roomspray
Lifestyle,  Zero Waste Leven

11 x makkelijke Zero waste stappen

In dit blog laat ik je zien hoe gemakkelijk het is om bekende gebruiksvoorwerpen in huis te vervangen naar duurzame alternatieven. Met deze 11 tips kun je heel gemakkelijk aan een zero waste lifestyle beginnen. Want elke stap die je kunt zetten is er één.  

Borstels: een kam, een afwasborstel en een haarborstel. Deze zijn zo makkelijk te vervangen. De kam kocht ik online bij Babongo maar de houten afwasborstel kocht ik bij de Action. De haarborstel komt van de Etos. Niet op de foto maar ook gemakkelijk te vervangen: een tandenborstel. Lees hier mijn artikel over poetsen met bamboe.

borstels
v.l.n.r winkels waar ik ze heb gehaald: Babongo.nl, Action, Etos

Tasjes: vervang een plastic boodschappentas voor een stoffen exemplaar of van jute. Kleine boodschapjes? Dan scoor je een hip gehaakte tas, zoals deze van Net’n tas. Ideaal! En mooi kleurtje hé? Het garen is ook nog eens van duurzame kwaliteit. Corina verpakt je bestelling ook nog eens superleuk.

Roomspray: deze maak je gemakkelijk zelf. Vul een glazen fles met spuitdop met water en druppel er ongeveer 8-12 druppels lavendel olie in. Goed te gebruiken als natuurlijke luchtverfrisser op het toilet. Lavendel olie kun je bij de natuurvoedingswinkel of drogist halen. Meer weten over mijn zoektocht en kritische blik op essentiële oliën? Volg me dan ook hier op een (aparte) instagram account over EO of lees mijn blogs.

DIY roomspray

Deodorant: ook deodorant vervang je makkelijk. Door het zelf te maken, hier blogde ik al eerder het recept. Maar je kunt ook kiezen voor deodorant op een stokje of bijvoorbeeld een blikje deodorant van We Love The Planet deodorant. Ik vind die laatste wel duur, daarom ben ik zo blij met de zelfgemaakte variant. Het kost 5 minuutjes en dan kun je zo 3 maanden vooruit plus ook nog eens natuurlijke ingrediënten.

Shampoo: niet op de foto (hij is op) maar een plastic shampoo fles vervangen doe je natuurlijk met een shampoo bar of blok. Werkt dat niet zo goed? Kies dan voor shampoo in recycled plastic. Yes, dat is niet zero waste maar wel een bruikbaar alternatief mocht een blok zeep jouw haar niet genoeg goed doen. Zelf ben ik erg tevreden met de honey shampoo bar van LUSH. Ik doe daar ongeveer 60 wasbeurten mee!

Reinigingsdoekjes: deze vervang je makkelijk met een wasbare variant. Te koop bij o.a Babongo en Greenjump. Je kunt ook gewoon gebruik maken van zachte washandjes.

Lady’s only: biologisch afbreekbaar maandverband van YUNI of ga voor de (natuur) rubberen menstruatiecup. Ik ben erg blij met YUNI (die heeft ook tampons trouwens en is te koop bij Etos, Albert Heijn e.a)

deodorant zelfgemaakt

Met bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg! Deze tips heb ik zelf ook toegepast en ik merk dat het zulke makkelijk, nauwelijks tijd rovende tips zijn. Een paar eenmalige investeringen voor de groene zaak. Heb jij aanvullende makkelijke tips? Zet ze dan in een reactie onder dit blog!

Duurzaam op reis 

Drink jij graag koffie onderweg of in de trein? Neem dan je eigen thermoskan koffie mee in de trein! Investeer in een dubbelwandige thermosfles, koffie of voor thee (met filters). Het scheelt plastic maar ook geld want zo hoef je niet te rennen naar de Kiosk. Ik vind zelf een thermoskan onhandig (en door gebrek aan toiletten in de trein drink ik nauwelijks iets) maar heb wel altijd mijn Dopper bij me. Het handige van de Dopper is dat de dop ook echt een beker is.

Ook een RVS (brood)trommel is een goede investering. Voor je lunch, brood maar ook voor kleine snacks. Daarmee bespaar je ook weer op snack aankopen onderweg. Voor kleine lunches kun je ook kiezen voor herbruikbare boterhamzakjes of bee wraps.

De spork? Een vork en lepel ineen, wie kent hem niet? Deze koop je natuurlijk van bamboe.

Foodhuggers zijn ideaal voor het bewaren van fruit onderweg. Deze zijn bijv. te koop bij Leven zonder Afval.

Rietjes, als je ze gebruikt (ik niet), vervang je natuurlijk door een bamboe of RVS exemplaar.

 

6 reacties

  • Josephine

    Deodorant en wasmiddel maak ik ook zelf, wil niet meer anders. Houten/bamboe afwasborstel en tandenborstel ben ik geen fan van, na een paar keer gebruiken helemaal uit vorm bij mij. Ik gebruik een kunststof kwaliteitsafwasborstel die oneindig lang mee gaat, van het Deense merk Vikan. Doe al 3 jaar met dezelfde borstel!

  • Mirjam Hart

    Goed bezig Stella!
    Bijkomend voordeel vind ik ook dat de zero waste varianten er ook vaak nog veel leuker uit zien! 😉
    Wij hebben sinds kort een nieuwe theepot met fijn filter voor theeblaadjes en een slow coffee koffiepot met wasbaar filter. Alle beetjes helpen!

    • Stella de Smit

      thanks Mirjam! Dat zijn ook goede tips, ik had al eens lopen neuzen naar een espressokoffiepot maar onze huidige machine is nog te goed om weg te doen. Waterkoker vind ik wel een dingetje met al die microbeads 🙁

      En idd, het oog wil ook wat!