag naast elkaar staan. Het lastig vinden als hij niet sliep (want daar ging mijn momentje met koffie en een boek) en tegelijkertijd helemaal in de wolken zijn van mijn kinderen. Met lastig bedoel ik overigens dat ik soms knarsetandend naar boven liep als dat zeldzame ‘me time’ momentje er bij in schoot. Zo zit ik er ook niet op te wachten als mensen spontaan op de stoep staan. Met je ‘gezellig’. Het is wel eens voorgekomen dat ik mezelf verstopte achter de bank. Ja, dat doen we nu niet meer. Maar ik houd dus zelden van spontaan.

Mijn verlangen naar tijd voor mezelf is geen graadmeter voor de liefde die ik heb voor mijn jongens en het kindje in mijn buik. 

Een introvert kind

In Lewis herken ik ook een introvert kind. Toen die in november 2019 naar school ging deed hij ‘zo mee’ volgens de juf. Maar aan de oppervlakte borrelde er genoeg. Thuis kwam dat eruit in de vorm van drift en huilbuien maar ook alleen maar vastgehouden willen worden en huilen. Om te verwerken. Want dat is wat introverte persoonlijkheden vaak doen: jezelf makkelijk aanpassen maar ondertussen van alles vinden en voelen. Gelukkig uit Lewis dat goed. Hij speelt graag alleen. Het verbaasd ons niets dat hij een paar rustige jongetjes heeft uitgekozen om mee te spelen op school. Daarom kan ik goed aan Lewis uitleggen dat hij ook soms even zelf mag spelen. Natuurlijk doen we ook dingen samen. Op de momenten dat Lewis zelf speelt, zit ik even met een boek en koffie. Fender ligt dan meestal op bedje.

Tips bij introvert moederschap

Ik ben van plan vaker over dit thema te schrijven omdat ik merk dat er nog net geen taboe op rust en dat wil ik graag doorbreken. Het is geen schande of iets om je voor te schamen om introvert te zijn. Het is geen ziekte, geen verlegenheid, heeft niks met je mentale gezondheid te maken en je houdt ook niet minder van je kinderen dan de extraverte ouder die iedere minuut lijkt te genieten van haar kroost.

  • Plan met enige regelmaat een dag in de week (of dagdeel) voor jezelf in. Laat oma/opa de kinderen ophalen of kijk eens naar een gastouder of kinderdagverblijf. Loop jezelf niet voorbij!
  • Het is goed om sociale contacten te hebben aan het schoolhek maar je hoeft heus geen moeder te wezen die aan Alles Maar Mee Doet. Je kent ze wel, die bekende ‘hulp ouders’ die van hot naar her rennen en overal een praatje en taakje hebben. Ouderparticipatie is voor veel introverte ouders al snel bekeken met een paar keer helpen of organiseren per jaar. Dat is prima.
  • Werk je ook vanuit huis? Maak dan toch als je de optie hebt, een eigen plekje. Los van de speelgoed rommel, drukte en als het kan gegil van je kroost. Ga daar werken als je kinderen er niet zijn of op bed liggen. Voor mij word dat een plekje op zolder waar ik erg naar uitkijk.
  • Stop met jezelf schuldig voelen als je heimelijk verlangd naar ‘me time’. Volgens het boek wat ik eerder noemde hebben onze hersenen dat zelfs nodig, als introverten! Laat je ook geen schuldgevoel aanpraten door bijvoorbeeld je overenthousiaste zus-met-baby of ander familielid die jou er steeds aan herinnerd hoe waardevol en belangrijk het moederschap is als je je voorzichtig uitdrukt over je verlangen. JA DUH. Dat weet jij ook wel. Net zoals je nu weet hoe belangrijk jijzelf mag zijn. Het mag naast elkaar staan en je hebt niet steeds die mep met de krant nodig. Het gesprek daarover mag open gevoerd worden.

Tekst loopt verder onder foto.

  • Een bewuste keus van onszelf is geen speelgoed met harde geluiden of muziek in huis te halen. En dat bevalt goed. Die takkeherrie trek ik slecht. Mijn kids krijgen er niks van als ze geen muziekjes kunnen afspelen. En ze maken toch wel geluid voor tien, haha!
  • In de auto geldt ook: onze muziek. Ook nog eens goed voor de muzikale opvoeding. Thuis draaien we muziek van de kinderen.
  • Met Fender hebben we veel (noodgedwongen) samen geslapen. Maar als het even kon liever in zijn eigen bedje. Dat had er ook mee te maken dat ik niet sliep als hij naast me lag. Ik moet het ook hebben van mijn nachtrust dus ik vind die Rust en Regelmaat daarin erg goed passen, ook bij mijn introverte karakter. Na een dag met de kids wil ik geen kind in mijn bed. Dat geldt niet voor de baby die straks in de co-sleeper naast mij zal slapen. Maar dat vind ik een anders, een baby of peuter.
  • Bij Lewis heb ik een regel over de speel-afspraken. Zo hebben we afgesproken 2 keer per week en sowieso alleen de vrije middagen. Zo voorkom ik iedere dag een drukte in huis, kan ik ook nog een eigen plan trekken en fiets ik op de middagen na 15.00 niet na een paar uur alweer heen-en-weer.

Tenslotte wil ik benadrukken dat als jij als moeder in balans bent met je gezinsleven, dat het een niet het ander hoeft uit te sluiten. Zo ga ik er ook graag op uit met mijn mannen. En valt er ook goed te functioneren in een groep, zolang er ook aandacht is en bestaat voor ieders karakter. Maar dat, werk ik uit in een ander blog.

Binnenkort meer over dit thema. Lees ook mijn blog over langzaam leven, wat goed past bij introvert moederschap. Ook mijn blog over Deens geluk is geschikt. Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je niets wilt missen. Dat kan onderaan de pagina.