zero waste in de badkamer
Wonen

Plastic verminderen in de badkamer

Als je ergens makkelijk plastic kunt veranderen is het wel in de badkamer. Recent gaven wij de badkamer een budget make-over en direct heb ik ook een hoop plastic verbannen. Benieuwd naar het eindresultaat en mijn tips voor plastic verminderen? Lees dan mijn blog!

Onze badkamer wacht nog een verbouwing. Maar tot die tijd zijn we heel blij met de huidige look. We brachten tegelverf aan, timmerde een ander wastafelmeubel op maat en ik ging aan de slag om minder plastic toe te laten en meer bewuste, natuurlijke producten. Duurzaam wonen dus!

Budget badkamer tips

 • ga voor tegelverf. Makkelijk, mooi en zo gepiept! In dit blog vertel ik je hoe je tegelverf aanbrengt en waar je allemaal rekening mee moet houden

Tegelverf is een snelle metamorfose. Je kunt heel veel kleuren kiezen tegenwoordig. Wil je nog goedkoper? Ga dan voor tegelstickers die ook (warm)waterbestendig zijn.

 • maak zelf het wastafelmeubel. Zoals wij gedaan hebben (ahum, ik bedoel Matthias). Dit meubel is van sloophout. We hebben expres gekozen voor een open kast zodat het optisch groter lijkt. Zelf maken is vele malen goedkoper dan nieuw kopen.

Zelf aan de slag met een mooi meubel is niet alleen budgetvriendelijk maar ook nog eens uniek! Want niemand anders heeft zo’n tof stoer meubel. Ben je zelf niet zo handig? Vraag dan om hulp.

Tips om plastic te verminderen in de badkamer

Zoals je kunt zien bewaar ik onderin de handdoeken en staat daar ook nog een plastic mandje. Dat mandje is nog goed van staat en ik vind weggooien dan ook zonde. Ik maak ook eerst de producten op voordat ik zelf aan de slag ga met een alternatief of een zero waste product koop. Binnenkort kun je dan ook een recept voor scheerzeep zien op mijn blog!

Planten in de badkamer

 • voer subtiele styling details toe. Zoals hier, het hangplantje in de hoek. Maar de badmat is nieuw (Xenos) en het rotan prullenbakje (kringloop) hadden we al. Het douchegordijn heb ik gewoon wit gehouden, van IKEA. Het boomstamtafeltje op wieltjes (welke we al hadden) past hier goed bij.

Ik voegde naast de hartjesplant ook nog een gezellige cactus toe en een monstera stek die hopelijk wortels gaat krijgen. Planten in de badkamer zijn ideaal want ze zuiveren de lucht en hebben maar weinig water nodig vaak. Ligt eraan welke plant natuurlijk.

planten in de badkamermonstera stekplanten in de badkamer

Hergebruik spullen

 • koop niet veel nieuw maar hergebruik. Jep, hiermee ben je echt goedkoop uit. Geef haakjes een nieuwe lik verf, hergebruik spulletjes, verander er desnoods iets aan. Gooi spullen niet direct weg maar kijk of je het nog kunt gebruiken. Zoals hier het stoeltje wat ik via marktplaats had gekocht een tijd terug. Erop een lekkere pot met samengestelde kruiden door voor een kruidenbad.

 

Overige tips om plastic te weren

Plastic verminderen vind ik soms nog erg lastig. Het slimst, heb ik ooit gelezen, is om het kamer voor kamer aan te pakken. Dat probeer ik dus ook te doen en daarom ben ik bij de kleinste kamer in huis begonnen. De badkamer! Hieronder de aanpassingen die we al gedaan hebben/vervangen hebben:

 • shampoobars in plaats van shampoo in een plastic fles
 • handzeep van Marcel’s Green soap in biologisch afbreekbaar plastic
 • sinds kort gebruik ik scheerzeep voor mijn benen, oksels en bikinilijn. Binnenkort deel ik dit recept als ik het zelf uitgebreid getest heb.
 • op mijn wensenlijst staat nog een scheermesje van RVS
 • gebruik bamboe wattenstaafjes en wasbare wattenschijfjes 
 • veel verzorgingsproducten zijn te vervangen zoals deodorant. Op mijn blog lees je hoe je deodorant zelf kunt maken!
 • gebruik een bamboe tandenborstel in plaats van een plastic variant. Gaat even lang mee en kan gewoon bij het GFT
 • vervang je plastic haarborstel na veelvoudig gebruik voor een bamboe variant
 • kies bewust voor make-up die naast een bio-afbreekbare verpakking ook nog eens vegan en dierproefvrij zijn zoals make-up van SoloBiomooi 

shampoobars

bamboe wattenstaafjesbamboe tandenborstelszero waste in de badkamer

 

Heb jij nog meer tips? Ik hoor het graag! Drop ze hieronder zodat we elkaar nog meer kunnen inspireren. 

 

Deze boeken kan ik aanraden (ik heb ze zelf gelezen) om nog meer duurzame impact te maken:

In dit blog staan affiliate linkjes. Wanneer je iets besteld via deze linkjes ontvang ik daar een klein procent commissie over. Je betaalt niets extra maar helpt mij deze site te onderhouden